Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 20 vasario d. 20:25
10 „Oskarais“ apdovanotų filmų vaikams

Kadras iš filmo „Enkanto“

Akademijos apdovanojimai, kitaip – „Oskarai“ kasmet išdalinami 24 kategorijose. Viena jų –  geriausias metų animacinis filmas. „Vilniaus galerija“ kviečia prisiminti svarbiausiais kino apdovanojimais įvertintus filmus vaikams.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2023 m. kovo 19 d. portale vilniausgalerija.lt

10. „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“, 2001

Oskarą laimėjęs animacinis filmas „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ geriau žinomas anglišku pavadinimu „Spirited Away“. Jame sutiksite dešimtmetę mergaitę, paraleliniame dvasių pasaulyje siekiančią išgelbėti savo tėvus. Jautrus, o vietomis ir kiek bauginantis filmas nepaliko abejingų ne tik Japonijoje (kūrinys laikomas sėkmingiausiu filmu šalies kino istorijoje), bet ir už jos ribų. Tai – pirmasis Oskarą ir daugybę kitų apdovanojimų laimėjęs animacinis filmas, sukurtas ne anglų kalba.

Panašiai kaip filmas „Alisa stebuklų šalyje“, „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ nukelia į kitokią realybę, paneigiančią įprastus visatos dėsnius. Be to, jame subtiliai vaizduojamas virsmas iš vaikystės į suaugusiųjų gyvenimą, atskleidžiamos japoniškos tradicijos bei folkloras ir netgi aplinkosaugos problemos. Galop, tai ir puikus, įtempto siužeto kino kūrinys, aukštinantis drąsą bei ištikimybę.

 

9. „La troškinys“, 2007 m.

Animacinė juosta „La troškinys“ pasakoja apie nepaprastos žiurkės Remio, gyvenančios Paryžiuje, svajonę tapti virėju. Susidraugavęs su jaunu ir nepatyrusiu garsaus restorano darbuotoju, Remis pamažu artėja link svarbiausio savo siekio išsipildymo.

„La Troškinys“ buvo ne tik apdovanotas Oskaru kaip geriausias animacinis filmas, jis taip nominuotas keturiose kategorijose, įskaitant geriausią scenarijų ir muziką. Animacinė juosta išsiskiria unikalia, moralą turinčia istorija, nenuspėjamais siužeto vingiais, smagia nuotaika ir užburiančia Paryžiaus atmosfera.

 

8. „Wall-e: šiukšlių princo istorija“, 2008 m.

Oskaru ir Auksiniu gaubliu įvertintas filmas kalba apie mūsų planetą Žemę tolimoje ateityje. Kaip ir galima numanyti, dėl nepažaboto vartotojiškumo pasaulį ištiko milžiniška katastrofa – jis skęsta šiukšlėse. Robotukas Wall-e kruopščiai dirba, kad jį išvalytų, tačiau vieną dieną jo kasdienybę sudrumsčia kita netikėtai pasirodžiusi robotė. Jos tikslas – išsiaiškinti, ar planeta pasidarė tinkama žmonėms gyventi. Filmas pasakoja ne tik apie dviejų robotukų draugystę, bet ir narplioja ekologijos temas, verčiančias susimąstyti apie mūsų šiandieninės gyvensenos padarinius. Juosta buvo itin teigiamai įvertinta žiūrovų ir kritikų, o žurnalas „Time“ ją pavadino vienu geriausių dešimtmečio filmų.

 

7. „Aukštyn“, 2009 m.

„Aukštyn“ – galybės simpatijų sulaukęs filmas, įvertintas dviem ir nominuotas dar trims Oskarams. Jame – neįprastų veikėjų (paniurusio senolio ir berniuko) kelionė skraidančiu namu.

Kino kritikai bei žiūrovai puikiai įvertino ne tik originalų filmo scenarijų, bet ir juostoje gvildenamas temas – netekties, draugystės, senatvės. „Poetiškos išminties bei grožio persmelkti filmuko epizodai priklauso puikiausių kino momentų antalogijai“, rašoma viename kino portale. „Aukštyn“ populiarumą išduoda ir finansinė sėkmė – 2009 metų juosta uždirbo daugiau nei 738 milijonus dolerių. Pažiūrėjus šį filmą su vaikais verta pakalbėti senatvės, mylimo žmogaus netekties temomis.

