Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 23 rugpjūčio d. 17:19
Vytauto Kernagio palikimas perduotas Vilniaus muziejui

Vilniaus muziejaus nuotr.

Šią vasarą didelė dalis maestro Vytauto Kernagio palikimo perduota saugoti Vilniaus muziejui. Tarp muziejui perduotų artefaktų – laiškai, nuotraukos, knygos su poetų autografais, įvairūs koncertų plakatai, kino kamera ir kino juostos, sceninių kostiumų detalės, žurnalai bei laikraščiai, kuriuose publikuoti straipsniai apie V. Kernagį ir žinoma – gitara.

„Vytautas Kernagis nerašė dienoraščio, tačiau viso savo kūrybingo gyvenimo metu sekė įvykių eigą, kruopščiai rinko ir fiksavo meno gyvavimo raidą Lietuvoje ir, žinoma, savo indėlį į jį. Taip susidarė milžiniškas faktų archyvas – straipsniai, nuotraukos, laiškai, recenzijos, plakatai… Ilgą laiką saugojome visa tai mūsų namuose. Nusprendėme tai paviešinti, galų gale, tinkamai išsaugoti. Didelė dalis nukeliavo į Lietuvos valstybinį literatūros ir meno archyvą, tačiau Vilnius – Vytauto gyvenimo miestas, turbūt teisingiausia, kad čia, Vilniaus muziejuje, gyvuotų ir jo jautriausios gyvenimo detalės.” – pasakoja Dalia Kernagienė.

Vilniaus muziejus neslepia džiaugsmo, tokios apimties kolekcija muziejaus saugyklas pasiekė pirmą kartą. Pasak muziejaus vadovės Rasos Antavičiūtės, šis palikimas nedulkės saugyklose. Visuomenei jis bus pristatytas maestro Vytauto Kernagio jubiliejui skirtoje parodoje.

„Pirmiausiai su kiekvienu iš atvykusių artefaktų susipažinsime ir aprašysime, o tada saugosime. Muziejus užtikrins, kad daiktams būtų patogu ir saugu. Ši dovana atkeliauja kartu su planu ją paviešinti. 2026 metais Vytautui Kernagiui būtų sukakę 75 metai. Esame sutarę su kuratore Alge Gudaityte ta proga surengti Vilniaus muziejuje parodą, skirtą Kernagiui ir Vilniaus „brodui”. Joje pristatysime dalį šeimos perduoto palikimo.” – sako Rasa Antanavičiūtė.

Vilniaus muziejaus nuotr.

Paroda Vilniaus muziejuje duris atvers po daugiau nei metų ir, pasak parodos kuratorės Algės Gudaitytės, sieks pristatyti įvairius, maestro Vytauto Kernagio, asmenybės bei kūrybinio kelio fragmentus.

„Vytautas Kernagis – neeilinė asmenybė. Viena vertus – labai lietuviško charakterio, kita vertus – labai plataus akiračio ir pažiūrų, kosmopolitinis žmogus. Jis mūsų sunkaus istorinio laiko ikona, laiko, kurio nebėra ir, tikiuosi, kuris niekada nebegrįš. Tai tokia asmenybė, apie kurią nepapasakosi “standartiškai”. Manau, kad laukia įdomus, turiningas procesas, bus ir iššūkių, bet tikiu, kad mums pavyks atskleisti ne tik Maestro asmenybę, jo kūrybą, jo artimos aplinkos niuansus, bet ir jo gyvenamojo laiko istorijas. Istorinius, politinius ir kultūrinius kontekstus, kuriuose augo, formavosi ir kūrė Vytautas Kernagis.” – mintimis dalijasi parodos kuratorė Algė Gudaitytė.

Planuojama, kad paroda Vilniaus muziejuje įsikurs 2026 metais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!