Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 19 vasario d. 23:26
Nepraleiskite Vilniaus knygų mugėje: keturi Knygų šalies renginių ciklai

Pranešimo spaudai nuotr.

Jau aštuoniolika metų knygų dailininkės Sigutės Chlebinskaitės ir jos bendraminčių įkurta Knygų šalis siekia priminti apie knygos kultūros vertybes ir jas kūrusius bei kuriančius autorius. Nuo 2002-ųjų metų Knygų šalyje svečiavosi daugybė  pasaulinių knygos meno ir kultūros pasaulio įžymybių, leidyklų atstovų.  Ne išimtis yra ir šie metai. Nepraleiskite progos susitikti su Knygų šalies svečiais Vilniaus knygų mugės, LITEXPO vykstančios vasario 20-23 dienomis, kultūrinėje programoje.

Pranešimo spaudai nuotr.

4. Vasario 20-23 dienomis LITEXPO vyksiančioje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje Knygų šalies ir Šiaurės ministrų tarybos kvietimu viešės Oskaro premijos laureatė Torill Kove, kuri į Vilnių atskris iš Monrealio, Kanados.

Torill Kove (g.  1959) – „Oskaru“ įvertinta animatorė ir knygų vaikams kūrėja, gimusi Hamaro mieste, pietų Norvegijoje. Savo paauglystę daugiausiai laiko praleido Afrikoje su savo tėvais, kurie buvo atsakingi už tarptautines pagalbos misijas šiame žemyne. 1982 m. Torill persikėlė į Montrealį, kur pabaigė miestų planavimo studijas. Vėliau jos vaikystės pomėgis piešti išaugo į susidomėjimą animacija, todėl ji nusprendė studijuoti šią specialybę Konkordijos Universitete. 1990-taisiais ji dirbo su įvairiais projektais Nacionaliniame Kanados Filmų institute, įskaitant ir 1995 metais instituto išleistą vadovėlį „Keli pasirinkimai“.

Torill Kove debiutas „Mano močiutė lygino karaliaus marškinius“ (My Grandmother Ironed the King’s Shirts, 2000), įkvėptas jos senelės pasakojimų apie Antrąjį pasaulinį karą, buvo nominuotas Oskarui ir Kvebeko filmo industrijos prizui „Prix Jura“. Šis filmas už linksmą ir išradingą būdą papasakoti asmeninę ir praeities istoriją gavo specialaus pripažinimo apdovanojimą Zagrebo pasauliniame animacijos festivalyje. Torill kūrinys „Danų poetas“ (Danish poet, 2007), pasakojantis apie rašytojo gyvenimą, laimėjo „Oskarą” ir Genie apdovanojimą už geriausią trumpametražį animacinį filmą.

Kūrybinėje Torill Kove biografijoje – trumpi animaciniai filmai „Hokus Pokus, Albertas Obergas“ (Hocus Pocus, Alfie Atkins, 2013); „Aš ir mano Moultonas“ (Me and My Moulton, 2014). 2015 m. menininkei buvo įteiktas Anders Jahre apdovanojimas už meną, prestižinė Norvegijos premija už kultūrą. 2018 m. animatorė viešėjo Berlinalėje, kur pristatė savo naujausią filmą „Gijos“ (Threads, 2017).

Knygos, kurias Torill Kove parašė ir iliustravo: „Danų poetas“ (2007), „Aš ir mano Moulton dviratis“ (2014), „Mano senelė lygino Karaliaus marškinius“ (2017), „Gijos“ (2017), „Kur turėtų gyventi katės?“ (2018).

Torill Kove Iliustruotos knygos: „Johanas Jensenas jaučiasi kitaip“ (autorius Henrik Hovland, 2003), „Johanas Jensenas ir meilė“ (autorius Henrik Hovland, 2005), „Johanas Jensenas išgyvedo stebuklą“ (autorius Henrik Hovland, 2009), „Pirmasis žmogus nusišlapinęs Mėnulyje“ (autorius Endre Lund Eriksen, 2009), „Iš kur atsiranda mintys?“ (autorius Constance Ørbeck-Nilssen, 2018), „Johanas Jensenas važiuoja naktiniu traukiniu” (autorius Henrik Hovland, 2019).

