Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 22 spalio d. 13:17
„Kvadratas“ – provokuojanti šiuolaikinio meno ir mūsų visuomenės satyra

Kadras iš filmo.

2017 m. pasirodęs filmas „Kvadratas“ pasaulyje susilaukė nemažai dėmesio, daug gerų atsiliepimų jis pelnė ir Lietuvoje. Švedų režisieriaus Ruben Östlund kino juostoje vaidina tokie žinomi aktoriai, kaip Elisabeth Moss ar Dominic West, kūriniui atiteko svarbių kino apdovanojimų, įskaitant ir Kanų festivalio „Auksinę palmės šakelę“.

Filmo istorijos centre – modernaus meno muziejaus kuratorius Kristianas ir naujoji paroda, kurioje pristatoma konceptuali instaliacija „Kvadratas“. Jos esmė – ugdyti žmogiškus tarpusavio ryšius ir skatinti socialinę atsakomybę, kurios šiuolaikinėje visuomenėje taip trūksta. Bendrai kalbant, pats filmas ir yra mūsų veidmainiškos bei susvetimėjusios visuomenės, kuri socialiniuose tinkluose nuolat ir aktyviai kritikuoja aplinkinių ydas, tačiau realybėje abejingai praeina pro nuskurdusį ar kitaip gyvenimo nuskriaustą žmogų, atspindys. Tuo pačiu tai – ir subtili satyra, pašiepianti visus šiuolaikinio meno lauko dalyvius – tiek jo kūrėjus, tiek žiūrovus, tiek ir kuratorius, rimtu veidu kalbančius apie kūrinius, į kuriuos patys nežiūri rimtai.

„Kvadratas“ – drąsus ir nenuspėjamas filmas, keliantis daug šiomis dienomis aktualių klausimų, kviečiančių žiūrovą į akistatą su savimi. Kino juostoje gausu aliuzijų į tikrus meno kūrinius, o garsiausia jos scena, įkvėpta, kaip manoma, rusų permormansų atlikėjo Olego Kuliko, kadaise vaizdavusio pasiutusį šunį ir iš tiesų apkandžiojusio muziejaus lankytoją, nepalieka abejingų.

IMDb: 7,7

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!