Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 28 rugpjūčio d. 14:02
Į Bernardinų sodą sugrįžta „Les Nuits en Or“ – kvies į tris vakarus su rinktiniu trumpametražiu kinu iš viso pasaulio

Justino Auškelio nuotr.

Trys vakarai, kinas po atviru dangumi ir geriausi trumpametražiai filmai iš viso pasaulio – tokį receptą paskutiniam vasaros savaitgaliui, „Sostinės dienų“ programai, siūlo į Vilnių antrą kartą sugrįžtantis festivalis „Les Nuits en Or. Vilnius“ („Auksinės naktys“). Vilnius jungiasi prie daugiau nei pusės šimto pasaulio miestų, kuriuose ši iniciatyva sulaukė didžiulio populiarumo ir kviečia rudenį pasitikti mėgaujantis rinktiniu kinu.

Rugpjūčio 30-31 d. ir rugsėjo 1 d. Bernardinų sode (prie pagrindinio fontano) kino mėgėjų laukia 12-38 minučių trukmės animaciniai, dokumentiniai ir vaidybiniai filmai, kurių režisieriai – perspektyvūs ir jau įvertinti kūrėjai.

2006 m.  Prancūzijos kino akademijoje gimusi iniciatyva „Les Nuits en Or“, siekia populiarinti trumpąjį kiną, o geriausius jo pavyzdžius pristatyti visame pasaulyje. Tarp programoje rodomų kūrinių – „Oskaru“, „Cezario“ „Goya“, „Bafta“, „David di Donatello“, „Magritte“ ir kitais prestižiniais apdovanojimais įvertintos, animacinės, dokumentinės, vaidybinės trumpo metro juostos. Vien Prancūzijoje bus surengta per 40 renginių, filmus taip pat išvys žiūrovai Izraelyje, Brazilijoje, Vokietijoje, Pietų Afrikoje, Graikijoje, Šveicarijoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Portugalijoje, Airijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Rumunijoje, Ispanijoje, Pietų Korėjoje, Kanadoje, Italijoje, Nyderlanduose, Islandijoje, Austrijoje, Meksikoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV, Suomijoje, Danijoje ir kt.

Šiais metais žiūrovai visame pasaulyje išvys ir lietuvišką trumpametražį filmą –  operatoriaus, režisieriaus Eitvydo Doškaus „Čia buvo Vilnius“, 2023 m. pelniusį „Sidabrinę gervę“. Tai – filmas, bežodis impresionistinis Vilniaus portretas, kuriame režisierius mėgina įsiskverbti į senuosius miesto mūrus, užfiksuoti ten gyvenančią miesto istoriją, prikelti jos fantomus. Tai –  poetinės dokumentikos filmas, kurio pagrindinis herojus – Vilnius.

„Les Nuits en Or“ kūrėjai, pristatydami festivalį, prisimena režisierius Jacques Tati 1977 m. atsiimant „Cezario“ apdovanojimą už geriausią trumpametražį filmą ištartus žodžius: „Be trumpojo kino, nebūtų nei Chaplino, nei Felinio, nei René Clément, nei kitų kino kūrėjų“, –  tuomet kalbėjo jis.

Šiai minčiai pritaria ir projekto Lietuvoje organizatorių, asociacijos AVAKA vadovas, Darius Vaitiekūnas. Anot jo, trumpasis kinas neretai būna pirmasis žingsnis į ilgo metro juostas, o jo populiarumas Lietuvoje kasmet auga.

„Pernai metais iš renginio dalyvių sulaukėme pozityvių reakcijų – žmonėms ypač patiko neįpareigojantis ir patogus iniciatyvos formatas, leidžiantis pasimėgauti pasirinktu skaičiumi filmų, prie vakaro prisijungti trumpam ar, esant norui, visai programai. Taip pat „Les Nuits en Or“ leidžia susipažinti su tikra filmų ir jų kūrėjų įvairove – didelė dalis šių filmų dar niekada nerodyti Lietuvoje, tačiau yra vertinami užsienio šalyse“, – pasakoja D. Vaitiekūnas.

„Les Nuits en Or. Vilnius“ pristatys ir pokalbiui pakvies režisierių Eitvyą Doškų bei agentūros „Lithuanian Shorts“ atstoves – Rimantę Daugėlaitę-Cegelskienę bei Gabrielę Cegialytę. Renginio vedėja – kino ir teatro aktorė Emilija Latėnaitė.

Justino Auškelio nuotr.

„Les nuits en or. Vilnius“ vyks:

Rugpjūčio 30 d., penktadienį, 20:00 – 23:00 val.
Rugpjūčio 31 d., šeštadienį, 20:00 – 23:00 val.
Rugsėjo 1 d., sekmadienį, 19:00 – 22:00 val.

Renginys bus fotografuojamas.

Festivalį organizuoja: AVAKA, nacionaliniai kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė, „Cezario“ akademija. Renginio partneriai „Sostinės dienos“, „Vilniaus festivaliai“, Vilniaus kino biuras. Informacinis partneris LRT „Epika“.

Daugiau informacijos renginio Facebook paskyroje. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!