Žemiau – Knygų mugės programa animacijos mėgėjams.

PENKTADIENIS / Vasario 21 d.

Vasario 21 d. 17 val. – Knygos kino salė, LITEXPO
„Oskaro“ premijos laureatės Torill Kove animaciniai filmai. Dalyvauja autorė, Valentas Aškinis, Ilja Bereznickas (Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, Norvegijos Karalystės ambasada, NORLA, KNYGŲ ŠALIS, LKI).

Programa Vilniaus Knygų mugės Knygos kino salėje.

  1. „Mano senelė lygino karaliaus marškinius“ (Kanada, Norvegija, 1999, liet. subtitrai, 10 min.)
    Tai istorija apie Torill Kove senelės gyvenimą Osle per antrąjį pasaulinį karą. Torill sugeba ironiškai ir tiesmukai sujungti savo senelės istoriją su istoriniais įvykiais ir fantazija. Senelė tik netyčia randa sąsają su Norvegijos karaliumi, kas netikėtai priveda prie jos vaidmens kovojant prieš nacių karius Norvegijos okupacijos metais. Šis filmas – tai puikus pavyzdys, kaip šeimoje iš kartos į kartą pasakota linksma istorija gali tapti kai kuo daugiau.
  2. „Danų poetas“ (Kanada, Norvegija, 2006, liet. subtitrai, 14 min.) 
    Šis Oskarą laimėjęs filmas pasakoja apie danų poetą Kasparą, kuris, pajutęs įkvėpimo stoką, nusprendžia praleisti atostogas Norvegijoje, kad susitiktų su žymia rašytoja Sigrid Undset. Kasparui kyla daug klausimų. Ar gali sužinoti visą įvykių eigą iki savo gimimo? Ar egzistavimas yra tik sutapimas? Kiek svarbūs yra maži dalykai? Kol Kasparas ieško įkvėpimo, atrodo, visai nereikšmingi dalykai – prastas oras, piktas šuo, nerūpestingas paštininkas, alkanos ožkos, slidžios grindys – turi daug daugiau įtakos jo gyvenime, nei kas galėjo pagalvoti.
  3. „Aš ir mano Moulton dviratis“ (Kanada, Norvegija, 2014, liet. subtitrai, 14 min.)
    Autobiografinis Torill Kove filmas pasakoja apie septynerių metų mergaitę, jos seseris ir jų didelį norą turėti dviratį. Pagrindinė istorijos veikėja susiduria su daug vaikiškų problemų: kodėl jų tėtis vienintelis mieste su ūsais, kodėl visi kiti vaikai turi dviratį, o ji ne, kodėl jos namas tokio keisto modernaus stiliaus… Šios problemos iš viso miesto išskiria ne tik mergaitę, bet ir visą jos šeimą.
  4. „Gijos“ (Kanada, Norvegija, 2017, be dialogų, 9 min.) 
    „Gijos“ – trumpa istorija apie mamos meilės grožį ir sudėtingumą. Ši meilė yra tokia svarbi gyvenime, bet gali būti ir tokia skausminga. Tai istorija apie mamą ir dukrą iki tos akimirkos, kai dukra palieka namus. Šis animacinis filmas buvo pristatytas tarptautiniuose Berlyno ir Toronto filmų festivaliuose, taip pat laimėjo specialųjį prizą Hirosimos tarptautiniame animacijos festivalyje.

Vasario 21 d. 18.30 val. 4 salė, LITEXPO
Su skaitytojais bendrauja ir autografus dalija Torill Kove.

ŠEŠTADIENIS / Vasario 22 d.

Vasario 22 d. 16 val. 5.3 salė, LITEXPO
„Oskaro“ premijos laureatės Torill Kove pokalbis apie gijas kūryboje, gyvenimą emigracijoje ir pasaulinę šlovę (Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, Norvegijos Karalystės ambasada, NORLA, KNYGŲ ŠALIS).

