Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 15 gegužės d. 11:25
Nacionalinis Atėnų šiuolaikinio meno muziejus, atspindintis turtingą geopolitinę erdvę tarp rytų ir vakarų

Nacionalinis Atėnų šiuolaikinio meno muziejus (EMST) buvo įsteigtas 2000 m. Muziejaus steigėja Anna Kafetsi institucijai vadovavo 14 metų. Visgi sėkmingai pradėtas muziejaus įgyvendinimo projektas strigo dėl prasidėjusių teisminių procesų, vyriausybės nestabilumo ir kitų iškilusių nesklandumų. ES ir vietos finansavimas buvo prarastas, o muziejaus vadovę Anną Kafetsi po konflikto su muziejaus valdyba atleido pats kultūros ministras. Nuolatinio pastato (industrinio stiliaus buvusi FIX alaus darykla) rekonstrukcija buvo baigta 2014 m., o  EMST vadove tapo Katerina Koskina – tarptautinėje erdvėje žinoma kuratorė ir muziejininkė.  Kurį laiką muziejaus ekspozicijos vyko įvairiose vietose: nuo 2003 iki 2008 – Atėnų koncertų salėje, Atėnų dailės mokykloje ir viešosiose erdvėse, o 2008–2015 m. – vienoje iš Atėnų konservatorijos pastato dalių. Pagaliau muziejus persikėlė į nuolatines patalpas, kur nuo 2016 m. iki 2019 m. buvo pradėta naudotis muziejaus laikinosiomis ekspozicijos erdvėmis.

Nacionalinis Atėnų šiuolaikinio meno muziejus. Fot. Tamara Pathak

2017 m. Atėnai kartu su tradicine renginio vieta – Kaselio miestu, tapo šiuolaikinio meno parodos documenta 14 dalimi. Pagrindinė paroda vyko EMST, o kita muziejaus kolekcijos dalis buvo eksponuojama Fridericianum pastate Kaselyje (paroda Antidoron). Tai buvo pirmasis kartas, kai didžioji EMST kolekcijos dalis buvo pristatyta už Graikijos ribų. 2019 – 2021 m. EMST laikinąsias direktoriaus pareigas ėjo architektas Dimitris Antonakakis ir meno istorikė bei kuratorė Syrago Tsiara.

Savo kolekciją EMST pradėjo kurti 2000 m. Šiuo metu kolekcijoje suskaičiuojama daugiau nei 1 100 Graikijos ir užsienio menininkų kūrinių nuo septintojo dešimtmečio. 2020 m. vasarį pilnai funkcionuojantis Nacionalinis Atėnų šiuolaikinio meno muziejus (EMST) atvėrė duris visuomenei. Nuo 2021 m. iki šiandien Nacionalinio Atėnų šiuolaikinio meno muziejaus meno direktorė – kuratorė, dėstytoja ir rašytoja Katerina Gregos.

Nacionalinis Atėnų šiuolaikinio meno muziejus. Fot. Tamara Pathak

Nacionalinis Atėnų šiuolaikinio meno muziejus. Fot. Tamara Pathak

Katerina Gregos pabrėžia, kad EMST siekia išsiskirti iš tarptautinės muziejų „ekosistemos“, atspindėdamas turtingą geopolitinę erdvę tarp rytų ir vakarų. Pasak Katerinos Gregos,  EMST kritiškai nagrinėja visuomenę ir jos politinius prioritetus bei analizuoja problematiškas šių laikų temas – demokratiją, valdymą, lygybę, ekonomiką, globalizacijos pasekmes ir technologijų dominavimą. Muziejaus vadovė pabrėžia viešo dialogo ir skaidrumo svarbą, čia nebandoma mėgdžioti pagrindinių Vakarų meno institucijų.

Nacionalinis Atėnų šiuolaikinio meno muziejus. Fot. Tamara Pathak

EMST organizuoja temines ir grupines šiuolaikinio meno bei kitų vizualinės kultūros formų parodas ir kuria naratyvus, kuriais bandoma iššifruoti mūsų sudėtingą ir vis greitėjančią dabartį, žmonijai stengiantis neatsilikti nuo spartaus pokyčių tempo. Muziejaus tikslas – kvestionuoti praeities garbinimo kultūrą, tiksliau – iškelti istorinę savimonę, kurios trūksta šiuolaikinėje Graikijos visuomenėje. EMST tikslas yra ne tik kaupti istoriją, bet ir padėti mums suprasti praeityje padarytus sprendimus, pažvelgti į juos per dabarties objektyvą ir ateities prizmę. EMST įsigyja, saugo, dokumentuoja, tiria ir eksponuoja Graikijos ir kitų šalių šiuolaikinio meno kūrinius. Iškeltas pagrindinis muziejaus tikslas – skatinti meninį švietimą ir visuomenės savimonę apie šiuolaikinę kultūrą, skatinti mokslinių tyrimų bei specializuotą muziejininkystės, šiuolaikinio meno istorijos ir teorijos sričių vystymą. EMST siekia plėsti šalies šiuolaikinio meno bendruomenę, sujungdama ją su tarptautine scena.

Nacionalinis Atėnų šiuolaikinio meno muziejus. Kutlug Ataman. 99 Names 2002 m. Fot. Tamara Pathak

Šiuo metu EMST muziejuje veikia paroda „Cold Intimacies: The Making of Emotional Capitalism“, kuri remiasi Evos Illouz knyga. Šiuolaikinė meilė (arba meilė šalto intymumo amžiuje) tiria jausmų ir žmogiškų ryšių būklę interneto, socialinės žiniasklaidos ir kapitalizmo amžiuje, aiškinasi, kaip skaitmeninė sfera, technologijų milžinų poveikis ir neoliberalumas pakeitė meilę ir tarpusavio bendravimą.

Susiję:

Muziejuje taip pat pristatomas žiemos-pavasario parodų ciklas su šešių personalinių parodų ekspozicijomis (Hannah TotickiEverything, everywhere, all the time; Mikhail Karikis:Because we are together; Eleni Bagaki: Something like a poem, a nude and flowers in a vase; Erica Scourti: Profiles of You; Melanie Bonajo: Progress vs Regress; Dan Perjovschi:The Long Wall Report). Šios ekspozicijos dera su pagrindine tarptautine grupine paroda „Modern love“ (or love in the age of cold intimacies), kurią kuruoja muziejaus meno vadovė Katerina Gregos. Programoje dėmesys sutelkiamas į skaitmenines technologijas, internetą ir socialinės žiniasklaidos poveikį šiuolaikiniam gyvenimui, santykiams bei ekonomikai.

Nacionalinis Atėnų šiuolaikinio meno muziejus. Fot. Tamara Pathak

Nacionalinis Atėnų šiuolaikinio meno muziejus. Fot. Tamara Pathak

Nacionalinis Atėnų šiuolaikinio meno muziejus. Fot. Tamara Pathak

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!