Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 19 liepos d. 13:00
Varšuvos meno parodos ir muziejai liepos mėnesį
Varšuvos meno parodos ir muziejai

Varšuvos meno parodos ir muziejai

Ar jau daug muziejų apkeliavote šią vasarą? Apžvelgę Rygos ir Talino meno parodas bei muziejus, norime Jus supažindinti su Varšuvos meno kultūra. Ką galima pamatyti Varšuvoje liepos mėnesį? Varšuvos muziejai ir meno parodos laukia Jūsų, todėl paruošėme Jums įspūdingų muziejų ir galerijų parodų sąrašą.


Varšuvos nacionalinis muziejus

Al. Jerozolimskie 3, Warsaw

Witkacy paroda „Pagreičio amžiaus seismografas“
2022 07 08–2022 10 09

Varšuvos meno parodos ir muziejai liepos mėnesį
Stanisław Ignacy Witkiewicz buvo akylas meno evoliucijos stebėtojas XX amžiaus pirmosios pusės civilizacijos įsibėgėjimo metu. Mokslinius atradimus, iš to kylančią technologinę pažangą ir gilius socialinius pokyčius jis siejo su vis didėjančiu gyvenimo mechanizacijos procesu. Nepaisant teminės orientacijos stokos, Witkacy kūriniai fiksavo moderniosios epochos virsmų ritmą, pajungdami tikrąją istorinę patirtį kūrinio konstrukcinės vienybės reikalavimui.
Ši paroda siūlo naują požiūrį į Witkacy kūrybą, įtraukiant ją į XX amžiaus ir šiuolaikinius teorinius kontekstus. Naujas interpretacijas palengvina sąsajų tarp menininko praktikų ir pasirinktų jo refleksijos temų atsekimas. Todėl vietoj chronologinio pasakojimo rodomi kūriniai buvo sugrupuoti į temines kategorijas, tokias kaip kosmosas, judėjimas, kūnas, meninė vizija, metafizinis pojūtis, istorija ar kultūrinė krizė.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Daiktų būsena
2022 04 29–2022 08 07

Varšuvos meno parodos ir muziejai liepos mėnesį
Parodoje surinkti daiktai yra iš skirtingų epochų, kultūrų ir pasaulio kampelių. Rodome juos išdėstydami pagal dienos ritmą – nuo ​​rytinio apsirengimo iki buities, žaidimo, poilsio ir miego. Daugelio šių daiktų formos ir funkcijos iš esmės buvo pamirštos, kaip ir jų pavadinimai: lovos šildytuvas, parure, liseuse, aigrette, chatelaine, banyan. Kiti pasikeitė taip drastiškai, kad jų naudojimas mus glumina – jauni išmaniųjų telefonų vartotojai greičiausiai negalėtų skambinti 1932 m. telefonu arba valdyti pokario Bajka projektorių.
Kviečiame žengti į nebeegzistuojančių dalykų ir praktikų pasaulį.
Daugiau apie parodą.

 

Paroda „Chagall“
2022 04 30–2022 07 24

Varšuvos meno parodos ir muziejai liepos mėnesį

Nuo 2016 m. bendradarbiaujant su JAV Zimmerli meno muziejumi rengiamos tiriamosios parodos. Parodos „Mąstantys paveikslai“ akcentas turėjo būti aštuntojo ir devintojo dešimtmečių Baltijos ir Maskvos menininkų dialogas. Likus kelioms savaitėms iki parodos atidarymo, Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą, o dialogas apie naujausią istoriją įgavo visiškai kitą kontekstą. Šioje nepaprastoje situacijoje Kumu dailės muziejus lankytojams atskleidžia tuščią salę, kurioje pristatomi originalūs parodos tekstai, o erdvės ant sienų nurodo iš pradžių atrinktų kūrinių vietas. Paroda bus užpildyta meno kūriniais žingsnis po žingsnio.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Nacionalinį Varšuvos muziejų:


