Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 28 balandžio d. 15:13
Prekyboje pasirodė leidinys „Dangaus miestas“: kviečia pažinti ir tyrinėti Vilniaus vienuolijų paslaptis

„Dangaus miestas: Vilniaus vienuolynų palikimas Bažnytinio paveldo muziejuje“ (sud. Dalia Vasiliūnienė, Bažnytinio paveldo muziejus, 2020 m.)

Prekyboje pasirodė knyga „Dangaus miestas: Vilniaus vienuolynų palikimas Bažnytinio paveldo muziejuje“ (sud. Dalia Vasiliūnienė, Bažnytinio paveldo muziejus, 2020 m.) – moksliškai patikimas, bet lengvai suprantamas leidinys apie Vilniaus vienuolijas ir patį Vilnių. Beveik 400 puslapių gausiai iliustruotas pasakojimas, kaip geras literatūros kūrinys, veda skaitytoją sostinės gatvėmis ir kviečia pažinti ne vieną amžių Vilniuje veikusius vienuolynus, vienuolių ordinus, jų saugotas paslaptis ir meno kūrinius.

Leidinį įsigyti galima elektroninėje parduotuvėje 2di.lt ir 2di pardavimo vietose.

„Dangaus miestas: Vilniaus vienuolynų palikimas Bažnytinio paveldo muziejuje“ (sud. Dalia Vasiliūnienė, Bažnytinio paveldo muziejus, 2020 m.)

Skaitytojai pamatys žaizdotą, tačiau be galo gražų Lietuvos sostinės veidą. Leidinys apima plačią Vilniaus vienuolijų istoriją – nuo pirmųjų, dar viduramžiais čia įsikūrusių pranciškonų ir dominikonų konventų iki XVIII a.  miestiečių labui besidarbavusių šaričių špitolių. Autoriai tikisi, kad knyga bent iš dalies kompensuos žinių apie Vilniuje veikusias vienuolijas stoką, o galbūt bus pirma skaitytojo akistata su sostinėje namus turėjusiais vienuolių ordinais.

Leidinyje apie daug ką rašoma pirmą kartą. Čia pristatomi vienuolijų bažnyčias puošę kūriniai, naudoti liturginiai reikmenys. Akcentuojant Bažnytinio paveldo muziejuje esančias vienuolynų dailės vertybes, trumpai papasakojama ir kiekvienos Vilniuje veikusios bendruomenės istorija, nepalyginamai turtingesnė nei mus pasiekęs materialusis paveldas.

Skaitytojai susipažins su visų knygoje minimų vienuolijų įkūrėjais ir šventaisiais, vienuolynų fundatoriais ir eiliniais vienuoliais, jų pastangomis kuriant Vilnių, puošiant jį architektūros ir meno paminklais, steigiant pirmąsias Lietuvoje švietimo, socialines, karitatyvines institucijas. Supažindinama su vienuolių darbais, džiaugsmais, o kartais ir kankinyste.

Istorinių apybraižų autoriai: Martynas Jakulis, Liudas Jovaiša, Dalia Vasiliūnienė.

Ištrauka iš knygos:

„Žvelgiant plika šiandienos akimi, krikščioniškieji vienuolynai – toks Vilniaus segmentas, kurio urbanistiniame peizaže neįmanoma nepastebėti. Pamąsčius apie istoriją, galima tarti, kad vienuolių bendruomenės – imanentinė šio miesto egzistencijos dalis ir svarbus jo tapatybės stuburo slankstelis. […] Pulsavo vienuolijoms palankių ir nepalankių istorinių madų potvyniai ir atoslūgiai, keitėsi didieji kunigaikščiai ir karaliai, gubernatoriai ir vaivados, pirmieji sekretoriai ir prezidentai, burmistrai ir merai, tačiau vienuoliai ir vienuolės visada buvo čia. Jų neišgąsdino karai, revoliucijos ir sukilimai, neišgujo (nors ne kartą paliko be namų) represijos ir okupacijos. Netgi tapę nepastebimi (kuklūs abitai buvo nepakeliamas reginys visagaliams totalitariniams režimams), išsklaidytų bendruomenių broliai ir seserys neišsižadėjo miesto, kuris jiems/joms buvo ir meilės bei rūpesčio objektas, ir ištikimybės savo pašaukimui mokykla, ir tikras Dangiškojo miesto pažadas.“

„Dangaus miestas: Vilniaus vienuolynų palikimas Bažnytinio paveldo muziejuje“ (sud. Dalia Vasiliūnienė, Bažnytinio paveldo muziejus, 2020 m.)

„Dangaus miestas: Vilniaus vienuolynų palikimas Bažnytinio paveldo muziejuje“ (sud. Dalia Vasiliūnienė, Bažnytinio paveldo muziejus, 2020 m.)

Leidinį „Dangaus miestas: Vilniaus vienuolynų palikimas Bažnytinio paveldo muziejuje“ (sud. Dalia Vasiliūnienė, Bažnytinio paveldo muziejus, 2020 m.) galima įsigyti el. parduotuvėje 2di.lt ir 2 di pardavimo vietose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Utenoje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!