Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 5 kovo d. 11:50
„Dramblio džiazas“ – pirmasis Lietuvoje edukuojantis džiazo albumas vaikams
Dramblio džiazas

Veronika Čičinskaitė-Golovanova su sūnumis Dominyku ir Teodoru. Ryčio Šeškaičio nuotr.

Profesionali džiazo dainininkė, grupės „The Ditties“ narė, Veronika ChiChi kvinteto lyderė, Veronika Čičinskaitė-Golovanova išleido pirmąjį Lietuvoje edukuojantį džiazo albumą vaikams. Dviejų vaikų mamos gyvenimas kupinas muzikinių improvizacijų ne tik scenoje, bet ir namuose. Tad labai organiškai, vaikų apsupty, gimė dešimt unikalių dainelių, kurios sugulė į naująjį albumą – „Dramblio džiazas“.

Aktyvią dainininkės karjerą moteris derina su motinyste. Iki šiol kūrusi dainas tik savo asmeniniams projektams, atlikėja, įkvėpta vaikų ir muzikos pavyzdžių poreikio, nusprendė sukurti albumą ir vaikams. „Namuose muzika ir improvizacijos skamba nuolat, tad augindama du mažamečius labai dažnai kažką sukuriu spontaniškai, tiesiog žaidimo metu,“ – šypsosi atlikėja.

Dainininkė taip pat pastebi, kad vienas iš dalykų, paskatinusių sukurti ir išleisti albumą, buvo poreikis įvairesniai ir edukuojančiai muzikai vaikams. „Karantino metu teko labai daug laiko praleisti su vaikais ir norėjosi ne tik klausytis linksmos muzikos, bet ir tokios, kuri edukuotų, lavintų ir būtų kokybiška. Radau nemažai muzikinių pavyzdžių užsienio kalba, bet pasigedau muzikos lietuvių kalba,“ – teigia albumo autorė.

Kai paprašiau vaikų nupiešti kiekvienai dainai po piešinį nesitikėjau, kad sulauksiu tokio entuziazmo. Nupiešė ir ne po vieną. O Dominyko nupieštas dramblys puikiai tiko viršeliui. Beje, dramblys ir yra pagrindinis šio albumo veikėjas.

Pasak dainininkės Veronikos Čičinskaitės-Golovanovos albumas yra ne tik žaismingas, bet ir aprėpia tris svarbias edukacines kryptis:

-muzikinės kalbos lavinimas – visos dainelės įrašytos su gyvais instrumentais ir įgrotos džiazo profesionalų. Tad muzika yra itin kokybiška. Dainelėse galima išgirsti įvairiausių džiazo stilių, skirtingų ritmų bei melodijų, kurios ugdo muzikinį vaiko skonį.

– enciklopedinė, pažintinė. Dauguma dainelių turi aiškias pažintines misijas: dainelė apie pasaulio žemynus, apie skaičius, apie kosmoso objektus. „Net ir labai maži vaikai yra itin žingeidūs ir juos galima išmokinti įvairiausių dalykų, netgi tokių, kurie atrodo įkandami tik suaugusiam. Svarbiausia paversti tai žaidimu“ – sako albumo autorė Veronika Čičinskaitė-Golovanova“.

– emocinio intelekto lavinimas. „Auginantys vaikus žino, kad vaikams nėra lengva susitvarkyti ar atpažinti savo emocijas bei jausmus. Tad atkreipdama dėmesį į tai sukūriau kelias daineles, kurios, tikiu, padės labiau susidraugauti su savo jausmais.“ – teigia atlikėja.



Albumas jau yra įvertintas ir edukologų, kurie teigia, kad tikrai trūksta tokios muzikos vaikams. „Vaikų muzikinis skonis ir klausa – tobuli nuo gimimo. Mūsų, suaugusiųjų, pareiga kurti muzikinę aplinką, kurioje vaikas galėtų šias duotybes puoselėti, o ne siaurinti. „Dramblio džiaze” susitinka mažiems vaikams reikalingas pažintinis turinio paprastumas ir įmantri, turtinga poveikiu muzika. Skaidrus kaip krištolas Veronikos vokalas viso instrumentų būrio draugijoje – tikra puota vaiko smegenims. Rekomenduoju visiems, kas tiki lavinančia kokybiška muzikos galia. Tereikia paspausti „PLAY”.” – teigia edukologė, 7 intelektų lavinimo programos ir knygų autorė Renata Lazdin.

Nors albumas buvo kuriamas net trejus metus ir yra labai gerai apgalvotas, atlikėja šypsosi, kad tikrieji vertintojai ir visų idėjų generuotojai buvo jos vaikai. „ Kiekviena dainelė paleista į gyvenimą tik gavus mano mažamečių leidimą. Visas daineles testuodavau su vaikais ir jeigu jiems patikdavo, žinodavau, kad tai bus gera daina. Jeigu ne – kartais jie man net padėdavo su savo genialiom idėjom sukurti kažką dar geresnio,” – sako albumo autorė Veronika Čičinskaitė-Golovanova. Albumas orientuotas į ikimokyklinio ir pradinio ugdymo vaikų amžių.

Kaip jau minėta anksčiau, albume groja profesionalūs džiazo muzikantai. Vienas iš jų, albumo autorės, Veronikos Čičinskaitės-Golovanovos vyras,  vienas geriausių džiazo pianistų Lietuvoje,  Dmitrijus Golovanovas. „Iš tiesų, galiu teigti, kad tai yra bendras šeimos projektas. Nes vyras visuomet buvo ir yra mano didžiausias palaikytojas. O jo linksmos ir vaikų ausiai pritaikytos improvizacijos šį albumą paverčia dar unikalesniu“ – teigia dainininkė.

Albumo autorės vaikai ne tik prisidėjo savo idėjomis, bet taip pat ir viršelio apipavidalinimu. Vyresnysis sūnus (8 metai) nupiešė albumo viršelį.“Kai paprašiau vaikų nupiešti kiekvienai dainai po piešinį nesitikėjau, kad sulauksiu tokio entuziazmo. Nupiešė ir ne po vieną. O Dominyko nupieštas dramblys puikiai tiko viršeliui. Beje, dramblys ir yra pagrindinis šio albumo veikėjas. Jis figūruoja beveik visose albumo dainelėse,“ – džiaugiasi dainininkė Veronika Čičinskaitė-Golovanova.



Albumo, kurio išleidimą finansavo asociacija LATGA,  galima pasiklausyti visose muzikinėse platformose bei youtube platformoje, kurioje kiekviena daina atspindėta autorės vaikų piešiniais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!