Xawery Dunikowski skulptūrų muziejus (Królikarnia)

ul. Puławska 113a, Warsaw

Paroda „Cirkas
2022 05 13–2022 10 02

Varšuvos meno parodos ir muziejai liepos mėnesį

Susiję:

Tai, ką cirkas reiškė žmonėms praeityje ir ką jis reiškia mums šiandien, iš dalies formuoja asmeninė patirtis, iš dalies – jo reprezentacija mene ir literatūroje. Taip susiformavo kultūrinis cirko mitas. Cirkas – tai žaižaruojantis ir žavus reginys, stebuklų žvėrys, neįtikėtino ir net neįmanomo teatras, visiems suteikiantis galimybę pabėgti nuo kasdienybės nykumo. Tačiau cirkas nėra tik parašytų „numerių“ asortimentas. Tai bendras nuotykis, kolektyvo sulaikytas kvėpavimas, patirtis, vienijanti žiūrovus.

Paroda „Cirkas“ atsirado mūsų kuratoriui tyrinėjant Varšuvos nacionalinio muziejaus kolekcijas, kurių šiuolaikiniame ir senoviniame fonde yra apie šimtas cirkui svarbių objektų, neskaitant Plakatų muziejaus Vilanavo ir jo 370 cirko plakatų. Tai tokių menininkų darbai, kaip: Romanas Cieślewiczius, Paulas Klee, Ferdynandas Légeris, Janas Lenica, Leopoldas Lewickis, Maxas Liebermannas, Janas Młodożeniecas, Tymonas Niesiołowskis, Teresa Pągowska, Pablo Picasso, Henryk Tomaszewski, Witold Wojtkiewiczius ir Andrzejkiewiczius.

„Cirkas“ bus ne tradicinė paroda, o reginys, kupinas drąsių cirko ir meninių žygdarbių. Žiūrovai gali tikėtis spalvingo, nepagarbaus ir įvairiems skoniams turtingo šou. Kaip ir tikras cirkas, paroda skirta tiek suaugusiems, tiek vaikams, kurie galės mėgautis įspūdingais reginiais.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Xawery Dunikowski skulptūrų (Królikarnia) muziejų:


Modernaus meno muziejaus padalinys „Muzeum nad Wisłą“

ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 22, Warsaw

Paroda „Tamsieji menai: Aleksandra Waliszewska ir simbolizmas iš Rytų ir Šiaurės“
2022 06 03–2022 10 02

Varšuvos meno parodos ir muziejai liepos mėnesį

Aleksandra Waliszewska. „Be pavadinimo“. 2020 m., akvarelė ir guašas ant popieriaus, 30,9 × 22,9 cm. Menininko sutikimu

Savo Varšuvos studijoje Aleksandra Waliszewska kuria ryškius, atmosferinius paveikslus, kalbančius didžiulei tarptautinei auditorijai. Jos darbai vienodai patinka muziejų ir galerijų žiūrovams, taip pat jos plačiajai tarptautinei socialinių tinklų auditorijai. Menininkės populiarumą galima sieti su jos vizualaus pasakojimo galia. Waliszewskos figūrinis menas yra pagrįstas daugybe šaltinių – gotikinių istorijų, pagonių mitologijos ir motyvų, pasiskolintų iš viduramžių rankraščių. Jos vaizdingas pasaulis apgyvendintas upiórs (slavų terminas, reiškiantis gyvus mirusius), vampyrų, apsėstų merginų, kraujo ištroškusių zombių, riterių ant arklių ir į žmones panašių kačių.

