Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 17 sausio d. 12:13
Prisimenant Rūtą Staliliūnaitę (nemokamai pamatykite spektaklių ir filmų įrašus)
Rūta Staliliūnaitė Barbora Radvilaitė

Rūta Staliliūnaitė spektaklyje „Barbora Radvilaitė“ (rež. J. Jurašas) | LRT mediateka

Rūta Staliliūnaitė (g. 1938 m. sausio 21 d. Šiauliuose – m. 2011 m. gegužės 9 d. Kaune) – Lietuvos kino ir teatro aktorė, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2023 m. sausio 9 d. portale vilniausgalerija.lt

Išgirdus šį vardą, ko gero, ne vienas prisimena legenda tapusį J. Jurašo spektaklį „Barbora Radvilaitė“, kur aktorė sukūrė pagrindinį vaidmenį. R. Staliliūnaitė dirbo Nacionaliniame Kauno dramos teatre, kur kūrė su gerai žinomais režisieriais: H. Vancevičiumi, J. Jurašu, V. Čibiru, J. Vaitkumi, E. Nekrošiumi ir kitais. Aktorė garsi ir dėl vaidmenų kine. Ne vienas ją prisimena iš tokių filmų kaip „Maža išpažintis“ ar „Raudonmedžio rojus“. R. Staliliūnaitės indėlis į Lietuvos kiną ir teatrą itin didelis. 1993 m. išėjusi iš Kauno valstybinio dramos teatro, aktorė kūrė literatūros skaitymų programas, poezijos vakarus, dalyvavo įvairiuose projektuose. 2008 m. apdovanota Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Kviečiame prisiminti aktorės kūrybą ir ryškiausius jos vaidmenis.

Susiję:

1. E. Nekrošiaus spektaklis „Ivanovas“

Nacionaliniame Kauno dramos teatre 1978 m. išėjusi premjera nepaliko abejingų. R. Staliliūnaitė spektaklyje sukūrė Anos Petrovnos vaidmenį. „Ivanovas“, pastatytas pagal klasika tapusią A. Čechovo pjesę, nagrinėja gyvenimo prasmės, žmogaus moralės ir meilės problemas.

Žiūrėkite čia.

2. J. Jurašo spektaklis „Smėlio klavyrai“

1990 m. buvo įkurta ilgoji Nacionalinio Kauno dramos teatro salė. J. Jurašo „Smėlio klavyrai“ buvo pirmasis joje pastatytas spektaklis. Pjesę parašė A. M. Sluckaitė pagal J. Bobrowskio romaną „Lietuviški fortepijonai“. Spektakliui buvo naudojamos tonos smėlio, suvežtos iš Anykščių smėlio karjerų. R. Staliliūnaitė spektaklyje sukūrė Ulijonos vaidmenį.

3. A. Aramino vaidybinis filmas „Maža išpažintis“

Legendinis filmas sukurtas Vytauto Bubnio apysakos „Arberonas“ motyvais. Čia išvysite žymiausius Lietuvos kino ir teatro veidus: Vytautą Kernagį, Moniką Mironaitę, Vaivą Mainelytę, Juozą Budraitį, Gediminą Girdvainį ir kitus. Rūta Staliliūnaitė filme atliko motinos vaidmenį.

Žiūrėkite čia.

4. B. Talačkos vaidybinis filmas „Raudonmedžio rojus“

Klasika tapęs filmas, sukurtas pagal rašytojo Vytauto Sirijos Giros to paties pavadinimo romaną. Vargu, ar Lietuvoje yra žmogus negirdėjęs šio filmo pavadinimo. „Raudonmedžio rojuje“ taip pat išvysite Lietuvos žvaigždyną: Valentiną Masalskį, Jūratę Onaitytę, Nijolę Oželytę, Vytautą Grigolį, Vladą Bagdoną, Gražiną Balandytę ir kitus. Rūta Staliliūnaitė filme vaidino Kuperienę. Filmas nukelia į tarpukario laikų Kauną ir pasakoja miesto inteligento, daktaro Karolio Tuleikio, istoriją.

Žiūrėkite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!