Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 3 sausio d. 10:40
200 išskirtiniausių Japonijos medžio graviūrų Taschen leidyklos knygoje „Japanese Woodblock Prints“
Japonijos medžio graviūros

Knyga „Japanese Woodblock Prints“ | Taschen leidykla

Taschen leidyklos knygoje „Japanese Woodblock Prints Andreas Marks skaitytojui pristato 200 išskirtiniausių 16801938 m. Japonijos medžio graviūrų iš įvairių pasaulio muziejų ir privačių kolekcijų. Japanese Woodblock Prints padės geriau pažinti labai mėgstamą, bet mažai suprantamą meno formą, pristatydami ne tik išskirtiniausius Japonijos medžio graviūrų spaudinius, bet ir papasakodami jų istorinį kontekstą. Japonijos medžio graviūros yra nepaprastas meno reiškinys, neturintis vakarietiško atitikmens. Galbūt todėl XIX amžiaus Europos modernizmo pradininkai domėjosi japonų menu.

Įsigyti leidinį galima elektroninėje parduotuvėje www.2di.lt ir 2di pardavimo vietose.

Susiję:

Pasaulyje gerai žinomas Edouard Manet nutapytas Emilio Zolia portretas, kuriame rašytojas sėdi tarp Japonijos medžio graviūrų, o Vincentas van Goghas netgi nutapė dviejų Hiroshige‘o spaudinių kopijas iš „Šimtas garsių Edo vaizdų: slyvų parkas Kameido mieste“. Dėl graviūrose perteikto jausmingumo, laisvumo, veržlumo, įtaigumo japonų medžio graviūros pirmiausia sužavėjo Prancūziją, o vėliau ir visą Europą, tačiau dažnai šis nelengvai suprantamas menas ir lieka kaip „egzotiškas“ liudijimas, padėjęs įkvėpti Vakarų menininkų kūrybiškumą. Knygoje pristatomi medžio graviūrų spaudiniai nuo XVII amžiaus ukiyo-e arba „plaukiojančio pasaulio paveikslų“ raidos iki spaudinių nuosmukio ir vėlesnio atgimimo XX a. pradžioje.

Japonijos medžio graviūros

Knyga „Japanese Woodblock Prints“ | Taschen leidykla

Šiame leidinyje surinkti vaizdai pateikiami ne tik kaip unikalus meno reiškinys, bet ir padeda skaitytojui atskleisti kintančius Japonijos papročius bei Japonijos kultūrinę raidą. Nuo mistiškų kalnų iki snieguotų perėjų su samurajais, nuo subtilios erotikos iki sekso scenų – kiekvienas darbas tyrinėjamas kaip atskiras meno kūrinys, supažindinantis su tam tikromis istorijomis, siužetais ar žmonėmis. Knygoje gilinamasi į atspauduose perteiktus siaubingus, bet tuo pačiu ir nuostabius vaizdus, kurie iki šiol daro įtaką japonų mangoms, filmams ir vaizdo žaidimams.

Knygoje tyrinėjami atspaudai sužavės skaitytojus neįtikėtina siužetų įvairove – nuo ​​kasdienių scenų iki erotikos, nuo kovų iki mitologinių būtybių – tačiau visus šiuos kūrinius vienija stulbinantis kūrėjų techninis meistriškumas, išradingumas ir šmaikštumas.

Japonijos medžio graviūros

Knyga „Japanese Woodblock Prints“ | Taschen leidykla

Šiame trejus metus rengtame leidinyje pristatomos medžio raižinių, saugomų įvairių pasaulio muziejų ir privačių kolekcininkų rinkiniuose, reprodukcijos. Daugelis jų naujai nufotografuotos specialiai šiam projektui. 17 nuostabių išlankstomų reprodukcijų dalių kviečia meno mylėtojus tyrinėti net subtiliausias detales, o platūs, išsamūs aprašymai veda per šį pašėlusį Japonijos meno istorijos laikotarpį.

Japonijos medžio graviūros

Knyga „Japanese Woodblock Prints“ | Taschen leidykla

Autorius

Andreas Marks Bonos universitete studijavo Rytų Azijos meno istoriją ir Leideno universitete įgijo japonų studijų daktaro laipsnį, apgynęs disertaciją apie XIX a. atspaudus. 2008-2013 m. jis buvo Clark Japonijos centro Hanforde, Kalifornijoje direktorius ir vyriausiasis kuratorius, o nuo 2013 m. – Mary Griggs Burke Japonijos ir Korėjos meno kuratorius, Japonijos ir Korėjos meno katedros vedėjas ir direktorius. Jis yra knygų „Šešiasdešimt devynios stotys palei Kisokaido“ (2017), „Japoniškų medžio graviūrų spaudiniai“ (2019) ir „Trisdešimt šeši Fudžio kalno vaizdai“ (2021) autorius.

Taip pat galite įsigyti Andreas Marks trumpesnę knygos versiją „Japanese Woodblock Prints. 40th Ed.“

Taschen“ – meno knygų leidykla, leidžianti knygas ir albumus apie architektūrą, dizainą, dailę, madą, fotografiją, šiuolaikinį meną, reklamą, keliones. Pradėjusi savo veiklą 1980 m. mažoje komiksų parduotuvėlėje Kelne, šiandien „Taschen“ jau turi savo firmines parduotuves didžiuosiuose Vakarų Europos ir JAV miestuose. Novatoriškumu ir kultūros temomis išsiskiriantys „Taschen“ leidiniai traukia akį ir vizualine estetika bei kokybe – patrauklios knygos bei albumai neretai tampa meno mylėtojų interjero detalėmis. Įsigyti „Taschen“ leidyklos knygas galima čia.

Daugiau „Taschen“ knygų aprašymų rasite čia.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!