Ši paroda, pavadinta „Tamsieji menai“, yra didžiausia iki šiol vieša Aleksandros Waliszewskos darbų ekspozicija. Glaudžiai bendradarbiaudami su menininke, parodos kuratoriai nusprendė kartu su istoriniais kitų menininkų darbais rodyti ikoniškus jos didžiulės kūrybos pavyzdžius. Paroda kviečia pamatyti jos mitologinius tropus, apokaliptinius scenarijus, įkrautus peizažus platesniame kontekste. Jos paveikslų aplinka – miškai ir pelkės, prarasti greitkeliai, niūrūs mikrorajonai – žadina Lenkijos ir Baltijos kraštovaizdžio specifiką. Panašu, kad Waliszewskos kūriniai veikia pasitelkdami sapnų logiką, o jos temos užburia pirminėmis emocijomis: meile, troškimu ir mirties baime.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti „Muzeum nad Wisłą“:


Bródno skulptūrų parkas

Kondratowicza / Chodecka, Warsaw

Nuolatinė ekspozicija

Varšuvos meno parodos ir muziejai liepos mėnesį

Jens Haaning. „Bródno“. 2012. Fot. Bartosz Stawiarski

2009 m. birželį atidarytas Bródno skulptūrų parkas yra ilgalaikis projektas, kuriame dalyvauja menininkai, Bródno rajono gyventojai, miesto tarybos pareigūnai ir meno institucija – Varšuvos modernaus meno muziejus. Parkas labai greitai tapo viena iš labiausiai atpažįstamų viešojo meno erdvių šioje Europos dalyje.

Šis parkas, esantis Bródno gyvenamajame rajone, Targówek rajono dalyje, anksčiau nebuvo lankomas meno mylėtojų. Būdamas unikalus vietos iniciatyvos pavyzdys, parkas primena įvairias meno tradicijas, eksponuojamus ne galerijose ir muziejuose. Parkas padeda įgyvendinti „socialinės skulptūros“ ir apskritai viešojo meno formulę. Kiekvienas Bródno skulptūrų parke pristatomas darbas turi skirtingą charakterį, ilgaamžiškumą, stilių ir „funkcionalumo“ lygį.

Prie šio projekto prisidėjo šie menininkai: Paweł Althamer, Youssouf Dara, Olafur Eliasson, Jens Haaning, grupė Nowolipie, Susan Philipsz, Katarzyna Przezwańska, Monika Sosnowska ir Rirkrit Tiravanija.
Daugiau apie projektą.

Kaip rasti Bródno skulptūrų parką:


Modernaus meno muziejaus instaliacija

Generolo Šarlio de Golio žiedinė sankryža, Varšuva

Joanna Rajkowska instaliacija „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“

Joanna Rajkowska instaliacija „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“

Joannos Rajkowskos „Sveikinimai iš Jeruzalės alėjos“ – palmė, stovinti Šarlio de Golio žiedinėje sankryžoje Varšuvos širdyje, yra jos ikoniškiausias Lenkijos menininis projektas viešojoje erdvėje nuo 1989 m.

Palmė yra priminimas apie žydų bendruomenę, gyvenusią Varšuvoje iki holokausto. Tačiau palmė ne tik signalizuoja apie šį praradimą, bet ir yra naujosios miesto tikrovės simbolis. Tai duoklė chaotiškam, judriam Vidurio Europos didmiesčiui, duoklė įvairovei ir srautui, migracijai ir kaitai. Klimato krizei gilėjant, šis egzotiškas medis atkreipia mūsų dėmesį į vis pavojingesnius pokyčius ir tampa įspėjimu pačiame Varšuvos centre.

Palmė yra absurdiška ir įnoringa. Tai padeda mums išlaikyti atstumą per didelio pompastiškumo metu, dekonstruoja visuomenės ritualus ir leidžia pažvelgti į Jeruzalės alėją kaip į didžiulę sceną, skirtą visą parą besiskleidžiančio miesto reginiui.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Joannos Rajkowskos instaliaciją „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“:


Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras

Jazdów 2, Warsaw

Paroda „Įtakos mašina
2022 06 24–2022 11 06

Paroda „Įtakos mašina“

„Įtakos mašinos“ instaliacijos vaizdai Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centre. Fot. Daniel Czarnocki

„Įtakos mašina“ yra antropologinis tyrimas, skirtas Soroso šiuolaikinio meno centrams (SCCA) – precedento neturinčiam meno centrų tinklui, kuris dešimtajame dešimtmetyje egzistavo dvidešimtyje Rytų Europos sostinių.

