Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 4 birželio d. 17:04
Žemaitija keliautojus pasitinka interaktyviu ir įspūdingų objektų pilnu istoriniu-religiniu keliu

Švč. M. Marijos Apsilankymo mažoji bazilika | Pranešimo spaudai nuotr.

Tie, kas šią vasarą paskirs atostogoms Lietuvoje ir kelionėms po ją, turi nepraleisti progos užsukti į Žemaitiją. Šiame regione turistų laukia ką tik „nutiestas“ Žemaitijos istorinis-religinis kelias. Keliaudami juo išvysite ne tik visiems puikiai pažįstamus, bet ir mažiau žinomus, tačiau įspūdingus ir unikalius sakralinius kultūros ir gamtos objektus. 

Žemaitijos istorinis-religinis kelias nusidriekęs per Telšių, Plungės ir Kretingos rajonus, jį sudaro 34 kultūros ir gamtos objektai, dar vadinami šventomis Žemaitijos paslaptimis: bažnyčios, koplyčios, šaltiniai, piliakalniai, medžiai, skaudžius istorinius įvykius menančios vietos.

Dimitravo_Priverčiamųjų darbų stovykla | Pranešimo spaudai nuotr.

Erškėtyno šaltinis ir koplyčia | Pranešimo spaudai nuotr.

„Su visais projekto objektais ir sudarytais maršrutais lankytojai iš anksto gali susipažinti internete arba į išmanųjį telefoną atsisiuntę nemokamą mobiliąją aplikaciją „Žemaitijos kelias“. Čia rasite ne tik visą lankytinų vietų sąrašą, bet ir kiekvienos jų aprašymus, įdomias susijusias istorijas ir nuotraukas, bet ir iš anksto paruoštus 6 teminius skirtingo ilgio maršrutus, papildytus audiogidais,“ – pasakoja Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorė Jurgita Armalienė.

Besidomintys istoriniais statiniais ir sakralinę reikšmę turinčiomis vietovėmis turėtų praeiti per Žemaičių Kalvariją vedančiu 7 km ilgio Kryžiaus keliu ir apžiūrėti 19 šio kelio koplyčių arba užsukti į Tarvydų kaime stovėjusio dvaro vietoje XX a. pirmoje pusėje veikusios priverstinių darbų ir koncentracijos stovyklos vietą. Beje, Žemaitijoje stovi ir vienintelis Lietuvoje kubizmo stiliaus ir kubo formos sakralinis pastatas – Telšių šv. Mikalojaus cerkvė.

Rainių žudynių vietos ir koplyčios kompleksas | Pranešimo spaudai nuotr.

Kartenos piliakalnio istorinis – archeologinis kompleksas | Pranešimo spaudai nuotr.

Beržoro Šv. Stanislovo bažnyčios pastatų kompleksas | Pranešimo spaudai nuotr.

Gamtos mėgėjų šiame kelyje laukia didingi ir daug matę medžiai – Perkūno ąžuolas Plungės dvaro parke ir Raganos uosis Platelių dvaro parke. Užkopę ant Kartenos piliakalnio keliautojai galės grožėtis nuo čia atsiveriančiais įspūdingais Minijos slėnio ir Kartenos miestelio vaizdais.

Žemaitijos istoriniame-sakraliniame kelyje keliautojų laukia ir paslaptimi bei mistika alsuojantys objektai. Tai Mikytų alkakalnio šlaite stūksantis milžiniškas, daugiau kaip 1,5 milijardo metų senumo akmuo su jame įspausta paties velnio pėda arba Kretingos rajone trykštantis Erškėtyno šaltinis, garsėjantis gydomosiomis ir regėjimą stiprinančiomis galiomis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!