Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 17 gegužės d. 11:25
Vilniaus žemėlapyje neįrašytas rajonas: pasivaikščiojimai, paroda ir vabzdžiai

Gimnazistės Austėjos Emilijos Jakučionytės nuotr.

Kiekviename mieste greta žemėlapiuose nužymėtų gatvių, aikščių ir rajonų egzistuoja miesto gyventojams pažįstami neformalūs vietovių skirstymai. Tai – oficialiai neegzistuojančios pačių miestiečių socialiai ir geografiškai apibrėžtos rajonų dalys. Tokias vietas kartais galima laikyti savotiškais rajonais rajonuose. Viena iš tokių erdvių Vilniuje yra Savanorių prospekto atkarpa, vadinama Krasnucha. Vilniečiai žino, kur ji yra, o vyresni miesto gyventojai dar prisimena, iš kur šis pavadinimas kilęs. Šių metų gegužę–rugsėjį Vilniaus muziejus kvies geriau pažinti šią miesto erdvę ir dalyvauti projekto „Vilniaus muziejaus laboratorija: Krasnucha“ veiklose.

Stereotipų apie rajoną revizija

Greta madingojo Naujamiesčio esanti sovietinių daugiabučių karalystė, regis, dar ne iki galo prisijaukinta miestiečių. Krasnucha vadinama miesto dalis veikiausiai yra viena iš labiausiai stereotipais ir legendomis apipintų Vilniaus erdvių. Ši Vilkpėdės ir Naujamiesčio sandūroje esanti vieta yra laikoma pavojinga ir nesaugia, sklando kalbos, esą tamsiu paros metu čia geriau nevaikščioti.

Daug diskusijų sukelia ir žodžio „Krasnucha“ vartojimas. Pats terminas atsirado sovietmečiu, kai dabartinis Savanorių prospektas buvo vadinamas raudonosios armijos (krasnoj armii) prospektu. Jei daliai čia gyvenančių žmonių šiandien vis dar plačiai vartojamas Krasnuchos pavadinimas visiškai netrukdo, kai kurie žmonės nemėgsta šio įvardijimo tiek dėl termino ištakų, tiek dėl krūvio, kurį sukūrė jau minėti stereotipai.

„Vienas iš Vilniaus muziejaus laboratorijos siekių – įgalinti vietos gyventojus apie savo gyvenamąją erdvę papasakoti visiems, su ja supažindinti kitus miestiečius ir patiems geriau ją pažinti, parodyti, kad ne viskas čia taip, kaip žmonės įsivaizduoja. Sakoma, kad kiekvienoje legendoje yra grūdas tiesos. Bet juk grūdas yra labai mažytis – šio projekto rėmuose kartu su vietos gyventojais norime pasižiūrėti, ko dar čia, Krasnuchoje, yra. Kitaip tariant, atlikti stereotipų reviziją“, – sako projekto koordinatorė Živilė Miežytė.

Dirbtuvės, pasivaikščiojimai ir gimnazistų kuruota paroda

Projektas prasidės gegužės 18–19 ir birželio 3 dienomis vyksiančiomis dirbtuvėmis, kurių dalyviai turės progą susipažinti su Vilniuje, Savanorių prospekto prieigose gyvenančiais drugeliais, bitėmis ir kitais vabzdžiais apdulkintojais. Dėl klimato kaitos, miestų plėtros ir kitų priežasčių šiandien jie sparčiai nyksta, o mokslininkai vis dažniau atkreipia dėmesį, kad būtent miestai gali tapti saugiomis jų buveinėmis.

Gegužės 18-19 d.  dirbtuvių dalyviai susipažins su Naujamiesčio ir Vilkpėdės apylinkėse gyvenančia vabzdžiais apdulkintojais, jų buveinėmis ir pagrindinėmis nykimo priežastimis. Birželio 3 d. dirbtuvių metu bus svarstomi vabzdžių ir žmonių darnios kaimynystės scenarijai, o pietų pertraukos metu vyks Krasnuchos kaimynų, vabzdžių ir žmonių, piknikas.

Gimnazistės Austėjos Emilijos Jakučionytės nuotr.

Dar viena svarbi šio projekto veikla yra Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleivių kuruojama paroda „Krasnuchos istorijos“. Daugiau nei pusmetį vadinamosios Krasnuchos tyrimais užsiėmę gimnazistai birželio 8 dieną Vilniaus muziejuje pristatys šių tyrimų rezultatus parodoje. Paroda veiks birželio, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais.

Gimnazistės Gabrielės Ginkutės nuotr.

„Sprendimas įtraukti gimnazistus į parodos rengimo procesą sukūrė muziejuje naujų, gaivių skersvėjų. Labai džiaugiuos, kad gimnazistai ir jų mokytojos atsiliepė į mūsų kvietimą ir skyrė parodos kūrimui tikrai daug laiko bei energijos. Mums rūpimoje vietoje, šiuo atveju – Krasnuchoje, besimokantys moksleiviai pasiūlė šviežią žvilgsnį ir įprastai nepastebimas vietos perspektyvas“, – teigia Vilniaus muziejaus direktorė Rasa Antanavičiūtė.

Vilniaus muziejus kvies Krasnuchą tyrinėti po ją vaikštant. Birželio 18 ir 27 dienomis vyks patyriminis pasivaikščiojimas po rajoną, organizuojamas kartu su organizacija „Anthropos“, o rugpjūčio 3 ir rugsėjo 5 dienomis – į pasivaikščiojimus kvies „Gatvės gyvos“ ir Albertas Kazlauskas. Taip pat projekto metu Vilniaus muziejus bendradarbiauja su Lietuvos  audiosensorine biblioteka (LAB) ir stengiasi pritaikyti veiklas, įgalindami jose dalyvauti skirtingų galimybių žmones.

Pažinti tariamai neįdomų Vilnių

Viso projekto tikslas yra pamėginti pažinti dar nepažintą Vilniaus dalį ir ją prisijaukinti. Prieš metus vyko pasisekimo sulaukusi Vilniaus muziejaus paroda „Kas į Viršulus?“. Ja muziejus pradėjo parodų ir tyrimų, skirtų tariamai neįdomiems miesto rajonams, ciklą. Paroda veikė Viršuliškėse ir buvo įrengta prie troleibusų parko stovėjusiame troleibuse bei vieno daugiabučio cokoliniame aukšte.

Krasnucha yra antra Vilniaus vieta, patraukusi muziejaus dėmesį. Projekto „Vilniaus muziejaus laboratorija: Krasnucha“ metu mėginama prisijaukinti šią erdvę. Kitais metais planuojama surengti parodą apie Krasnuchą nebe Vilniaus muziejuje, o pačiame rajone.

 

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!