Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 23 sausio d. 16:12
Pirmieji Knygos apdovanojimai: 11 nominacijų ir dėmesys visiems prie knygų dirbantiems žmonėms

Pranešimo spaudai nuotr. Fot. Martynas Ambrazas

Sekmadienio vakarą Dūmų fabrike įvyko pirmieji Knygos apdovanojimai, kuriuose buvo pagerbti knygos kūrėjai ir kūrėjos – visi prie knygos atsiradimo prisidedantys žmonės: nuo dizainerių, redaktorių, kritikų iki literatūrinių renginių ir reiškinių organizatorių bei leidėjų. Renginį vedė poetė, menotyrininkė Laima Kreivytė ir filosofas Jonas Dagys.

Renginį pradėjo Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė ir Europos leidėjų federacijos direktorė Anne Bergman-Tahon. Lolita Varanavičienė pakvietė tylos minute paminėti išėjusius rašytojus Grigorijų Kanovičių ir Kristiną Gudonytę. Anne Bergman-Tahon savo sveikinimo kalboje sakė: „Šiandien yra šventė visiems mums, profesionalams, dirbantiems su knygomis. Pradžioje yra autorius – be jo knyga neatsirastų. Tačiau kelyje iki skaitytojų yra žmonės, kurie tekstus atrenka, juos redaguoja, verčia, pataria, finansuoja, kuria knygos vizualą, rengia spaudai, spausdina, kuria reklamos strategijas, išvežioja knygas į knygynus. Leidėjo darbas yra surinkti visą šią komandą. Norėčiau, kad šio darbo sudėtingumą suvoktų ir įstatymų leidėjai.

Jau beveik metus esame brutalaus karo Ukrainoje liudininkai, tad negaliu nepaminėti, jog esu dėkinga Lietuvos žmonėms, taip pat ir leidėjams, padedantiems savo kolegoms Ukrainoje – jų kova yra ir mūsų kova.“

Pirmuosiuose Knygos apdovanojimuose buvo išdalyti 11 apdovanojimų, stilizuotų knygų:

Metų knygos dizaino fenomeno apdovanojimas už išsiskiriantį iš konteksto braižą, kiekvieną leidinį siejantį su leidykla, buvo įteiktas leidyklai „Rara“ ir jos dizaineriui Linui Spurgai.

Metų knygos dizaino apdovanojimas atiteko Laurai Grigaliūnaitei už skaitymo patirčiai bekompromisį eksperimentą, taikliai atspindintį kontroversišką asmenybę Rimanto Kmitos knygoje „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedos veidų“. Leidykla „Tyto alba“.

Knygos apdovanojimai

Pranešimo spaudai nuotr. Fot. Martynas Ambrazas

Metų iliustracijos kategorijoje buvo įvertinta Ula Rugevičiūtė Rugytė už Oskaro Milašiaus vizijas įprasminančias iliustracijas Jurgos Vilės knygoje „Nukritę iš Mėnulio. Sapnas apie Oskarą Milašių ir kitus paukščius“. Leidykla „Aukso žuvys“.

Jaunosios redaktorės premija šiemet atiteko Gretai Ambrazaitei-Norkūnei už kūrybingą prozos ir poezijos knygų redagavimą, atsakingą požiūrį į knygos kūrimo procesą.

Literatūros redaktoriaus, – ės premija „Auksinė lupa“ įteikta Nijolei Kvaraciejūtei už ilgametę ištikimybę redaktorės darbui, rašytojų, kritikų ir vertėjų ugdymą.

Išradingiausiu metų vertėju pripažintas Vyturys Jarutis už Olgos Tokarczuk romano „Jokūbo knygos“ vertimo fundamentalumą ir subtilumą. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

Metų kritike tapo Jūratė Čerškutė už knygų apžvalgas spaudoje ir televizijoje, už darbą tinklalaidėje „Perskaitymai“.

Metų knygynas – Knygynas eureka! už polėkį, puikiai atrinktas knygas ir pasišventimą.

Metų reiškinio apdovanojimą už proveržį leidžiant ir populiarinant poezijos vertimus atsiėmė Bazilisko ambasada.

Knyga įvykiu pripažinta Rimanto Kmitos „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedo veidų“. Leidykla „Tyto alba“: už gyvą literatūros tyrinėtojo žodį, ugnies metaforą, visų knygos detalių dermę.

O metų leidykla pripažinta leidykla „Lapas“ už erdvę, tūrį ir literatūrines konstrukcijas.

Knygos apdovanojimai

Pranešimo spaudai nuotr. Fot. Martynas Ambrazas

Pagal nominacijos pobūdį, nominantus vertino ir laureatus rinko viena iš trijų komisijų. „Auksinės lupos“ premijos laureatą,-ę ir jaunąjį,-ąją redaktorių,-ę iš pasiūlytų kandidatų išrinko Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos narės Daiva Daugirdienė, Rūta Jonynaitė ir Diana Bučiūtė, leidyklos „Apostrofa“ vadovė Giedrė Kadžiulytė ir leidyklos „Vaga“ vyr. redaktorė Agnė Puzauskaitė.

Dizaino nominacijų laureatus išrinko „The Boy“ studijos įkūrėja, „15 min“ Dizaino skyriaus vadovė Miglė Rudaitytė, dizaino strategas Jonas Liugaila ir dizaineris, meno vadovas Tadas Karpavičius.

Kitus nominantus rinko šešių narių komisija: poetas, vertėjas Marius Burokas; poetas, Kultūros periodinių leidinių asociacijos pirmininkas Gytis Norvilas; LRT vaikų ir jaunimo turinio vyr. redaktorė Aistė Jūrė; rašytoja, redaktorė, „Auksinės lupos“ 2021 m. laureatė Danutė Kalinauskaitė; poetė, „Šiaurės Atėnų“ vyr. redaktorė Giedrė Kazlauskaitė; literatūrologė, Literatūros tarybos prie LR KM pirmininkė Aistė Kučinskienė.

Knygos apdovanojimus organizavo Lietuvos leidėjų asociacija. Asociacijos veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!