Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 3 kovo d. 17:31
Nusileiskite po žeme Brno mieste
Brno požemiai

Brno požemiai. Fot. Pavel Radosta

Antras pagal dydį Čekijos miestas slepia daugybę paslapčių. Pasakojimai apie Brno požemius neabejotinai būtų puiki medžiaga knygai. Ką veikė naciai paslaptingo Špilberko kalno viduryje? Ką slepia antras pagal dydį osuarijus Europoje? Kodėl po pagrindine aikšte buvo sukurtos požeminės gatvelės? Nusileiskite po žeme ir išspręskite galvosūkį!

Užtenka apsilankyti istorinėje vandens sėmimo vietoje Geltonosios kalvos (Žlutý kapec, Brno, Čekija) viduryje, kad pasijustumėte tarsi kitame pasaulyje. Paslaptingos požeminės patalpos vieniems primena užtvindytą Stambulo cisterną, o kitiems – pasaulį iš Tolkino knygų. Nenuostabu, kad šis įspūdingas technikos paveldo pavyzdys tapo viena populiariausių lankytinų vietų Brno mieste.

Brno požemiai

Geltona kalva. Fot. Michal Ruzicka

Susiję:

Lygiai paslaptingas erdves galima rasti po Jokūbo aikšte (Jakubské náměstí). Tačiau nesitikėkite didelių požeminių katedrų, tokių kaip Geltonosios kalvos viduryje. Antrame pagal dydį (po Paryžiaus) osuarijuje (kaulų koplyčioje) Europoje rasite tūkstančių žmonių palaikus. Pagal antropologus čia palaidotos viduramžių maro ir choleros epidemijų bei XVIII a. vykusio Trisdešimtmečio karo aukos. Amžino atilsio vietą čia surado net 50 000 žmonių. Į kaulų koplyčią patekti galima, tačiau ne visai paprastai: kad būtų išlaikoma pagarba atminties vietai, vienu metu koplyčią gali lankyti ne daugiau kaip 20 žmonių.

Brno požemiai

Brno požemiai. Fot. Marta Grzesiak

Koridorių ir rūsių labirintas, esantis maždaug aštuonis metrus po garsiosios Daržovių aikštės (Zelný trh) grindinio, nukels Jus į viduramžius, kai vietoj šaldytuvų buvo naudojami šalti rūsiai. Vynas ir maisto atsargos buvo laikomos požeminėse patalpose. Taip pat labirinte galima pamatyti, kaip atrodė alchemiko laboratorija ir kankinimų kamera. Verta aplankyti ir Špilberko pilies, iš kurios atsiveria nuostabus vaizdas į Brno (Čekija), istorines vandens sėmimo vietas. Šaltiniai kažkada aprūpindavo Brno vandeniu, o šiandien „aprūpina“ lankytojus menu. Požeminiame lapidarijuje galima pasigrožėti nuo blogo oro ten paslėptomis originaliomis akmens skulptūromis, antkapiais ir dekoracijomis.

Slėptuvė 10-Z buvo pastatyta Antrojo pasaulinio karo metais Špilberko kalno viduryje. Slėptuvę sukūrė ten stovyklavę nacių kariai, kad apsisaugotų nuo amerikiečių ir sovietų aviacinių bombardavimų. Nors slėptuvėje tris dienas galėjo gyventi net 500 žmonių, komunistiniais laikais ji buvo atstatyta kaip vos kelių išrinktųjų politinio elito atstovų prieglobstis. Laimei, slėptuvė niekada nebuvo naudojama, todėl šiandien turistai turi galimybę joje apsilankyti. Jei turite stiprių nervų, būtinai pasirinkite naktinę ekskursiją, skirtą slėptuvės techninei įrangai.

Vaizdingoje Kapucinų aikštėje (Kapucínské náměstí) Brno centre yra Šventojo Kryžiaus radimo kapucinų bažnyčia, o po ja – kripta, kurioje buvo palaidota apie 200 vienuolių bei XVII ir XVIII amžių ordino globėjų. Anais laikais moderni vėdinimo sistema, kurios dėka kripta buvo vėdinama šimtmečius, sukėlė natūralų kūnų mumifikacijos procesą, todėl palaikai, kaip ir daugelis originalių barokinių tapytų karstų, išliko iki šių dienų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!