Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 29 gruodžio d. 10:36
„TYPA“: popieriumi kvepiantis muziejus Tartu, iš kurio nesinori išeiti

Spaudos ir popieriaus meno centras „TYPA“ | Mana Kaasik nuotr.

Tartu – daugybės puikių muziejų miestas, tad, apsilankius nors keliose šio miesto kultūros erdvėse, lūkesčiai tampa aukšti. Galbūt todėl, spaudos ir popieriaus meno muziejus gali pasirodyti nevertas laiko ir taip suspaustame tvarkaraštyje. Bet į „TYPĄ“ užsukti tikrai verta – tai visai nedidelis muziejus ir iki šiol veikianti spaustuvė, pamilta čia gyvenančių žmonių ir turinti puikius atsiliepimus „TripAdvisor“.

„TYPA“ centras, kaip privati iniciatyva, įkurtas 2010 m., siekiant išsaugoti paskutines veikiančias spausdinimo mašinas ir leidybai naudojamą techniką. Tai – vienintelis tokio pobūdžio muziejus regione. Centre galima išvysti unikalią techniką – nuo 8 tonas sveriančių iki XIX viduryje naudotų prietaisų, atkeliavusių ne tik iš kaimyninių šalių, bet ir gamintų Vokietijoje, JAV ir kitose šalyse. Čia esanti technika prižiūrima, saugoma ir restauruojama.

Į „TYPĄ“, greičiausiai, neužklysite netyčia, mat muziejus įsikūręs 20 minučių atstumu nuo centro, buvusiame batų fabrike. „TYPA“ nustebins savo atvirumu – kiekvienas čia užsukęs lankytojas yra sutinkamas muziejaus darbuotojų, kurie ne tik papasakoja apie popieriaus, spausdinimo mašinų istoriją, bet ir leidžia jas išbandyti – patiems pasigaminti popierių, iš raidžių surinkti tekstą, atspausti įvairius paveikslėlius. Įdomiausia tai, kad viską (prižiūrint darbuotojams) galima liesti, pavyzdžiui, įmerkti rankas į vandens ir popieriaus mišinį, pačiam išjudinti gan sunkias popierių kerpančias mašinas, paliesti iš skirtingų pluoštų (medvilnės, džinsų ir… dramblio išmatų) pagamintus popieriaus lapus, patyrinėti ar surinkti tekstą iš daugybės įvairių kalbų abėcėlių raidžių, ištepti plokštes dažais ir pan. (jūsų sukurti atspaudai bus supakuoti ir atiduoti).

Spaudos ir popieriaus meno centras „TYPA“ | Mana Kaasik nuotr.

Spaudos ir popieriaus meno centras „TYPA“ | Mana Kaasik nuotr.

Spaudos ir popieriaus meno centras „TYPA“ | „Vilniaus galerijos“ nuotr.

Spaudos ir popieriaus meno centre praktiką atlieka, savanoriauja rezidentai ir menininkai, siekiantys išmokti leidybos amato ar tiesiog norintys užsiimti kūryba, tad atmosfera muziejuje jaunatviška bei svetinga. Čia vyksta ir įvairios edukacinės programos, renginiai, lankytojai net pasirenka švęsti gimtadienius ar patys pasigaminti pakvietimus į svarbias šventes. Centre galima išvysti menininkų darbus, iš popieriaus kurtus ar išlankstytus kūrinius.

Didžioji dalis „TYPA“ centre esančios technikos vis dar veikia ir atlieka savo funkciją, tad čia leidžiami ne tik smulkūs projektai – kvietimai ar plakatai, bet ir iš perdirbto popieriaus kuriamos unikalios užrašinės ir netgi knygos! Pavyzdžiui, „TYPA“ darbuotojai ir rezidentai išleido „Mažąjį princą“ – viskas nuo knygos spaudos, popieriaus apkirpimo, įrišimo buvo atlikta su čia esančiomis mašinomis ir prietaisais.

Spaudos ir popieriaus meno centras „TYPA“ | „Vilniaus galerijos“ nuotr.

Spaudos ir popieriaus meno centras „TYPA“ | Mana Kaasik nuotr.

Spaudos ir popieriaus meno centras „TYPA“ | Mana Kaasik nuotr.

Nors šį muziejų apžiūrėti pakaks 1–1,5 val., „TYPA“ paliks šiltą, malonų įspūdį ir dovanos ne vieną įdomų faktą apie popierių ir spausdinimą, kurio, greičiausiai, nebūsite girdėję. Rekomenduojame!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!