Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 11 rugsėjo d. 14:46
Festivalis IPMA sugrįžta į Kauną: parodose – pirmą kartą pristatomos A. Sutkaus fotografijos ir gyvenimiškos istorijos

Karolinos Wojtas nuotr.

Per 40 perspektyvių menininkų iš viso pasaulio, 5 Lietuvos ir užsienio kultūros atstovų vedamos paskaitos, parodų atidarymai ir pirmą kartą viešai pristatoma A. Sutkaus spalvotų fotografijų ekspozicija – taip Kaune jau spalio mėnesį pasitiks antrą kartą vykstantis fotografijos ir medijų meno festivalis IPMA. Vienintelis tokio pobūdžio renginys Europos regione lankytojams visą mėnesį žada siūlyti kokybišką, šiuolaikišką ir gyvenimo istorijų kupiną turinį.

2023 m. pirmą kartą įvykęs festivalis jau anuomet subūrė ne vieną tūkstantį lankytojų, tapo niša bendrauti ir bendradarbiauti šiuolaikiniams menininkams, profesionalams ir studentams. Diskutuoti apie dirbtinį intelektą praėjusį kartą kvietęs festivalis, šiais metais siekia būti arčiau savo lankytojų. „Gyvenimo istorija“ – tokį atvirą kvietimą menininkams 2024 metais pasiūlė IPMA organizatoriai, siekdami išsiaiškinti, kokia gali būti gyvenimo istorija bei kaip ją papasakoti pagaviai, nekasdieniškai ir tuo pačiu jautriai bei humaniškai.

„Kiekvieno IPMA festivalio tema tampa savotišku veidrodžiu, atspindinčiu mūsų visuomenės pulsą ir aktualijas. Šiemet festivalis gręžiasi į kiekvienos asmenybės būties ir likimo temas, kurios, susidūrus su pandemija ir karu, tapo itin aktualios. Rinkdamiesi šią temą, siekiame apmąstyti gyvenimo istorijos sudėtingumą – nuo asmeninio patyrimo iki kolektyvinės patirties. Smalsu kaip menininkai iš viso pasaulio šią fundamentalią temą nagrinėja įvairiais būdais ir išraiškos priemonėmis“, – pasakoja festivalio vadovė Svetlana Batura.

IPMA festivalyje planuojama pristatyti ne tik fotografiją, bet ir videoinstaliacijas, instaliacijas, šokio pasirodymą, imersinį meną, pakviesti į ekskursijas. Kūrinių centre – jautrios, bet daug kam rezonuojančios patirtys.

Julijos Goyd nuotr.

„Skaičiuoju mėnesius, tada savaites, dienas, valandas, o prasidėjus sąrėmiams, skaičiuoju minutes. Po devynių mėnesių, 2017 metų lapkričio 16-ąją, gimsta mūsų dukra. Ši naujo gyvenimo pradžia į mano pasaulį atneša mirtingumo suvokimą“, – pasakojimą apie savo kūrybą pradeda fotomenininkas Mario Wazel.

Ką reiškia augti su autizmo spektre esančiu broliu? Kiek atvirumo yra santuokoje? Kaip gedėti išėjusiųjų ir kaip gyvenimą pakeičia pirmoji nelaiminga meilė? Į kvietimą įvairiomis meno formomis kalbėti apie savo asmenines istorijas, praradimus ir atradimus atsiliepė menininkai iš daugiau nei 47 šalių – Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Italijos, Portugalijos, Vokietijos, JAV, Kinijos ir kt.

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje spalvotų A. Sutkaus fotografijų paroda

M. Žilinsko dailės galerijoje Kaune vyksiantis festivalis pirmą kartą istorijoje pristatys ir Lietuvos fotografijos legendos, Antano Sutkaus spalvotas fotografijas.

Mažai kam žinoma, jog vieno žymiausių Lietuvos fotografų nuo 1965 m. pradėjo kurti savo foto pasakojimus fotografuodamas į plačią spalvotą skaidrę. Parodoje bus pristatyta 80 autoriaus spalvotų kūrinių, unikalūs autoriniai kontaktiniai atspaudai, A. Sutkaus portretai bei garso įrašai. Tai bus ne tik pirmoji A. Sutkaus spalvotų fotografijų paroda Lietuvos istorijoje, bet ir pirmoji galimybė menininko kūrinius išvysti tarp šiuolaikinių medijų meno kūrėjų. Parodoje bus eksponuojami ir iki tol nematyti kolegų žvilgsniai į A. Sutkų, o programą lydės ir specialiai šiai parodai kurti audiovizualiniai darbai.

A. Sutkaus nuotr.

Paskaitą apie Antano Sutkaus kūrybą skaitys vienas žymiausių Lietuvos filosofų, kultūros teoretikas, antropologas, profesorius Gintautas Mažeikis.

„Šių metų naujiena – tai, kad festivalio metu visos paskaitos vyks tarptautinės konferencijos formate, o ekspozicijų architektūrą kurs Sigita Simona Paplauskaitė – mano manymu, geriausia Lietuvos parodų architektė, sugebanti apsilankymų parodose įspūdžius paversti nepamirštamais. Tikiu, kad IPMA festivalis tampa pavyzdžiu ne tik Lietuvos bet ir kitų šalių mokymo įstaigoms, koks reikšmingas aukštosios mokyklos dėmesys gali būti skiriamas kultūrai ir visuomenės ugdymui ne tik studijų kontekste bet ir plačiau, už jų ribų, netiesiogiai. Kauno kolegija šioje srityje tampa savotišku novatoriumi”, – teigia S. Batura.

IPMA festivalis vyks spalio 1 – spalio 31 d. Festivalio organizatorius – Kauno kolegija. Daugiau informacijos: www.ipmafestival.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!