Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 15 rugsėjo d. 13:18
Ką pamatyti Rygoje? 10 įdomiausių vietų kitokiu kampu
Ką pamatyti Rygoje

Ką pamatyti Rygoje. Koliažas iš pixabay.com foto

Ką pamatyti Rygoje? Čia gausu muziejų, apie kuriuos jau ne kartą rašėme, taip pat įspūdingų architektūrinių bei religinių statinių. Kadangi daugelis mūsų Rygoje jau kažkada lankėsi, yra matę Rygos senamiestį, tad sudarėme kiek įdomesnį sąrašą,  ką pamatyti Rygoje, kuris tiks tiek pirmą kartą lankant šį miestą, tiek jau buvus jame,  tačiau norint pamatyti kiek įdomesnių objektų. Lankytinos vietos išdėstytos eilės tvarka, kuria galite ir planuoti savo maršrutą.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2022 m. spalio 13 d. portale vilniausgalerija.lt


1. Rygos Art Nouveau stiliaus muziejus

Alberta iela 12, Rīga

Ką pamatyti Rygoje

Rygos Art Nouveau stiliaus muziejus. Fot. muziejaus nuosavybė

Ryga garsėja art nouveau architektūra, šios stiliaus pastatai sudaro 1/3 visų pastatų centrinėje Rygos dalyje. Dauguma pastatų pastatyti 1904–1914 metais. Art nouveau judėjimą Rygoje, kaip ir kitur, lėmė noras išreikšti didesnį individualumą ir racionalesnę architektūrą, nei vyravo XIX a.

Viena žymiausių gatvių, kurioje vyrauja art nouveau architektūra, yra Albert iela. Būtent šioje gatvėje yra įsikūręs ir Rygos Art Nouveau stiliaus muziejus. Muziejaus kolekciją sudaro art nouveau stiliaus objektai, pagaminti arba naudoti Rygoje ir Latvijos teritorijoje XX amžiaus pradžioje. Tarp surinktų objektų yra baldų, interjero dizaino ir taikomosios dailės dirbinių, drabužių ir aksesuarų, meno kūrinių, namų apyvokos daiktų, fotografijų, dokumentų, spaudinių, paminklų, susijusių su Konstantino Pēkšeno gyvenimu, kūryba ir kt.
Art nouveau stilius yra vienas iš ryškiausių Rygos bruožų, parodančių jos identitetą, todėl rekomenduojame savo pažintį pradėti būtent nuo šio rajono ir jame įsikūrusio muziejaus.
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti Rygos Art Nouveau stiliaus muziejų:


2. Kronvaldo parkas

 Kalpaka bulvāris 12, Centra rajons, Rīga, LV-1010, Latvia

Ką pamatyti Rygoje

Kronvaldo parkas. Foto iš pixabay.com

Kronvaldo parkas (seniau vadinamas Strēlnieku sodu) įsikūręs pačiame miesto centre ir yra 11,92 hektarų ploto. Tai itin turtingas žalumos ir augalų parkas, juo teka Rygos miesto kanalas. Todėl šiltuoju laikotarpiu čia galima paplaukioti valtele arba vandens dviračiais. Bet kuriuo metų laiku Kronvaldo parkas yra tobula vieta poilsiui bei pasivaikščiojimams.

Kaip rasti Kronvaldo parką:


3. Latvijos nacionalinis dailės muziejus

Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

ką pamatyti rygoje

Latvijos nacionalinis meno muziejus. Vieša foto.

Latvijos nacionalinis meno muziejus yra svarbiausias meno muziejus Latvijoje ir pirmasis pastatas Baltijos šalyse, sukurtas specialiai meno muziejaus reikmėms. Muziejaus pastatas yra valstybinės reikšmės architektūros paminklas. Tai vienas įspūdingiausių pastatų Rygos bulvaro žiede. Muziejaus ekspoziciją sudaro nuolatinės kolekcijos, apimančios Latvijos meną nuo 1780 iki 1940 metų ir reguliariai besikeičiančios žymių Latvijos menininkų modernaus meno kolekcijos. Kiekvieną mėnesį ruošiame Rygos meno ir galerijų parodų apžvalgą, kurioje rasite informaciją apie tuo metu vykstančias šio ir visų kitų Rygos muziejų parodas.
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti Latvijos nacionalinį dailės muziejų:


4. Meno centras „Digital Art House“

Skolas iela 2, Rīga

 

Meno centre „Digital Art House“ vyksta multimedijos parodos. Tai naujas būdas patirti meną: grandiozinio mastelio pasaulinio garso menininkų paveikslų projekcijos, animuotos skaitmeninių menininkų, lydimos kvapą gniaužiančios muzikos. Visa tai – ramioje, modernioje atmosferoje. Nebūtina būti meno žinovu ar turėti tapybos technikų žinių, kad apsilankęs parodoje gautum teigiamų emocijų vandenyną.
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti meno centrą „Digital Art House“:


5. Rygos Kristaus gimimo katedra-soboras

Brīvības bulvāris 23, Centra rajons, Rīga, LV-1050, Latvia

Rygos Kristaus gimimo katedra. Foto iš pixabay.com

Rygos Kristaus gimimo katedra – didžiausia stačiatikių bažnyčia Rygoje, sovietmetį atlaikiusi kaip planetariumas ir restoranas, bet vėl tapusi sakraliniu pastatu, kuriame nuolat vyksta stačiatikių pamaldos.

