Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 22 vasario d. 23:33
„Oskarų“ išvakarės: ką žinome apie populiariausius kino apdovanojimus pasaulyje?
Oskarai

Foto: unsplash.com

Nenumaldomai artėja, ko gero, laukiamiausia kino mėgėjų šventė – Akademijos apdovanojimų (kitaip – „Oskarų“) ceremonija. Jau šį sekmadienį, vasario 24 dieną, sužinosime, kas bus išrinkti šių metų geriausiais ir išsidalins 24 Oskarų statulėles. Nors šiandien „Oskarų“ teikimo ceremoniją stebi milijonai žiūrovų visame pasaulyje, retas žino, kada surengti pirmieji apdovanojimai, kaip išrenkami laimėtojai ar kokie režisieriai yra triumfavę daugiausiai kartų. Kviečiame daugiau pasidomėti apie vieną svarbiausių pasaulyje kino įvykių.

Pirmieji „Oskarai“ buvo surengti dar 1929-aisiais metais, o juose dalyvavo 270 kviestinių svečių. Pirmaisiais metais laimėtojai buvo žinomi iš anksto, tačiau vėliau ši sistema buvo pakeista ir nugalėtojai skelbiami tik per patį renginį. Išankstinis laimėtojų sąrašas iki 1940 metų būdavo suteikiamas tik laikraščių redakcijoms, kad žurnalistai galėtų informuoti skaitytojus iškart po ceremonijos. Visgi šios tradicijos atsisakyta po to, kai vienas iš dienraščių nutekino informaciją anksčiau nei įvyko renginys.

 

Šiandien laimėtojai išrenkami iš jau ilgą laiką nesikeičiančių 24 kategorijų, kurios pagerbia ne tik geriausius aktorius ir režisierius, bet ir dažnai nematomais išliekančius, tačiau prie filmų kūrybos nemažiau prisidedančius profesionalus – operatorius, muzikos kūrėjus, grimo bei šukuosenų meistrus ir kt. Nors buvo svarstoma 2019 metų apdovanojimus papildyti ir „Geriausio populiariojo filmo“ kategorija, dėl kilusio pasipriešinimo šios idėjos greitai atsisakyta.

Kad filmas būtų nominuotas „Oskarui“, jis privalo būti bent savaitę rodomas viešai ir mokamai ne bet kur, o Los Andželo apskrityje, viename iš komercinių kino teatrų (tai privaloma sąlyga visoms kino juostoms, išskyrus filmą užsienio kalba).

Kandidatus „Oskarams“ gali nominuoti tik Kino meno ir mokslo akademijos nariai. Akademija suskirstyta į 17 skirtingų filmo gamybos skyrių, tai reiškia, kad režisieriai gali nominuoti tik režisierius, operatoriai – tik operatorius ir pan. Akademijoje šiuo metu yra apie 6000 narių, kurių sudėtis buvo ženkliai pakoreguota šių metų vasarą, kuomet paskaičiuota, jog daugumą narių sudaro baltaodžiai vyrai, taip diskriminuojant skirtingų rasių kino kūrėjus bei moteris.

 

Niekas tiksliai nežino, kodėl apdovanojimų statulėlės gavo Oskaro vardą. Vieni teigia, kad aktorė Bette Davis juos taip praminė dėl panašumo į savo buvusį vyrą, kiti teigia, kad viena iš Akademijos bibliotekininkių, pamačiusi statulėles, prasitarė apie panašumą į  savo dėdę Oskarą. Ceremonijos pavadinimo kilmę iki šiol gaubia paslapties šydas.

Įdomu paminėti, kas yra visų laikų „Oskarų“ rekordininkai. Lentelės viršuje kol kas užtikrintai laikosi Voltas Disnėjus, su 26 laimėtais „Oskarais“. Tuo tarpu Meryl Streep, „Oskarą“ laimėjusi tris kartus, iš viso pelnė net 17 nominacijų. Apdovanojimuose nėra amžiaus ir kitokių apribojimų. Jauniausia statulėle apdovanota aktorė Tatum O’Neal apdovanojimą atsiėmė, vos būdama dešimties, o Beatričei Straight apdovanojimas skirtas vos už 5 minučių ir 40 sekundžių vaidmenį.

91-oji Akademijos apdovanojimų ceremonija vyks Holivudo Dolby teatre, Los Andžele. Jau dabar akivaizdu, kad daugiausiai dėmesio šiais metais pelnys filmai „Roma“ (ROMA) bei „Favoritė“ (THE FAVOURITE). Šios kino juostos nominuotos net dešimčiai kategorijų. Antrą vietą pagal nominacijų skaičių dalinasi du filmai – Bradley Cooperio „Taip gimė žvaigždė“ (A STAR IS BORN) ir sarkastiškasis „Valdžia“ (VICE), pasakojantis apie buvusį JAV viceprezidentą Dicką Cheney. Visą nominantų sąrašą rasite čia.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!