Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 20 vasario d. 13:23
Lucke esančiame Korsakų muziejuje pradėtas kurti didžiausias pasaulyje paveikslas
kosmogonija

Pranešimo spaudai nuotr.

Korsako šiuolaikinio Ukrainos meno muziejus (KMCUA) Lucko mieste, Ukrainoje, nepaisydamas šalyje vykstančio karo, pradėjo įgyvendinti projektą „KOSMOGONIJA”, pagal kurį planuojama sukurti didžiausią pasaulyje paveikslą.

Korsakų muziejuje įvyko meno renginio „Gimimo gimimas“, kuriuo 2022-ųjų lapkritį pradėtas projektas KOSMOGONIJA, atidarymas. Naujasis paveikslas bus 10 m aukščio ir 200 m pločio, jo bendras plotas – 2 000 kv. metrų. Jį sudarys maždaug 300 atskirų fragmentų, kurių kiekvienas bus savarankiškas meno objektas. Ukrainiečių menininkas Petro Antypas šiam paveikslui skyrė pusantrų metų. Šiuo metu jau sukurta daugiau kaip 500 kv. m šio kūrinio.

kosmogonija

Pranešimo spaudai nuotr.

Šiandien Rusijos propaganda skleidžia dehumanizuojantį antiukrainietišką naratyvą ir tiesiog vagia ukrainiečių kultūrą, ypač po kelių neseniai Ukrainoje pasiektų karinių laimėjimų. Tokiomis aplinkybėmis itin svarbu pristatyti Ukrainos kultūros pasiekimus ir laimėjimus kultūros fronte.

18 mėnesių, lygiagrečiai su didžiausios pasaulyje drobės kūrimu, Korsakų muziejuje vyks įvairūs su KOSMOGONIJOS tema susiję renginiai: meno akcijos, dirbtuvės, edukacinės paskaitos, moksliniai forumai, konferencijos ir kt. Tai leis lankytojams ne tik gauti atsakymus į sudėtingus klausimus, bet ir patiems susidaryti Visatos genezės viziją. Kitas svarbus projekto elementas – muziejaus lankytojai išvys ilgiausią pasaulyje performansą. Petro Antypo meninis performansas truks daugiau nei 3 000 valandų.

Šiuolaikinio ukrainiečių meno muziejus „Korsaks” buvo įkurtas siekiant populiarinti ukrainiečių meną pasaulyje. Muziejuje pristatomi daugiau kaip 100 žymių menininkų darbai (daugiau kaip 1000 meno objektų): tapyba, grafika, skulptūros, instaliacijos, video menas. Tai geriausių XX-XXI a. Ukrainos autorių meno kūrinių kolekcija.


Muziejaus atstovai KMCUA vardu nuolat remia Ukrainos savanorius, inicijuoja savo projektus (pavyzdžiui, maratoną „ART BATTALION”: meno maratoną, kuris tęsis iki Ukrainos pergalės. Jo metu kasdien rengiami koncertai, literatūriniai susitikimai, spektakliai, performansai, meistriškumo pamokos). Iki šiol surengta daugiau kaip 100 renginių. Patys muziejaus darbuotojai yra savanoriai, o visos iš projektų surinktos lėšos skiriamos labdarai ir Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms remti.

Pranešimo spaudai nuotr.

Pradėjus įgyvendinti projektą „COSMOGONY”, Korsakų muziejus plečiasi dar 5 000 m2. Bendras plotas sieks 12 500 m2. Projekto autoriai įsitikinę, kad šis sumanymas prisidės prie Lucko ir visos Ukrainos, kaip pasaulinės turistinės vietovės, pripažinimo.

Ateityje autoriai svarsto galimybę drobės fragmentus laikinai eksponuoti Europos ir pasaulio muziejuose.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!