Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 10 birželio d. 18:10
Sugrįžta festivalis „ConTempo“: pasaulio sceną kvies pamatyti iš arti

Bleu tenace | L. Cadéac nuotr.

Rugpjūčio 5–11 d. į Kauną ir Kauno rajoną jau šeštą kartą sugrįžta festivalis „ConTempo“ ir vėl subursiantis ryškiausius Lietuvos bei užsienio scenos menų kūrėjus. 7 dienas truksiančioje programoje – daugiau nei 40 šokio, cirko bei teatro pasirodymų, per 30 valandų sceninio vyksmo ir daug nemokamų renginių. Šiais metais festivalis pasitinka šūkiu „pasaulio scena – iš arti“, o organizatoriai žada, jog čia išnyks ribos tarp scenos ir žiūrovų.

Anot „ConTempo“ vadovės ir programos sudarytojos Gintarės Masteikaitės, pagrindinė festivalio misija išlieka nepakitusi. „Norime keisti Kauno ir Kauno rajono kultūrinę aplinką, auginti šiuolaikinio scenos meno auditorijos gretas, įveiklinti miesto ir rajono viešąsias erdves, palaikyti Lietuvos kūrėjus. Kartu, per meninę programą, norime stebėti besikeičiančią aplinką ir įkvėpti kūrybiškumo“, teigia G. Masteikaitė.

„ConTempo“ scenos įsikurs skirtingose miesto ir rajono erdvėse, pasirodymams nebūtinai pritaikytose erdvėse: universiteto sporto salėje, prekybos centre, bibliotekoje, gatvėse ir pievose, įvairiuose skveruose. 

Kaip visuomet, „ConTempo“ stebins ne tik pasirinktomis lokacijomis, bet ir skirtingų žanrų bei rūšių pasirodymais: žiūrovų laukia audiovizualiniai spektakliai, spektaklis-žygis, patyriminis maršrutas, šokio ir akrobatikos pasirodymai ar judesio teatras. Vasaros nuotykį šiemet kurs menininkai iš Prancūzijos, Ispanijos, Šveicarijos, Belgijos, Olandijos, Švedijos, Suomijos ir Lietuvos. 

Programoje pasaulyje gerai žinomi scenos menų profesionalai

Festivalio programoje bus galima išvysti ne vieną pasaulinio lygio menininką ar trupę. Vieni jų „El Conde de Torrefiel“, savo kūryba peržengiantys ir jungiantys literatūros, vizualiųjų menų ir choreografijos kalbas. Praėjusiais metais jie dalyvavo prestižinėje Venecijos teatro bienalėje, yra nuolatiniai tarptautinių festivalių svečiai. Nors daugiau nei dešimtmetį veikianti trupė pastaraisiais savo pasirodymais gilinosi į XXI a. politinės sistemos ir joje gyvenančio žmogaus ryšius, į „ConTempo“ jie atveža vienintelį savo darbą sukurtą atviroms erdvėms „Ultraficcion nr. 1 / Fracciones de tiempo“. Saulei besileidžiant, gamtoje pristatomas spektaklis, žiūrovus  kvies pokalbiui su gyvuoju pasauliu. Beje, pažintis su „El Conde de Torrefiel“ nesibaigs Kaune trupę bus galima išvysti ir spalio mėnesį Vilniuje vyksiančiame „Sirenų“ festivalyje.

Šiais metais sugrįžta ir festivalio publikai puikiai pažįstami svečiai: belgų choreografas, šokėjas, trupės „Not Standing” meno vadovas Alexanderis Vantournhoutas, 2021siais už nuopelnus kultūrinėje srityje įvertintas vienu reikšmingiausių flamandų apdovanojimų „Ultima“; ir vienintelė tokia šiuolaikinio cirko trupė pasaulyje „Rhizome“, jau tapusi festivalio vizitine kortele. Jie net trečią kartą į Kauną  sugrįžtantys ištvermės akrobatai, pasirodymus kuriantys kybodami 6 metrų aukštyje. Festivalis žada kaip niekad plačią šeimoms siūlomą programą, auginančią jaunąją festivalio auditoriją, vaikus ir paauglius supažindinančią su šiuolaikiniais scenos menais.  

„Festivaliui svarbu suteikti erdvę ir pripažintiems Lietuvos kūrėjams, menininkams“, teigia, G. Masteikaitė. Todėl tarp pagrindinių festivalio programos dalyvių ir Kaune puikiai žinomos, bet labai retai matomos kūrėjos: aukščiausio kalibro menininkė Auksė Petrulienė, veikianti tarpdisciplininio bei bendruomeninių menų srityse ir šiuolaikinio šokio pagrindus padėjusi choreografė Aira Naginevičiūtė. Ryškios, stiprios, turinčios išskirtinį kūrybinį braižą, festivalio programoje jos pristatys naujausias savo premjeras. Į Kauną sugrįžta ir tarp Lietuvos bei Belgijos kurianti choreografė, dėstytoja, aktyviai dirbanti atlikėja Liza Baliasnaja, festivalyje pristatysianti judesio ir balso performansą, skirtą baimės temai. Festivalį atidarys netikėtas ir žaismingas, režisierius, tarpdisciplininis menininkas, aktorius Paulius Markevičius bei gatvėje atgyjantys 2500 juodų kamuolių. 

Šiuolaikinių menų scena žiūrovams atsiveria jau rugpjūčio 5–11 dienomis, Kaune ir Kauno rajone. Pilna festivalio programa – jau visai netrukus www.contempofestival.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!