Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2017 m. 24 rugpjūčio d. 19:46
Kas yra (Venecijos) bienalė?

 

Bienalė – meno paroda ar festivalis, rengiamas kas dvejus metus. Nors dabar įvairios meno bienalės vyksta visame pasaulyje, jų idėja gimė Italijoje, Venecijoje.

Garsiausia pasaulyje Venecijos meno bienalė, dažnai vadinama meno olimpiada, pirmą kartą surengta 1895-aisiais ir iki šiol vyksta neporiniais metais. Tuo metu Gardini parke rodyti 150 italų ir 150 užsienio menininkų iš 14 valstybių darbai.

Venecijos meno bienalėje pagrindinio pastato erdvę Gardini parke sudaro 65 salės, o jį supa keliasdešimt nacionalinių paviljonų, iš kurių kiekviename savo darbus pristato skirtingos šalies atstovai. Likusių valstybių menininkai naudojasi festivalio suteikta erdve Venecijos arsenale arba savo paviljoną kas kartą įsirengia vis kitoje Venecijos vietoje (pastarąją praktiką įgyvendina ir Lietuva).

Mūsų šalies atstovai Venecijos bienalėje dalyvauja nuo 1999 metų:

  • 1999 – Mindaugas Navakas ir Eglė Rakauskaitė
  • 2001 – Deimantas Narkevičius
  • 2003 – Svajonė Stanikienė ir Paulius Stanikas
  • 2005 – Jonas Mekas
  • 2007– Nomeda Urbonienė ir Gediminas Urbonas
  • 2009 – Žilvinas Kempinas
  • 2011 – Darius Mikšys
  • 2013 – Gintaras Didžiapetris, Elena Narbutaitė, Liudvikas Buklys, Kazys Varnelis, Vytautė Žilinskaitė, Morten Norbye Halvorsen, Jason Dodge, Gabriel Lester, Dexter Sinister (kuratorius Raimundas Malašauskas)
  • 2015 – Dainius Liškevičius
  • 2017– Žilvinas Landzbergas

Šių dienų Venecijos meno bienalę, besitęsiančią daugmaž 6 mėnesius, aplanko apie pusė milijono žmonių. 2017 metais joje pristatyti 120 menininkų iš 51 pasaulio valstybės kūriniai, veikė net 86 nacionaliniai paviljonai, buvo galima aplankyti dešimtis specialių renginių. Kas antrus metus Venecijos meno bienalę keičia architektūros bienalė, kasmet organizuojamas garsusis Venecijos kino festivalis, rengiamos muzikos, teatro, šokio bienalės (už visus šiuos renginius atsakinga organizacija, pavadinimu Bienalės fondas).

Laikui bėgant, Venecijos meno bienalė taip išpopuliarėjo, kad jos pavadinimas tapo bendriniu panašių meno festivalių, pagal tą patį modelį organizuojamų visame pasaulyje, vardu (siekiant supaprastinti, kartais net ir tų, kurie rengiami rečiau, nei kas dvejus metus). Štai populiariausios iš jų:

  1. Documenta
  2. Whitney Amerikos meno bienalė
  3. Manifesta
  4. Gvangdžu bienalė
  5. Carnegie International
  6. San Paulo bienalė
  7. Šardžos bienalė
  8. Stambulo bienalė
  9. Liono bienalė
  10. Havanos bienalė
  11. Berlyno bienalė
  12. Sidnėjaus bienalė
  13. Dak’Art bienalė
  14. Liverpulio bienalė
  15. Šanchajaus bienalė

Žymiausia Lietuvoje organizuojama bienalė – Kauno. Ji rengiama kas dvejus metus.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!