Parodoje pristatoma pasaulinė svarbiausių šiandienos menininkų istorinio ir šiuolaikinio meno kūrinių apžvalga. Parodoje yra didelis archyvas apie visą SCCA tinklą, kuris leidžia pirmą kartą ištirti institucionalizuotas kuratorių praktikos strategijas pirmaisiais SCCA tinklo veiklos metais – įtakos trajektorijas, kurios veda į specifines kultūros produkcijos rūšis, kurios ir toliau rezonuoja mūsų šiuolaikiniame pasaulyje. Muziejaus salės yra suskirstytos į antropologines temas, tokias kaip neoliberacija, avangardo netikrumas, identiškumas ir taktinis žiniasklaidos raštingumas. Šios temos suteikia holistinį turą per šio pereinamojo laikotarpio šurmulį ir susiformavusią kultūrinės produkcijos lanką, tiriant, ką tai reiškia mūsų šiuolaikinio meno supratimui.
Daugiau apie parodą.

Wojciech Korkuć paroda „Pirmasis transportas“
2022 06 20–2022 08 14

Wojciech Korkuć paroda „Pirmasis transportas“

Wojciech Korkuć paroda „Pirmasis transportas“. Fot. Daniel Czarnocki

Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centre pristatyta Wojciecho Korkuć instaliacija „Pirmasis transportas“ yra meninis projektas, prasidėjęs 2020 m. po pokalbio su Barbara Wojnarowska-Gautier, buvusia Aušvico koncentracijos stovyklos kaline, Josefo Mengele eksperimentų auka, o dabar – šios veiklos garbės kuratore. Atsakydamas į ponios Gautier prašymą, Korkuć nusprendė atkurti atminimą apie pirmąjį lenkų pervežimą į didžiausią pasaulio istorijoje mirties fabriką.

1940 m. birželio 14 d. vokiečiai ištrėmė 728 lenkų grupę į neseniai įkurtą Aušvico koncentracijos stovyklą. Vežamą grupę daugiausia sudarė jaunimas: skautai, studentai, pogrindinių nepriklausomybės organizacijų nariai. Tarp jų buvo ir karių, kurie kovojo rugsėjo kampanijoje ir bandė pasiekti Vengriją, kad prisijungtų prie ten besikuriančios Lenkijos kariuomenės. Jie buvo vežami traukiniais iš Tarnuvo kalėjimo, nežinodami kelionės tikslo. Krokuvos geležinkelio stotyje jie išgirdo džiaugsmingus pranešimus apie vokiečių okupaciją Paryžiuje (nesulaukusią jokio prancūzų pasipriešinimo). Vėlesniais metais įvyko tūkstančiai panašių pervežimų, tačiau šis pats pirmasis yra Korkuć meninės vizijos objektas. Jis yra vienas iš nedaugelio lenkų menininkų, pasisakančių už istorinę tiesą.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Necenzūruota: devintojo dešimtmečio nepriklausomas Lenkijos menas
2022 04 08–2022 08 18

Paroda „Necenzūruota: Devintojo dešimtmečio nepriklausomas Lenkijos menas“

„Necenzūruota: devintojo dešimtmečio nepriklausomas Lenkijos menas“ instaliacijos vaizdas Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centre. Fot. Adam Gut