Vasario 22 d. 17.30 val. 4 salė, LITEXPO
Su skaitytojais bendrauja ir autografus dalija Torill Kove.

KNYGŲ ŠALIES KINAS MIESTE

Vasario 23 d. 16.30 val. kino centras „Skalvija“
„Oskaro“ premijos laureatės Torill Kove animaciniai filmai. Dalyvauja autorė, renginį veda Gintė Žulytė (Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, Norvegijos Karalystės ambasada, NORLA, NORDPLUS, KNYGŲ ŠALIS, „Meno avilys“,„Dizaino fondas“).

Pranešimo spaudai nuotr.

3. Iwona Chmielevska (g. 1960) – knygų vaikams ir suaugusiesiems kūrėja iš Lenkijos. Grafikos studijas baigė Torunėje, kur gyvena ir dėsto knygos meną. Jos knygos leidžiamos Japonijoje, Kinijoje, Meksikoje, Taivanyje, Portugalijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, o daugiausia jų, net per dvidešimt, išleista Pietų Korėjoje. Už savo kūrybą pelnė ne vieną prestižinį apdovanojimą. Iš jų svarbiausi: Aukso obuolys Bratislavos iliustracijų bienalėje 2007 m., iliustruotojų „Oskaras“ – Bologna Ragazzi Award Tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje 2011, 2013 ir 2020 metais. Šiemet ji nominuota ir prestižinei H. K. Anderseno premijai.

Programa:

KETVIRTADIENIS / Vasario 20 d., 13.30 val. 4 salė, Litexpo
Su skaitytojais bendrauja ir autografus dalija Iwona Chmielewska.

ŠEŠTADIENIS / Vasario 22 d., 15 val., 5.3 salė
Žydų paveldas paveikslėlių knygose: „Karaliaus Motiejuko karalystė“ (pagal Januszą Korczaką). Dalyvauja: Anna Czerwińska, dail. Iwona Chmielewska (POLIN, Lenkijos institutas Vilniuje, KNYGŲ ŠALIS).

ŠEŠTADIENIS / Vasario 22 d., 17.30 val. 4 salė, Litexpo
Su skaitytojais bendrauja ir autografus dalija Iwona Chmielewska.

Sutikite Iwoną Chmielewską kasdien ir vartant jos knygas patirkite stebuklą (Litexpo 4 salė, KNYGŲ ŠALIS).

Pranešimo spaudai nuotr.

2. Susitikimai su „MeMo“ leidykla

„MeMo“ leidykla: iliustruotos knygos mažiausiems, kurias vertina ir suaugę.

Nuo 1993 m. „MeMo“ leidykla leidžia žymių avangardo kūrėjų knygas vaikams ir jaunimui. Visos jų knygos parengtos ir išleistos su dideliu rūpesčiu. Leidykla siekia sukurti knygas, kurios kiekvienam suteiktų jausmą, kad rankose laiko originalą, ir padaryti šias knygas prieinamas visiems. Leidyklos repertuaras siekia priminti apie knygos kultūros vertybes ir jas kūrusius autorius — Elisabeth Ivanovsky, Aleksander Rodčenko, Kate Greenawey, El Lissicki, Fredun Šapur, Sergej Tretjakov, Natalija Parain, Janusz Stanny, Karel Čapek ir kt.

„MeMo“ leidyklos tikslas siekti, kad visos jų leidžiamos knygos, nesvarbu, ar sukurtos prieš šimtmetį, ar šiandien, suteiktų savo skaitytojams malonumą turėti daiktą, kuris tiestų kelią į estetinį raštingumą, meno istoriją ir literatūrą. Lygiagrečiai reprintų yra leidžiami ir geriausi nūdienos knygos kūrėjų darbai.

Leidykla kasmet parengia „idealios bibliotekos“ rekuomenduojamąjį sąrašą. Pristatymo metu bus pristatyta leidyklose filosofija ir svarbiausi įgyvendinti projektai.

