Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 28 balandžio d. 21:05
Prisimenant Donatą Banionį (nemokamai pamatykite filmų ir spektaklių įrašus)
Donatas Banionis

Donatas Banionis filme „Nesėtų rugių žydėjimas“ | LRT mediateka

Donatas Banionis (g. 1924 m. balandžio 28 d. Kaune – m. 2014 m. rugsėjo 4 d. Vilniuje) – Lietuvos teatro, kino ir televizijos aktorius bei režisierius.

Būdamas trylikos metų, D. Banionis įstojo į Kauno amatų mokyklos keramikos skyrių.  Čia pradėjo bendrauti su Vaclovu Blėdžiu ir Jonu Alekna. Pastariesiems pavyko būti priimtiems į Kauno Darbo rūmų teatrą, o D. Banioniui, dėl per jauno amžiaus, buvo atsakyta neigiamai. 1940 m. D. Banionis įsidarbino statistu Valstybės teatre, kur turėjo galimybę žiūrėti daug spektaklių. Tuo metu ėmė formuotis Panevėžio Valstybinis dramos teatras. Juozas Miltinis priėmė D. Banionį į teatrą, taip šis atsirado Panevėžyje.

Čia D. Banionis sukūrė daug itin reikšmingų vaidmenų, 1980 m. pradėjo vadovauti teatrui, o 1983 m. jame įsteigė LSSR konservatorijos aktoriaus meistriškumo katedros filialą. 1984 m. pats baigė LSSR konservatoriją (dab. Lietuvos muzikos ir teatro akademija). Lietuvai atgavus nepriklausomybę, D. Banionis iš teatro išėjo.

Į kiną D. Banionis atėjo su Vytauto Žalakevičiaus filmu „Adomas nori būti žmogumi“. Tarptautinę šlovę aktoriui atnešė to paties režisieriaus filmas „Niekas nenorėjo mirti“. Po to vaidino įvairiuose filmuose, su tokiomis įžymybėmis kaip Sean Connery, Luigi Vannucchi ar Peter Finch. 1972 m. sukūrė vaidmenį A. Tarkovskio filme „Soliaris“.

Susiję:

Ko gero, visi sutiks, kad Donatas Banionis – legendinis aktorius. Šiemet jam būtų suėję 99 metai. Šia proga kviečiame prisiminti aktoriaus kūrybą ir įsimintiniausius vaidmenis:

1. Vaidybinis filmas „Adomas nori būti žmogumi“

Filmas sukurtas pagal Vytauto Sirijos-Giros romaną „Buenos Aires“. Tai istorija apie du paauglius, svajojančius apie šviesesnį rytojų ir norinčius ištrūkti iš kasdienybės. Šiame V. Žalakevičiaus filme D. Banionis sukūrė pirmąjį savo kino vaidmenį.

2. Vaidybinis filmas „Niekas nenorėjo mirti“

1965 m. pasirodęs filmas išgarsino ne tik jo režisierių Vytautą Žalakevičių, bet ir daugelį, dabar legendiniais vadinamų, lietuvių aktorių. Kartu su D. Banioniu čia vaidina ir A. Šurna, R. Adomaits, J. Budraitis ir kiti. Filmo veiksmas vyksta Lietuvos pokario kaime, kuriame gyventojai priversti pasirinkti tarp savų – kas palaikys sovietų valdžią, o kas – jai besipriešinančius partizanus.

3. Vaidybinis filmas „Mažasis princas“

Tai – A. Žebriūno režisuotas filmas pagal klasiką tapusią Antoine de Saint-Exupery to paties pavadinimo knygą. Donatas Banionis čia vaidina ne vieną vaidmenį: karalių, tuščiagarbį, vertelgą, geografą ir žibintininką. Šis 1966 m. pastatytas filmas buvo pirmoji pasaulyje „Mažojo princo“ ekranizacija.

4. Vaidybinis filmas „Nesėtų rugių žydėjimas“

1978 m. pasirodęs filmas, pagal V. Bubnio to paties pavadinimo romaną, pasakoja tragiško likimo šeimos istoriją. Tai istorija apie žmones, nemokančius prisitaikyti prie naujų sąlygų. Kartu su D. Banioniu čia vaidina H. Hokušaitė, R. Bagdzevičius, R. Staliliūnaitė, V. Petkevičius ir kiti.

5. Spektaklis „Susitikimas“

„Susitikimą“ režisavo D. Banionio sūnus Raimundas Banionis. Pagal Paulio Barzo pjesę pastatytas spektaklis pasakoja išgalvotą istoriją apie Bacho ir Hendelio susitikimą. Spektaklyje vaidina D. Banionis, R. Adomaitis ir V. Tomkus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!