Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 30 spalio d. 19:14
Akcijos „Metų knygos rinkimai“ susitikimas su poezijos kategorijoje nominuotais autoriais – nuotoliniu būdu

Pranešimo spaudai nuotr.

Lapkričio 3 d., antradienį, 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje vyks tiesioginė transliacija  iš susitikimo su poezijos kategorijoje nominuotų knygų autoriais: Tomu S. Butkumi, Enrika Striogaite ir Ieva Toleikyte. Renginį ves literatūros tyrinėtoja ir kritikė dr. Virginija Cibarauskė. Akcijos „Metų knygos rinkimai“ organizatoriai pasirūpino, kad renginius galėtume žiūrėti saugiai namuose. Renginys vyks be žiūrovų. Jį transliuosime tiesiogiai Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale. Maloniai kviečiame žiūrėti. Transliacijos nuorodą rasite čia.

Primename, kad šiemet geriausią poezijos knygą skaitytojai renka iš šio penketuko:

  • Ežero žemė: eilėraščių ir poemų romanas su fotografijomis, piešiniais ir žemėlapiais sudaužytoms sieloms ir prisikėlusiems balsams su kūnais Tomo S. Butkaus parašytas, nupieštas ir sukomponuotas centriniame visatos serveryje, išleistas MMXX m. e. metais „Vario burnų“ idėjų dirbtuvėse. – Klaipėda / Vilnius: Vario burnos, 2020. – 357 p.

Pasak literatūros kritikės Elžbietos Banytės, „Ežero žemė“ – autoriaus kūrybinį gyvenimą apibendrinantis veikalas, išsiskiriantis turiniu ir forma, „struktūruotas ir iliustruotas taip preciziškai, kad simetriją ir struktūras mėgstančiam skaitytojui per nugarą net bėgioja šiurpuliai“. Knygoje skaitytojas ras istorinės ir asmeninės fotografijos, manifestą apie poeto ir valstybės ryšį, eksperimentinės poezijos, ilgų prozą primenančių tekstų, net naudojimo instrukciją skaitytojui.

  • Ir: 123 eilėraščiai / Aidas Marčėnas. – Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2019. – 164 p.

„Aido Marčėno nauja eilėraščių knyga – grakšti, įvairiais kalbos atspalviais žaidžianti poezija apie poeziją, apie poetinių ženklų ir įkvėpimo ieškojimą šiuolaikiniame gana proziškos kasdienybės kupiname gyvenime“, – rašo literatūrologas prof. Dainius Vaitiekūnas. Knyga atveria poetinio pasaulio kūrimo veiksmą, įtraukdama skaitytoją į bičiulišką dialogą ar sąmokslą, skatindama iš naujo pajusti didelę poetinės kalbos galią, kuri visada ir visur šalia, niekur nedingo.

  • Žmonės: eilėraščiai / Enrika Striogaitė. – Kaunas: Naujasis lankas, 2019. – 79 p.

Tai trečia poetės, žurnalistės, dokumentinių filmų kūrėjos knyga, išėjusi po 14 metų pertraukos. Knygą pristatančios poetės, literatūrologės Linos Buividavičiūtės nuomone, naujoje E. Striogaitės knygoje juntama „autorės poetinė branda, nugludintas stilius, puiki kalbos pajauta, raiška, adekvati nagrinėjamoms temoms“. Kritikė pastebi, jog E. Striogaitės knygoje jautriai liudijami skirtingi žmonių likimai, o netikėtos asociacijos atskleidžia persipynusius gyvenimus, kurie kuria ir sustiprina knygos vientisumą.

  • Raudonas slidus rūmas: eilėraščiai / Ieva Toleikytė. – Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2020. – 65 p.

„Raudonas slidus rūmas“ – pirma prozininkės Ievos Toleikytės poezijos knyga, artimi išpažintinės poezijos tradicijai. Pasak literatūrologės Linos Buividavičiūtės, I. Toleikytės poetinis debiutas išsiskiria originalia tematika ir raiška, itin plačiais ir savitai naudojamais kalbiniais registrais. Kritikė pastebi, jog ypatingas autorės poezijos bruožas – kitoniško, įdomaus ir įvairaus santykio su gamta steigimas: subtilus, niuansuotas pusiausvyros tarp gyvasties, vešėjimo, augimo ir irimo, nyksmo pajautimas.

  • Tarp: eilėraščiai / Rimas Užgiris; vertėjai Marius Burokas, Dominykas Norkūnas, Edgaras Platelis. – Kaunas: Kauko laiptai, 2019. – 90 p.

Poeto ir vertėjo Rimo Užgirio, kurį Tomas Venclova pavadino „gyvu paradoksu“, eilėraščių rinkinys atveria skaitytojui platų geopolitinių, istorinių, kultūrinių referencijų lauką. Pasak T. Venclovos, tai „sudėtinga, daugiasluoksnė, intertekstais prisodrinta poezija, kurioje, regis, taip gerai pažįstami kultūriniai ženklai prabyla savitai, naujai“. Iškalbingas ir knygos pavadinimas – jame glūdinti įtampa pasirodo ir kaip asmeninių patirčių realybė, kai nuolat migruojama iš vienos būsenos į kitą, ir kaip išorinė migracija, neišvengiant skirtingų vietų sandūrų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!