Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 21 kovo d. 14:15
Kinomanų džiaugsmas: 5 knygos, kurias verta perskaityti kino mylėtojams (įsigykite internetu)

Kiną Lietuvoje mėgsta dauguma – tai parodo ir šalyje populiarūs kino festivaliai, daugybė kitų susijusių renginių, parodų. „Vilniaus galerija“ kviečia patyrinėti, kas slypi už šios meno formos, naujai pažvelgti į savo pomėgius ir sužinoti daugybę įdomių faktų. Įsigyti visas žemiau išvardintas knygas šiuo metu galite elektroninėje parduotuvėje www.2di.lt.

5. „Kino teorija: įvadas per juslių prizmę“, 2012 m. (Thomas Elsaesser, Malte Hagener)

Žiūrėti filmus mėgsta kone kiekvienas, o pasirodžius naujai juostai internetas mirgėte mirga nuo įvairių interpretacijų. Ši knyga griežtai atsisako tiesiogiai analizuoti pačius filmus ir vietoj to skatina įsigilinti į kino ir žiūrovo santykį. Ką mes jaučiame žiūrėdami filmus? Kodėl tai darome? Pagal ką ir kodėl išsirenkame, ką žiūrėti? Įsitraukimas, realybė, tapatumas ir kino ribos – visa tai aptariama, pasitelkiant įvairias teorijas, tendencijas ir dažnai psichoanalitinį požiūrį. Šis leidinys puikiai tiks visiems, norintiems ne tik patyrinėti kiną kaip mokslą ar meną, bet ir nuodugniau suprasti patį save.

Įsigyti knygą galite internetu.

4. „Animacijos menas“, 2013  m. (Ilja Bereznickas)

Apie animaciją Lietuvoje pradėta kalbėti dar visai neseniai, nedaug turime ir knygų, leidinių, padedančių susipažinti su šia kino šaka. Tad knyga „Animacijos menas“ labai vertingas kūrinys. Jis pasakoja apie pasaulio ir Lietuvos animacijos istoriją, pažeria daugybę dar negirdėtų faktų, kurie iškyla iš autoriaus patirties, darbo su įvairių šalių animacijos kūrėjais. Kaip teigiama knygos aprašyme, daug naudingos informacijos leidinyje ras ne tik studentai, moksleiviai ir kino profesionalai, bet ir tiesiog animacija besidomintys žmonės.

Įsigyti knygą galite internetu.

3. „Trumpa kino istorija. Nuo ištakų iki Antrojo pasaulinio karo“, 2011 m. (Auksė Kancerevičiūtė, Neringa Kažukauskaitė, Izolda Keidošiūtė, Živilė Pipinytė)

„Trumpa kino istorija: nuo ištakų iki Antrojo pasaulinio karo“ – dar vienas neeilinis, Lietuvoje mažai tyrinėtą kino istoriją pristatantis kūrinys, kuris turėtų atsirasti kiekvieno kinematografija besidominčio studento ar kino mylėtojo lentynoje. Tai įdomiai aprašyta kino istorija, kurioje daug dėmesio skiriama stiprioms kino asmenybėms, judėjimams, technologinei pažangai. Gerai knygą platformoje „Goodreads“ įvertino ir Lietuvos skaitytojai.

Įsigyti knygą galite internetu.

2. „Trumpa kino istorija. Nuo XX a. 5-ojo dešimtmečio iki XXI a. pradžios“, 2013 m.  (Auksė Kancerevičiūtė, Neringa Kažukauskaitė)

XX a. vidurio ir antrosios pusės kinas – ko gero, pats spalvingiausias ir dinamiškiausias kino istorijoje. Naujos kino bangos, dar nematyti kino raiškos būdai, vienas po kito pasirodantys šiandien kino genijais vadinamų režisierių filmai. Juk būtent šiuo laikmečiu kūrė Andrejus Tarkovskis, Federico Fellini, Alfredas Hitchcockas, nereikėtų pamiršti ir vis didesnį pagreitį įgaunančio Vidurio ir Tolimųjų Rytų kino. Būtent toks – maištingas, nagrinėti iki tol dažnai nutylimas socialines, politines aktualijas skatinantis kinas ir pristatomas šiame leidinyje.

Įsigyti knygą galite internetu.

1. „Fotografijos filosofijos link“, 2015 m. (Vilém Flusse)

Naujas požiūris į fotografiją – tikriausiai taip tinkamiausia apibūdinti šią knygą. Kaip teigia knygos mokslinis redaktorius, šis leidinys bus aktualus ne tik menininkams, žinių visuomenės analitikams, bet ir filosofams, kultūros teoretikams. Medijų filosofas Vilém Flusser knygoje analizuoja įvairias fotografijos problemas, kultūros ir technologijų sąsajas, informacijos sklaidą. Nemažai dėmesio jis skiria ir pačios informacinės visuomenės analizei. Knygoje galima rasti samprotavimų ir atsakymų, kaip transformacija iš rašytinės formos į vaizdinę pakeitė požiūrį į mus supančius dalykus. Juk ir kinas prasidėjo būtent nuo fotografijos…

Įsigyti knygą galite internetu.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!