Programa:

ŠEŠTADIENIS / Vasario 22 d., 14 val., 5.3 salė
„MeMo“ leidykla: iliustruotos knygos mažiausiems, kurias vertina ir suaugusieji. Dalyvauja Yara Nascimento, Jean-Marie Sani. (leid. „MeMo“, Prancūzų institutas Lietuvoje, KNYGŲ ŠALIS).

SEKMADIENIS / 23 d., 12.00 val., NDG Edukacinis kubas

Dirbtuvės pagal leidyklos „MeMo“ 2010 m. serijoje „Trois Ourses“. Išleistą Aleksandro Rodčenkos ir Sergėjaus Tretjakovo knygą „Animaux à Mimer“ („Самозвери“, 1926, 2010, leid. „MeMo“, Les Trois Ourses, Pranc0zija). Dalyvauja Yara Nascimento, Elena Selena, Sigutė Chlebinskaitė, Gintas Kavoliūnas.
Registracija: edukacija@ndg.lt

Aleksandras Rodčenka (Aleksandr Rodčenko, 1891–1956), rusų menininkas – dailininkas, skulptorius, fotografas ir dizaineris.
Kaip ir jo bendraminčiai konstruktyvistai, jis siekė kurti meną, kuris būtų plėtojamas kasdienybėje.

Tai vienintelė Rodčenkos knyga vaikams, kurią jis sukūrė 1926 m., pagal Sergejaus Tretjakovo (Sergei Tretyakov) eilėraščius. Iki galo neužbaigta, ji taip ir liko neišleista. Atkūrusi menininko archyvus 2010 m. ją išleido „MeMo“ leidykla.

Aleksandras Rodčenka ir jo žmona Varvara Stepanova iškirpo ir išlankstė įvairius stilizuotų formų gyvūnus. Jie įkvėpė jiems gyvybę, nušvietė rampų šviesomis, nufotografavo. Įkvėpti knygoje esančių poetiškų ir teatrališkų eskizų, vaikai gali persirengti kengūromis, drambliais, aštunkojais ir t.t. Jie gali pavirsti gyvūnais ir patys pasigaminti lėles bei su jomis žaisti. Ši meniška knyga – tikras daiktų teatras: nušviesti išlankstyti ir suklijuoti personažai tarsi atgyja, įgauna formą ir krentant šešėliams, regis, netgi juda. Čia triumfuoja skaitytojo vaizduotė – iš nereikšmingų objektų, esančių po ranka, jie skatinami susikurti erdvinį pasaulį ir suteikti jam prasmę.

Pranešimo spaudai nuotr.

Knygoje esantys modelių ruošiniai padės pasidaryti popierinius personažus ir pažadins norą suteikti popieriui gyvybę, nufotografuoti, panašiai kaip tai padarė Rodčenka.

Knygą pirmąkart išleido „MeMo“ 2010 m. serijoje „Trois Ourses“.
https://www.editions-memo.fr/livre/animaux-a-mimer/

Knygų šalies kūrybinės dirbtuvės rengiamos kaip Vilniaus knygų mugės kultūrinės programos dalis

Dirbtuvių partneriai: Nacionalinė dailės galerija, Atviros fotografijos dirbtuvės, Prancūzų institutas Lietuvoje, Leidykla Memo, Leidykla Les Trois Ourses, Arctic paper

1. Renginiai skirti  parodai „Modernybės montažai pagal Moï Verą (Moshé Raviv Vorobeichic 1904-1995)“

Vėlyvas Moišės Ravivo-Vorobeičiko „atradimo“ fenomenas ir vasario 23 dieną besibaigianti jo paroda Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje yra puiki proga susipažinti su aktualia, bet vis dar nežinoma bendros lietuvių-lenkų-žydų fotografijos istorijos tema. Šia proga NDG, KNYGŲ ŠALIS ir Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas paruošė intensyvią programą.