 

6. „Karališka drąsa“, 2012 m.

„Karališka drąsa“ („Brave“) pasakoja apie princesę Meridą, kuri, tikėdamasi pakeisti savo mamą ir savo likimą, karalystėje užverda tikrą sumaištį. Nepaisant to, kad ši istorija gali pasirodyti kiek „standartinė“, filmukas paliečia kelias tikrai svarbias temas. Visų pirma, Merida įkūnija nepaprastai stiprų mergaitės personažą. Ji – ne princesė, kurią reikia gelbėti, bet tvirtai ir savarankiškai veikianti mergina. Antra, filme narpliojami vaikų ir tėvų santykiai – mamos ir dukros nuotykiai, vis geriau pažįstant ir suprantant vienai kitą. 

5. „Išvirkščias pasaulis“, 2015 m.

„Išvirkščias pasaulis“ – animacinis filmas apie jaunos mergaitės, bandančios prisitaikyti prie šeimos persikraustymo, patiriamas emocijas. 5 jausmai – Laimė, Nelaimė, Baisulys, Pyktis ir Bjaurastis valdo mergaitės mintis ir veiksmus. Filmas sulaukė daugybės teigiamų atsiliepimų dėl scenarijaus ir siužeto, o svarbiausia, jis suteikė galimybę vaikams pažvelgti į savo jausmus ir apsvarstyti kylančias emocijas.

 

4. „Zootropolis“, 2016 m.

Filmo veiksmas vyksta Zootropolio mieste, kuriame karaliauja gyvūnai. Juostoje pasakojama apie triušytės policijos pareigūnės ir raudonosios lapės partnerystę sprendžiant dingusios ūdros bylą. „Zootropolis“ buvo ketvirtas daugiausiai pajamų uždirbęs 2016 m. filmas, pelnęs gausybę apdovanojimų ir patekęs į aukščiausiai vertinamų metų filmų sąrašus. Filmo kūrėjai jau planuoja antrą šio animacinio filmo dalį.

 

3. „Koko“, 2017 m.

„Koko“ pasakoja apie berniuko, svajojančio tapti muzikantu, nuotykius, patekus į paslaptingą mirusiųjų pasaulį. Čia jam pavyks atskleisti seną savo šeimos paslaptį. Filmas liaupsinamas ne tik dėl nuostabios istorijos, svarbių temų ar puikaus garso takelio, bet ir dėl pagarbos Meksikos kultūrai, mat yra paremtas Meksikos Mirusiųjų dienos tradicijomis. Šis derinys lėmė, kad „Koko“ buvo ypač pamėgtas tiek kritikų, tiek žiūrovų.

 

2. „Siela“, 2020 m.

„Siela“ – išskirtinis šio sąrašo filmas, nes yra skirtas vyresniems vaikams ar net suaugusiems. Tai – gili, susimąstyti priverčianti juosta apie vidurinės mokyklos mokytoją, kuris visą gyvenimą svajoja tapti garsiu džiazo atlikėju. Jo svajonei pamažu virstant realybe, likimas paruošia kitokį planą – Džo patenka į komą, o jo siela iškeliauja į kitą pasaulį.

Nors „Siela“ rekomenduojamas vyresniems vaikams, animacinis filmas nestokoja linksmų veikėjų ir smagių akimirkų, todėl, pasiryžus su vaikais padiskutuoti apie juostoje paliečiamas temas, ji gali tapti puikiu šeimos filmu.

 

1. „Enkanto“, 2021 m.

„Enkanto“ – į Lotynų Ameriką nukelianti animacinė nuotykių komedija, žavinti ne tik savo istorija, bet ir pagarba Kolumbijos kultūrai. Filme skambanti muzika, veikėjų apranga, šokiai ir net maistas suteikia galimybę pažvelgti į europiečiams mažiau žinomas šalies tradicijas. Juostoje pabrėžiamos šeimos, empatijos, drąsos temos. Animacinis filmas pagyrų susilaukė ir už tai, kad reprezentuoja skirtingas žmonių rases.

Pasakojimo centre – stebuklinga Madrigalų šeima, gyvenanti Enkanto kaimelyje. Kiekvienas šeimos vaikas apdovanotas skirtingomis magiškomis galiomis. Visi, išskyrus Mirabelę, kuriai, sužinojus apie Enkanto ištikusią grėsmę, teks ypatinga užduotis.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!