Kaip rasti Rygos Kristaus gimimo katedrą-soborą:

6. Dailės muziejus „Rygos birža“

Doma laukums 6, Rīga

Rygos birža. Latvijos nacionalinio meno muziejaus nuotr.

Muziejus „Rygos birža“ buvo pastatytas 1852–1855 m. Venecijos renesanso rūmų, simbolizuojančių turtus ir prabangą, stiliumi. Pastatą suprojektavo vokiečių kilmės Sankt Peterburgo architektas Haraldas Juliusas von Bosse (1812–1894). Nuolatinę muziejaus ekspoziciją sudaro Rygos užsienio meno kolekcijos, kurios buvo kaupiamos per šimtmečius ir dabar yra Latvijos nacionalinio meno muziejaus kolekcijos dalis. „Rygos birža“ yra valstybinės reikšmės architektūros paminklas.
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti muziejų „Rygos birža“:


7. Rygos katedra

Herdera laukums 6, Centra rajons, Rīga, LV-1050, Latvia

Rygos katedra. Foto iš pixabay.com

Rygos katedra (latviškai Rīgas Doms; vok. Dom zu Riga), oficialiai Šv. Marijos katedra, yra evangelikų liuteronų katedra Rygoje, Latvijoje. Tai Rygos arkivyskupo būstinė.
Katedra yra vienas iš labiausiai atpažįstamų Latvijos paminklų, ji yra pavaizduota paveiksluose, fotografijose ir televizijos kelionių aprašymuose. Kaip ir visos seniausios miesto bažnyčios, ji yra žinoma dėl savo vėtrungės. Bažnyčia paprastai vadinama Domo katedra, tautologija, nes žodis „Dome“ kilęs iš vokiečių kalbos „Dom“, reiškiančio „katedra“.

Kaip rasti Rygos katedrą:


8. Juodagalvių namai arba Melngalvių rūmai

Skārņu iela 10, Rīga

Juodagalvių namai arba Melngalvių rūmai. Foto iš pixabay.com

Juodagalvių namai – parodų, koncertų ir kitų renginių vieta – Rygos senamiesčio orientyras ir didingiausias Latvijos sostinės pastatas. Juodagalvių namai buvo pastatyti 1334 m. kaip įvairių Rygos visuomeninių organizacijų susirinkimų ir pokylių vieta. Juodagalvių namai yra vienas puošniausių pastatų Rygoje, išsaugojęs tiek unikalų istorinį legendinės Juodagalvių brolijos paveldą, tiek Rygos istoriją. Pastatas buvo pastatytas dar 1334 m. kaip Rygos rotušės aikštės ansamblio dalis. Jis įsikūręs pačioje Rygos senamiesčio širdyje ir yra Rygos simbolis, taip pat viena iš svarbiausių miesto švenčių organizavimo vietų.
Šimtmečius Juodagalvių namai buvo pagrindinis miesto pastatas, skirtas iškiliems svečiams priimti.
Daugiau apie pastatą.

Kaip rasti Juodagalvių namus:


9. Nacionalinė Latvijos biblioteka

Mūkusalas iela 3, Zemgales priekšpilsēta, Rīga, LV-1423, Latvia

Nacionalinė Latvijos biblioteka. Foto iš pixabay.com

Latvijos nacionalinė biblioteka, dar vadinama Šviesos pilimi (Gaismas pils) – didžiausia Latvijos biblioteka, išsiskirianti savo architektūra. Tai naujas bibliotekos pastatas, pastatytas  2008–2014 metais. Ją suprojektavo latvių kilmės amerikietis Gunnar Birkerts. Savo architektūrinėmis formomis pastatas kelia asociacijas su jūros bangomis, o aukštyn kylančios fasado linijos atkartoja senuosius Rygos statinius.
Daugiau informacijos apie biblioteką.

Kaip rasti Nacionalinę Latvijos biblioteką:


 10. Rygos televizijos bokštas

Zemgale Suburb, Riga, LV-1050, Latvia

Ką pamatyti Rygoje
Rygos televizijos bokštas. Foto iš pixabay.com

Rygos televizijos bokštas yra aukščiausias bokštas Baltijos šalyse ir trečias pagal aukštį televizijos bokštas Europoje. Pastatytas devintajame dešimtmetyje, jis yra 368 m virš jūros lygio. Tai 3 m aukščiau nei garsusis Berlyno televizijos bokštas arba 47 m aukščiau nei Eifelio bokštas Paryžiuje. Iš televizijos bokšto galima pasigėrėti nuostabia Rygos panorama.

Kaip rasti Rygos televizijos bokštą:


Kas mėnesį pateikiame Rygos meno muziejų ir galerijų parodų apžvalgas, tad jeigu ruošiatės į Rygą, siūlome peržiūrėti mėnesio apžvalgą – galbūt rasite, ką pamatyti Rygoje, ar atrasite  įdomių kultūros ir meno renginių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!