Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 24 lapkričio d. 12:04
Europos kinas vaikams: 5 užburiantys animaciniai filmai jauniesiems žiūrovams
europos filmai vaikams

Kadras iš filmo „Legenda apie vilkus“

Nors šiandien nesunkiai pasiekiami filmai iš viso pasaulio, kartais verta atsigręžti ir į mus supančių kūrėjų darbus. Europos kinas dažnai sulaukia pripažinimo įvairiuose filmų festivaliuose bei kino renginiuose, metas jam vietos skirti ir namų ekranuose. Kviečiame (iš naujo) atrasti nustebinti galinčią Europos kūrėjų animaciją.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2022 m. sausio 15 d. portale vilniausgalerija.lt

5. „Jūros daina“, 2014

„Jūros daina“ pasakoja apie berniuką Beną, netikėtai suprantantį, kad jo nebylė sesė yra mitinė būtybė selkė – pusiau ruonis, pusiau žmogus, kuriai teks išgelbėti magišką jūrų pasaulį. Filme atgyja senovės airių legendos, o tarp veikėjų patiriamų nuotykių įsipina tautos paveldas, pasakojimai ir folkloro detalės. Ranka pieštame filme skamba nuostabi, paslaptinga muzika.

 

IMDb vertinimas – 8,1

4. „Moliūgėlio gyvenimas“, 2016

Animacinio, Oskarui nominuoto filmo „Moliūgėlio gyvenimas“ („Ma vie de Courgette“) centre – sudėtingo likimo berniukas, pravarde Moliūgėlis, kuris patenka į vaikų namus, mirus nuo alkoholizmo kenčiančiai mamai. Nors siužetinė linija iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti ganėtinai niūri, tai nėra slogus filmas. Atvirkščiai, jis atskleidžia, kad net ir tamsiausiuose momentuose galima atrasti gėrį ir laimę. Kaip rašoma žurnale „Variety“, „filmas pakankamai brandus, kad patiktų ir suaugusiesiems; jame atvirai, tačiau nepaliekant neigiamo įspūdžio jaunesniems žiūrovams, pasakojama apie itin svarbius gyvenimo įvykius“.

„Moliūgėlio gyvenimas“ debiutavo Kanų kino festivalyje ir pelnė daugybės kritikų liaupses ne tik dėl turinio, bet ir režisieriaus pasirinktos formos. Šis filmas – sustabdyto kadro animacija, kuomet vietoj pieštų personažų naudojamos tikros tūrinės figūros.

 

IMDb vertinimas – 7,8

3. „Raudonas vėžlys“, 2016

Pavargusiems nuo triukšmingų ir „greitų“ filmų vaikams, rekomenduojame ne tiek įspūdinga istorija, kiek emocijomis, vaizdais ir nuotaika paremtą olandų režisieriaus Michael Dudok de Wit juostą „Raudonas vėžlys“. Apie vyro ir moters santykius negyvenamoje saloje pasakojantis filmas ramybe ir nuostabia animacija užburs tiek vaikus, tiek kartu filmą žiūrinčius suaugusiuosius. Filmas, pirmą kartą pristatytas Kanų kino festivalyje, buvo nominuotas Oskarui ir susižėrė daugybė kitų apdovanojimų, įskaitant „Annie“ bei Kanų kino festivalio nominacijas. Rekomenduojama vaikams nuo 12 metų.


IMDb vertinimas – 7,5

2. „Tolimas kelias į Šiaurę“, 2015

Prancūzų ir danų kūrėjų bendras darbas nukelia į tolimąją Šiaurę. Rusijoje gyvenanti mergaitė Saša auga bežavėdama nuotykių kupinomos savo keliautojo senelio kelionėmis. Deja, iš vienos savo kelionių jis taip ir negrįžta. Saša pasiryžta sekti jo pėdomis ir sužinoti, kas nutiko jam bei jo laivui.

Ši animacinė juosta, filmų vertinimo platformose vadinama „neatrastu lobiu“, vienu stipriausių pastarųjų metų filmų vaikams. Daugiausia pagirų animacinė juosta susilaukia dėl įdomaus vizualinio išpildymo ir pozityvaus, įkvepiančio veikėjos pavyzdžio.

 

IMDb vertinimas – 7,3

1. „Legenda apie vilkus“, 2020

„Legenda apie vilkus“ (angl. WolfWalkers) – dar vienas prieš tai aptarto filmo „Jūros daina“ kūrėjų darbas. Šiame filme jauna medžiotoja kartu su savo tėčiu išvyksta išnaikinti paskutinės vilkų gaujos, tačiau viskas netikėtai pasikeičia, kai ji susidraugauja su mergina iš paslaptingos genties, kurios atstovai gali pasiversti vilkais… Vizualiai filmą „Jūros daina“ kiek primenantis pasakojimas kviečia susimąstyti apie atjautą, žmogaus ir gamtos ryšį, empatiją. Šis kūrinys buvo įvertintas daugybe prizų, nominuotas „Auksinio Gaublio“ ir „Oskaro“ apdovanojimams.

 

IMDb vertinimas – 8

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!