Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2025 m. 22 balandžio d. 17:13
Dalí. Les dîners de Gala: ne tik kulinarinė knyga, bet ir kelionė į Dali bei Galos gyvenimą

Salvador Dali: „Dali. Les diners de Gala“, 2016 m., leidykla „Taschen“

„Taschen“ leidykla, pristatydama leidinį „Dalí. Les dîners de Gala“ plačiajai auditorijai, dovanoja ne tik kulinarinę knygą, bet ir tikrą meno kūrinį bei juslinę kelionę į Dalí pasaulį.

Įsigyti leidinį galima elektroninėje parduotuvėje www.2di.lt ir 2di pardavimo vietose.

„Kai man buvo šešeri, norėjau tapti virėju“, – rašė Salvador Dalí. Sulaukęs 68-erių, jis šią svajonę įgyvendino, tik tapdamas ne virėju, bet knygos bendraautoriumi. „Les Dîners de Gala“, pirmą kartą išleistoje prancūzų kalba 1973 metais – 136 receptai iš garsių Paryžiaus restoranų „La Tour d’Argent“ ir „Maxim’s“, papuošti Dalí kurtomis iliustracijomis.

Salvador Dali: „Dali. Les diners de Gala“, 2016 m., leidykla „Taschen“

Salvador Dali: „Dali. Les diners de Gala“, 2016 m., leidykla „Taschen“

„Les Dîners de Gala“ – skirta tik skonio malonumams… Jei priklausote tiems kalorijų skaičiuotojams, kurie valgymo džiaugsmą paverčia bausme, užverskite šią knygą tuoj pat – ji per daug gyvybinga, agresyvi ir pernelyg įžūli,“ – rašė  Salvador Dalí.

Maistas ir siurrealizmas – puikus duetas: seksas ir omarai, koliažai ir kanibalizmas, gulbė ir dantų šepetėlis ant pyrago. Prabangios Dalí ir jo žmonos bei mūzos Galos surengtos vakarienės tapo legendomis. Laimei, 1973 m. pasirodė Dalí kulinarinė knyga „Les Dîners de Gala“, atskleidžianti jų provokuojančių ir jausmingų vakarėlių atmosferą.

Šiame leidime – 136 receptai, suskirstyti pagal patiekalų tipus, įskaitant afrodiziakus. Kiekvieną skyrių iliustruoja Dalí fantasmagoriniai piešiniai, o tekstuose – jo teatrališkos mintys, pavyzdžiui, apie vakarienės pokalbius: „Žandikaulis – mūsų geriausias įrankis filosofinėms žinioms įsisavinti.“

Daugumą šių receptų galima pagaminti namuose, nors kai kurie pareikalaus įgūdžių ir labai daug įmantrių ingredientų. Tai senosios mokyklos virtuvė – prancūzų meistrų patiekalai iš žymių restoranų „Lasserre“, „Maxim’s“, „La Tour d’Argent“ ir „Le Train Bleu“.

Knyga „Dalí. Les dîners de Gala“ išleista dviem formatais. Ji puikiai ras vietą tiek tarp prabangių meno enciklopedijų, tiek jūsų virtuvėje tarp kulinarinių knygų. Įsigyti leidinį „Dalí. Les dîners de Galagalima čia.

Daugiau apie „Taschen“ leidyklą

Taschen“ – meno knygų leidykla, leidžianti knygas ir albumus apie architektūrą, dizainą, dailę, madą, fotografiją, šiuolaikinį meną, reklamą, keliones. Pradėjusi savo veiklą 1980 m. mažoje komiksų parduotuvėlėje Kelne, šiandien „Taschen“ jau turi savo firmines parduotuves didžiuosiuose Vakarų Europos ir JAV miestuose. Novatoriškumu ir kultūros temomis išsiskiriantys „Taschen“ leidiniai traukia akį ir vizualine estetika bei kokybe – patrauklios knygos bei albumai neretai tampa meno mylėtojų interjero detalėmis. Įsigyti „Taschen“ leidyklos knygas galima čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!