Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 20 gruodžio d. 09:13
Siurrealistas Salvadoras Dali ir jo groteskiškos kūrybos palikimas
dali

Knyga ,,Dali. The Paintings“ | Taschen leidykla

,,Dali. The Paintings“ iki šiol išsamiausia Salvadoro Dali tapybos darbų studija. Po ilgus metus trukusių tyrimų Robertas Descharnesas ir Gillesas Néret pristato gerai žinomus ir iki šiol viešai nerodytus Dali kūrinius, kuriuose įkūnyti menininko pasąmonės vaizdiniai. Šiame prabangiame leidinyje Dali paveikslai pateikiami su atnaujintų antraščių kontekstu, pristatomi užrašai ir piešiniai, archyvinė medžiaga.

Įsigyti leidinį galima elektroninėje parduotuvėje www.2di.lt ir 2di pardavimo vietose.

Salvadoro Dali kūrybinį kelią galima apibūdinti taip:

Būdamas šešerių metų Salvadoras Dalí (1904–1989) norėjo būti virėju. Būdamas septynerių metų jis norėjo būti Napoleonu. „Nuo to laiko, – sakė jis vėliau, – mano ambicijos nuolat augo, o kartu augo ir mano didybės manija. Dabar aš noriu būti tik Salvadoras Dalí, neturiu didesnio noro.“ Visą savo gyvenimą Dali paskyrė tam, kad taptų Dali, tai yra vienu reikšmingiausių XX amžiaus menininkų ir ekscentrikų.

Šis Taschen leidinys yra išsamiausias kada nors išleistas Dali tapybos darbų tyrimas. Po ilgų tyrinėjimų Robertas Descharnesas ir Gillesas Néret rado menininko tapybos darbus, kurie daugelį metų buvo neprieinami. Jų tiek daug, kad beveik pusė iliustracijų šioje knygoje pirmą kartą pasirodo viešai.

dali

Knyga ,,Dali. The Paintings“ | Taschen leidykla

dali

Knyga ,,Dali. The Paintings“ | Taschen leidykla

,,Dali. The Paintings“ – daugiau nei katalogas. Jame autoriai, tyrinėdami įvairius dokumentus, nuo rankraščių ir piešinių iki medžiagos iš kitų jo kūrybos sferų (įskaitant baletą, kiną, madą, reklamą ir meno objektus), parodo visą Dali kūrybos kontekstą. Be šios papildomos medžiagos, padedančios Dali kūrinių analizei, paveikslų iliustracijos būtų tiesiog daugybės vaizdų rinkinys.

dali

Knyga ,,Dali. The Paintings“ | Taschen leidykla

Knyga ,,Dali. The Paintings“ | Taschen leidykla

Tyrimas padalintas į dvi dalis: pirmoji nagrinėja Dali, dar nežinomo menininko, kūrybos pradžią. Joje atskleidžiama, kaip jaunasis Dali žaismingai išnaudojo visus izmus – impresionizmą, puantilizmą, kubizmą, fovizmą, purizmą ir futurizmą ir ką jis pasiskolino iš vyraujančių tendencijų prieš jas išjuokdamas ir jų atsisakydamas. Antroje dalyje pateikiama įvairių tyrimų, kuriuos Dali vykdė visą savo gyvenimą, išvados, meninio palikimo dalis, į kurią patenka tokie darbai kaip „Tuno žvejyba“ (1966/67) arba „Haliucinogeninis Toreadoras“ (1970). Šioje dalyje yra ir anksčiau neskelbtų darbų, kuriais Dali išreiškia pagarbą Velazquezui ar Mikelandželui. Tai dailininko variacijos didžiųjų meistrų darbų temomis, kaip kadaise darė ir jo amžininkas Pikaso.

Knyga ,,Dali. The Paintings“ | Taschen leidykla

Knyga ,,Dali. The Paintings“ | Taschen leidykla

Susiję:

Knygos autoriai

Gilles Néret (1933–2005) – meno istorikas, žurnalistas, rašytojas ir muziejaus korespondentas. Japonijoje yra surengęs keletą meno retrospektyvų, įkūrė SEIBU muziejų ir Wildenstein galeriją Tokijuje. Jis kuravo meno apžvalgas, tokias kaip „L’Œil“ ir „Connaissance des Arts“, o 1981 m. už savo publikacijas gavo Elie Faure premiją. Jis kūrė tokius TASCHEN leidinius, kaip „Salvador Dalí: The Paintings“, „Matisse“ ir „Erotica Universalis“.

Robertas Descharnesas (1926–2014) – fotografas ir rašytojas, paskelbęs daugelio menininkų, tarp jų Antoni Gaudí, Auguste Rodin ir Salvador Dalí, studijas. Jis dokumentavo ir katalogavo Dali paveikslus bei raštus ir yra autoritetingas šio menininko kūrybos ekspertas.

Yra išleista ir mažesnio formato knygos „Salvador Dalí: The Paintings“ versija iš „Bibliotheca Universalis“ serijos. Įsigyti galite čia.

Taip pat yra sudaryta trumpesnė knygos versija „Dali“, autorius Gilles Néret (1933–2005).

Taschen“ – meno knygų leidykla, leidžianti knygas ir albumus apie architektūrą, dizainą, dailę, madą, fotografiją, šiuolaikinį meną, reklamą, keliones. Pradėjusi savo veiklą 1980 m. mažoje komiksų parduotuvėlėje Kelne, šiandien „Taschen“ jau turi savo firmines parduotuves didžiuosiuose Vakarų Europos ir JAV miestuose. Novatoriškumu ir kultūros temomis išsiskiriantys „Taschen“ leidiniai traukia akį ir vizualine estetika bei kokybe – patrauklios knygos bei albumai neretai tampa meno mylėtojų interjero detalėmis. Įsigyti „Taschen“ leidyklos knygas galima čia.

Daugiau „Taschen“ knygų aprašymų rasite čia.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!