Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 18 sausio d. 14:38
Estų kūrėjos Lauros Põld personalinė paroda „Interpretuoti ir bendradarbiauti“
Lauros Põld personalinė paroda „Interpretuoti ir bendradarbiauti“

Laura Põld. „Daro tai, ką moka geriausiai“. 2021 m. Fot. M. Maemets

Sausio 26 d. 18 val. galerijoje (AV17) atidaroma žinomos estų menininkės Lauros Põld personalinė paroda „Interpretuoti ir bendradarbiauti“.

Laura Põld savo kūriniuose jungia tokias disciplinas, kaip skulptūra, tekstilė, keramika, video menas bei fotografija. Kurdama, autorė tyrinėja individo bei visuomenės papročius, įvairius kultūrinius ritualus bei jų ženklus. Ypatingą rolę kūryboje menininkė skiria medžiagų pasirinkimui, jų pradinei paskirčiai bei istoriniam kontekstui. Naudodama tokias tradicines rankų darbo technikas, kaip keramika ar tekstilės audimas, Laura Põld trina ribas tarp šiuolaikybės ir archaikos. Autorės darbuose išryškėja intymumo bei tapatybės temos, o taip pat ekologinės potekstės, žmogaus ir gamtos tarpusavio santykis bei etika.

Lauros Põld personalinė paroda „Interpretuoti ir bendradarbiauti“

Laura Põld. „Patiekimas kuria vietą“, instaliacija ir performansas kartu su Johna Hansen. 2016 m.

Parodoje „Interpretuoti ir bendradarbiauti“ Laura Põld pristatys naujausius savo kūrinius – tekstilės instaliacijas ir keramikos objektus, kuriuose susijungia žmonių, gyvūnų ir objektų istorijos. Tai, kaip tekstilė ar keramika bei įvairios žaliavos šiandien pasiekia menininką yra glaudžiai susiję su tradicijomis, senaisiais amatais bei rankų darbu. Šios sąsajos atsiskleidžia natūralios vilnos ir keramikos darbuose, kuriuose derinami įvairūs folkloro ornamentai bei ryškūs spalvų tonai ir šiuolaikinė forma.

Parodoje bendradarbiavimas aiškinamas ne tik kaip bendras moterų darbas, bet ir visas medžiagos apdirbimas, įrankių paruošimas bei patirties perdavimas. Interpretavimas suprantamas kaip pasakojamų istorijų fiksavimas ir įprasminimas dainose, dirbinių raštuose, o taip pat ir meno kūriniuose. Per šiuos du aspektus analizuojama kaip amatas bei menas yra formuojami ir materialiais, ir psichologiniais aspektais, perduodami bendruomenės kolektyvinės atminties pagalba.

Laura Põld. „Lavoir“. 2022 m.

Laura Põld (g. 1984) studijavo keramiką Estijos dailės akademijoje, vėliau baigė tapybos magistrą Tartu universitete (Estija). Taip pat įgijo skulptūrinės koncepcijos ir keramikos magistro laipsnį Linz menų ir dizaino universitete. Menininkė yra gerai žinoma tiek Estijoje, tiek užsienyje, aktyviai dalyvauja parodinėje veikloje nuo 2010 m. Laura Põld buvo apdovanota daugybe premijų ir stipendijų, tokių kaip Estijos kultūros fondo prizas (2014 m.), Köler premijos didysis prizas (2016 m.), Estijos kultūros fondo pagrindinis prizas (2018 m.), ISCP Niujorko studijos stipendija (2019 m.) bei Claus Michaletz prizu (2021 m.). L. Põld dabartinė gyvenimo ir kūrybos vieta yra Talinas ir Viena.

Lauros Põld parodą „Interpretuoti ir bendradarbiauti“ galerijoje (AV17) galima aplankyti iki kovo 2 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!