Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 3 kovo d. 14:14
Išskirtinė diena Kaunui: Pažaislis pripažintas geriausia 2020-ųjų Europos kino lokacija

Hal Shinnie nuotr.

Kaunas sulaukė neeilinio Europos kino industrijos pripažinimo. Kovo 2-osios vakarą vykusioje nuotolinėje Berlyno kino festivalio ceremonijoje paskelbta, kad Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis išrinktas geriausia 2020 metų filmavimo lokacija Europoje. „Location Award“ nominaciją jau ne pirmus metus inicijavo EUFCN (European Film Commissions Network), o dėl titulo šįkart varžėsi kelios dešimtys pretendentų.

Įvertino kino profesionalai

2020 m. apdovanojimams pasiūlytas rekordinis 28 Europos filmavimo vietų bei regionų skaičius. Kauno filmų biuras komisijai pristatė Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblį. 2018 m. šioje vietoje buvo filmuojamas HBO ir „Sky“ keturių dalių TV mini serialas „Jekaterina Didžioji“ (angl. Catherine The Great), kuriame pagrindinį vaidmenį atliko „Oskaro“ laureatė Helen Mirren.

Hal Shinnie nuotr.

„Džiaugiamės laimėję šį apdovanojimą. Neabejojame, kad EUFCN „Location Award“ padės labiau atskleisti Kauno regiono unikalumą ir padaryti jį dar labiau matomu tarptautiniu mastu ne tik kino gamybos, bet ir kino turizmo srityse. Esame dėkingi HBO, „Sky“, režisieriui Philip Martin, filmo prodiuseriams bei kūrybinei komandai“, – džiugių emocijų neslėpė Kauno filmų biuro vadovas Aurelijus Silkinis.

Komisija, kurią sudarė kino pasaulyje itin pasižymėję ekspertai, tokie kaip Lori Balton (Lokacijų paieškos specialistė ir LMGI steigiančioji narė bei buvusi prezidentė), Valerio Caruso (Cineuropa vadovas), Matthijs Wouter Knol (Europos filmų akademijos vadovas), Julian Newby (Boutique Editions Ltd. steigėjas ir redakcijos direktorius), Julie-Jeanne Regnault (EFAD – European Film Agencies generalinė sekretorė), iš visų pretendentų atrinko penkias geriausias kino lokacijas, kurios ir pateko į finalinį etapą. Čia savo nuomonę pareikšti ir balsuoti už įsimintiniausią vietą galėjo ir visuomenė.

„Šiek tiek užtrukau, kol pavyko teisingai ištarti žodį „Pažaislis“, tačiau manyje yra lietuvių protėvių atkaklumo! XVII a. Baroko stiliaus vienuolynas „Jekaterinai Didžiajai“ suteikė papildomo vizualinio gylio ir mastelio. Su Lietuvos paskatinimu, įspūdingą istorinį svorį turinti vieta tampa neabejotina nugalėtoja. Tikiuosi, kad vieną dieną atsiras priežastis, kuri leis ją išžvalgyti asmeniškai“, – komplimentų vienai išskirtiniausių Kauno erdvių pažėrė ekspertų komisijos narė L. Balton.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Aplenkė įstabias pasaulio vietas

Finale Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis pelnė daugiausia kino entuziastų simpatijų ir pralenkė tokias unikalias vietoves kaip Banská Štiavnica miestelis Slovakijoje, Italijos Tyrolio regione esantis Curon ežeras, Moritzburg pilis Vokietijoje ir Šiaurės Makedonijos Prilep regionas.

Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis – vienas ryškiausių brandžiojo baroko architektūros šedevrų Šiaurės Rytų Europoje. Šventovę atokiame miške, Kauno marių pusiasalyje, XVII a. vienuoliams kamalduliams pastatė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kancleris Kristupas Žygimantas Pacas.

Ansamblis suprojektuotas italų architekto Giovanni Battista Frediani, išpuoštas Lombardijos skulptūros meistrų lipdiniais ir florentiečio tapytojo Michele Arcangelo Palloni freskomis.

Kvapą gniaužianti vienuolyno istorija, trunkanti daugiau kaip tris šimtmečius, pažymėta įvairiomis dvasinėmis tradicijomis, karais, gaisrais ir niokojimo žymėmis. Šiuo metu vienuolynas priklauso Šv. Kazimiero seserų kongregacijai.

Pelnė režisierių simpatijas

Aurelijaus Silkinio nuotr.

Šioje išskirtinėje, baroko perlu neretai vadinamoje lokacijoje 2018 m. buvo nufilmuotos kai kurios HBO ir „Sky“ mini-serialo „Jekaterina Didžioji“ (angl. Catherine the Great) scenos. Filmo kūrėjai Pažaislio bažnyčią pavertė Ortodoksų katedra, o dalis vienuolyno tapo sargybinių stovyklaviete, kareivinių barakų kiemų ir netgi morgu. Ansamblio unikalumas prisidėjo prie autentiškumo pojūčio vaizduojant didingą ir prabangų vienos iš galingiausių monarchių valdymą istorijoje.

„Pažaislio vienuolynas – išties nuostabi lokacija. Kiekvienas režisierius, pamatęs ją, įsimylėdavo. Per daugiau nei dešimtmetį šioje išskirtinėje aplinkoje sėkmingai nufilmavome keletą filmų. Tiesiog negali atsispirti, vis norisi čia grįžti ir nufilmuoti kiekvieną kampelį“, – teigė filmo „Jekaterina Didžioji“ ko prodiuserė (BFS) Lineta Mišeikytė.

EUFCN „Location Award“ apdovanojimai buvo įsteigti 2017 metais. Jų nugalėtojais yra tapę Giorlico miestas Vokietijoje (2017), Korfu sala, kuri yra viena didžiausių Jonijos salyno salų, priklausančių Graikijai (2018), bei Kanarų salyne esanti El Hiero sala (2019).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!