Programa:

KETVIRTADIENIS / Vasario 20 d., 15 val., 3 salė, Litexpo

Vilniaus knygų mugėje, „15min“ forume (3 salėje) vyks Moišės Vorobeičiko (Moï Ver) autorinio albumo „Vilniaus žydų gatvė / The Ghetto Lane in Wilna“ pristatymas. (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas)

Pranešimo spaudai nuotr.

Dalyvauja: Mindaugas Kvietkauskas, Lolita Jablonskienė, Nissan N. Perez, Yossi Raviv.

Parodos „Modernybės montažai“ pabaigos proga NDG ir KNYGŲ ŠALIS paruošė kūrybinių dirbtuvių programą Nacionalinėje dailės galerijoje:

Pranešimo spaudai nuotr.

PENKTADIENIS Vasario 21 d., 14 val. ir 15.30 val., NDG Edukacinis kubas

NDG Edukaciniame kube 14 val. ir 15.30 val. vyks kūrybinės dirbtuvės „Modernybės montažai pagal Moï Verą (Moshé Raviv Vorobeichic)“. Dirbtuves veda: Nissan N. Perez, Gintas Kavoliūnas (Atviros fotografijos dirbtuvės). Renginys yra KNYGŲ ŠALIES edukacinės programos Vilniaus knygų mugėje dalis. Dirbtuvės skirtos jaunimui nuo 12 metų ir suaugusiems. Dalyvavimas – su galerijos bilietu. Būtina registracija el. paštu: edukacija@ndg.lt

ŠEŠTADIENIS Vasario 22 d., 14 val. ir 15.30 val., NDG Edukacinis kubas
14 val. ir 15.30 val. kūrybinės dirbtuvės „Modernybės montažai pagal Moï Verą (Moshé Raviv Vorobeichic)“ NDG Edukaciniame kube. Dirbtuves veda: Yossi Raviv, Gintas Kavoliūnas (Atviros fotografijos dirbtuvės), Gabrielius Kuliešius, Eglė Nedzinskaitė ir Povilas Šnaras (NDG edukacijos centras). Renginys yra KNYGŲ ŠALIES edukacinės programos Vilniaus knygų mugėje dalis. Dirbtuvės skirtos jaunimui nuo 12 metų ir suaugusiems. Dalyvavimas – su galerijos bilietu. Būtina registracija el. paštu: edukacija@ndg.lt

SEKMADIENIS Vasario 23 d. 12 val., NDG Edukacinis kubas
12 val. dirbtuvės pagal Aleksandro Rodčenkos ir Sergejaus Tretjakovo knygą „Animaux à Mimer“ („Самозвери“ 1926, 2010, leid. MeMo, Les Trois Ourses, Prancūzija). Dirbtuves veda: Yara Nascimento, Elena Selena (KNYGŲ ŠALIS), Gintas Kavoliūnas (Atviros fotografijos dirbtuvės). Renginys yra KNYGŲ ŠALIES edukacinės programos Vilniaus knygų mugėje dalis. Dirbtuvės skirtos jaunimui nuo 12 metų ir suaugusiems. Būtina registracija el. paštu: edukacija@ndg.lt

SEKMADIENIS Vasario 23 d. 14 val, NDG Edukacinis kubas

14 val. kūrybinės dirbtuvės „Modernybės montažai pagal Moï Verą (Moshé Raviv Vorobeichic)“ NDG Edukaciniame kube. Dirbtuves veda: Gintas Kavoliūnas (Atviros fotografijos dirbtuvės), Urtė Baranauskaitė, Gabrielius Kuliešius, Eglė Nedzinskaitė ir Povilas Šnaras (NDG edukacijos centras). Renginys yra KNYGŲ ŠALIES edukacinės programos Vilniaus knygų mugėje dalis. Dirbtuvės skirtos jaunimui nuo 12 metų ir suaugusiems. Būtina registracija el. paštu: edukacija@ndg.lt

 

Visą Knygų šalies programą, kuri yra Vilniaus knygų mugės kultūrinės programos dalis, galite rasti čia.  

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!