Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 19 gegužės d. 17:30
Prisimenant Vytautą Kernagį
Vytautas Kernagis

Kadras iš dokumentinio filmo „Kernagis“ | LRT mediateka

Vytautas Kernagis – žmogus, kurio pristatyti nereikia. Šiemet jam būtų suėję 72-eji metai. Vytautas Kernagis daugiau nei 40 metų kūrė muziką ir tekstus, koncertavo, rašė scenarijus, režisavo ir vedė renginius bei laidas.

V. Kernagis 1973 m. baigė aktorinio meistriškumo studijas Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dab. Lietuvos muzikos ir teatro akademija), o 1975-1980 m. studijavo estrados režisūrą Maskvos Lunačiarskio teatro meno institute (dab. Rusijos teatro meno institutas). 1978 m. išleido pirmąją Lietuvoje dainuojamosios poezijos plokštelę „Vytautas Kernagis“. 1985 m. įkūrė „Dainos teatrą“. Šis teatras tapo pirmasis Lietuvoje, sujungęs dramą, kabaretą ir estrados muziką.

Kaip aktorius V. Kernagis labiausiai išgarsėjo po debiuto filme „Maža išpažintis“. Menininkas vaidmenis taip pat sukūrė šiuose filmuose: „Kai aš mažas buvau“, „Atsiprašau“, „Kažkas atsitiko“ ir „Anastasija“. Legendiniame miuzikle „Velnio nuotaka“ įdainavo Girdvainio partiją. V. Kernagis vedė žiūrimiausias Lietuvos televizijos laidas: „Paskutinis šansas“, „Robinzonai“, „Džiunglės“, „Žvaigždžių duetai“.

Per visą karjerą sukūrė maždaug 200 dainų pagal savo, M. Martinaičio, V. Mykolaičio-Putino, S. Gedos ir kt. tekstus.

Kviečiame dar kartą pamatyti įsimintiniausius Vytauto Kernagio vaidmenis ir pasirodymus:

1. Vaidybinis filmas „Maža išpažintis“.

Legendinis filmas sukurtas Vytauto Bubnio apysakos „Arberonas“ motyvais. Šalia V. Kernagio čia išvysite žymiausius Lietuvos kino ir teatro veidus: Moniką Mironaitę, Vaivą Mainelytę, Juozą Budraitį, Gediminą Girdvainį ir kitus. Vytautas Kernagis filme sukūrė, ko gero, žymiausią savo kino vaidmenį – Beną. Čia gimė ir garsioji frazė „Benai, plaukiam į Nidą!“

Žiūrėkite čia.

2. Vaidybinis filmas „Kažkas atsitiko“.

1986 m. sukurtas muzikinis filmas, kuriame nufilmuoti trijų grupių vaizdo klipai: Vytauto Kernagio su grupe „Artele“, „Foje“ ir „Anties“. Filmas nesilaiko tradicinių kino taisyklių, tačiau tam tikra istorija jame yra. Muzika ir vaizdas čia suskirstyti į tris dalis: „Žaidimai“ (šioje dalyje veikia V. Kernagis), „Šventė“ (čia pasirodo A. Mamontovas ir A. Kaupšėdas) ir „Sapnai“ (čia didžiausias dėmesys skiriamas A. Kaušpėdui ir jo „zombiškam“ įvaizdžiui).

Žiūrėkite čia.

3. „Dainos teatro“ paskutinis koncertas.

„Dainos teatras“ – absoliutus fenomenas Lietuvos padangėje. Jų pasirodymai buvo ir koncertai, ir spektakliai viename. Tai buvo įvairiausių žanrų ir performanso krypčių mišinys. Įraše – paskutinis „Dainos teatro“ koncertas, įvykęs 1991 m. gruodžio 25 d. Vilniaus profsąjungų rūmuose.

Žiūrėkite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!