Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 28 kovo d. 16:03
„Pasaulio kino vakarai su Audriumi Stoniu“: vienos šeimos istorija – visos šalies gyvenimo atspindys

Pasaulio kino vakarai su Audriumi Stoniu

Kovo 31 d., ketvirtadienį, 19 val. susitikimų ciklo „Pasaulio kino vakarai su Audriumi Stoniu“ peržiūroje – itin dokumentinio kino festivaliuose laukiamo, kamerą lyg teptuką valdančio režisieriaus Leonardo Retelio Helmricho (Olandija) kino juosta „Vieta tarp žvaigždžių“ („Position Among the Stars“, 2010).

Iš Indonezijos kilęs olandų režisierius, kameros dailininkas L. Helmrichas pasižymi nepaprastai jautriu ir giliu žvilgsniu, turtinga kinematografine kalba bei ypatinga „ilgo kadro“ („Single Shot Cinema“) filmavimo maniera, kai tikrovė fiksuojama nenutrūkstamu kadru, kamerai nuolat judant, tarsi sklandant apie subjektą. Šių dedamųjų kompleksiškumas harmoningai veikia ir dokumentiniame filme „Vieta tarp žvaigždžių“, kuriame unikalus, tik režisieriui būdingas stilius ir atviras filmo herojų – Indonezijos Džakartos neturtingųjų rajone gyvenančios Šamšudinų (Sjamsuddin) šeimos narių – dramų ir džiaugsmų pasaulis atskleidžia kasdienį darbininkų klasės gyvenimą šalį apėmusios globalizacijos akivaizdoje. Šeimos kasdienių emocijų paletėje besimaišantis nerimas, viltis, pyktis ir meilė išryškina sparčiai besikeičiančios šalies skaudulius – korupciją, religijų nesantaiką, augančią atskirtį tarp turtingųjų ir vargšų.

Dešimtmetį režisieriaus kamera sekamas šeimos gyvenimas perteikia ne tik jos narių asmenines aistras, bet ir visos šalies politinį, socialinį gyvenimą, kuris skleidžiasi kameros objektyve. Šis nepakartojamas kino šedevras 2010 metais atidarė Amsterdamo tarptautinį dokumentinių filmų festivalį (IDFA) ir tapo jo laimėtoju. Filmui buvo suteikti apdovanojimai geriausio dokumentinio filmo ir geriausio olandiško dokumentinio filmo kategorijose.

Filmo trukmė 111 min. Po filmo, kaip įprasta, bus kviečiama pasilikti pokalbiui. Įėjimas laisvas, be išankstinės registracijos. Durys atidaromos 18:30.

Plačiau www.mkcnamai.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!