Necenzūruota: devintojo dešimtmečio nepriklausomas Lenkijos menas“ – tai paroda, demonstruojanti plačią meno reiškinių panoramą, per kurią menininkai įvairiomis formomis išreiškė savo pasipriešinimą komunistiniam Lenkijos liaudies režimui ir nepriklausomybę nuo jo bei priespaudos aparato, policijos panaudojimą.
Devintojo dešimtmečio padėtis lenkų kultūroje buvo nepaprasta. Daugelis menininkų labai greitai sureagavo į komunistinio režimo įvestą karo padėtį. Jie boikotavo vyriausybės kultūros politiką, atsisakė pasirodyti scenoje, publikuoti ar eksponuoti savo darbus oficialiose institucijose ir oficialioje žiniasklaidoje. Tuo pat metu jie bendradarbiavo su visuomene ir pradėjo dialogą su visuomene, organizuojamą per nepriklausomas „Solidarumo“ profesinės sąjungos ir darbuotojų brolijų struktūras, siekdami imtis griežtai slaptos veiklos: kurti ir gaminti plakatus, lankstinukus ir segtukus. Ne mažiau svarbu ir tai, kad jie ieškojo dalijimosi savo darbais formų, kurios išreikštų konkretų laiką, pavieniams asmenims ir plačiajai visuomenei pažįstamus išgyvenimus ir emocijas – nepriklausančių nuo komunistinės valdžios politikos ir jos cenzūros.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centrą:


Karaliaus Jano III rūmų muziejus Vilanove

ul. Stanislawa Kostki Potockiego 10/16, Warsaw

Paroda „Mėnulis ir Sobieskio skydas: senoji Heveliana ir šiuolaikinis menas“
2022 04 22–2022 08 15

Paroda „Mėnulis ir Sobieskio skydas: senoji Heveliana ir šiuolaikinis menas“

„Mėnulis ir Sobieskio skydas: senoji Heveliana ir šiuolaikinis menas“ – tai paroda, kurioje Johanesas Hevelius pristatomas kaip mokslininkas ir menininkas, pabrėžianti garsaus astronomo ir karaliaus Jano III ryšius. Istorinėje parodos dalyje akcentuojami Heveliaus darbai – iliustruoti tomai, 2021 m. įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, taip pat Sobiesciana iš Lenkijos mokslų akademijos (PAN) Gdansko bibliotekos ir atrinkti objektai iš muziejaus kolekcijų, esančių Karaliaus Jano III rūmuose Vilanove. Oranžerijoje ir istoriniame Vilanovo rezidencijos parke pristatyti fakulteto narių ir Varšuvos dailės akademijos doktorantų grafika, tapyba ir instaliacijos, įkvėptos Heveliaus dangaus kūnų studijų (įskaitant Mėnulį ir jo nupieštus žvaigždynus). Analizuodami vizualinį XVII amžiaus mokslininko mokslinių studijų aspektą, šiuolaikiniai menininkai nubrėžė naujovišką, žavingą kelią į beribę erdvę virš mūsų galvų.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Potockių kolekcija“
Nuolatinė ekspozicija

Paroda „Potockių kolekcija“

Pirmajame Vilanovo rūmų aukšte šiuo metu galima pamatyti puikių paveikslų iš Stanislovo Kostkos ir Aleksandros Potocki inicijuotos kolekcijos – įsk. garsųjį „Salvator Mundi“ („Pasaulio gelbėtoją“) – kadaise laikytą paties Leonardo da Vinci kūriniu.

Ši tapybos paroda daro viską, kad ištikimai atkartotų Stanisławo Kostkos Potockio kolekcionavimo aistras. Jo kelionės po Europą buvo persipynusios su apsilankymais garsiausiose meno galerijose. Tos užsienio kolekcijos buvo puikus įkvėpimo šaltinis. Perskaityti Potockio kelionių dienoraščiai įrodo, kad magnatas savo galeriją planavo jau pirkdamas įvairių istorinių laikotarpių paveikslus. Potockis savo sąsiuvinyje su menininkų parašų kopijomis (Steganographie des Peintres) vertina tapytojų kūrybą, skirdamas balus keturiose kategorijose: kompozicijos, piešimo įgūdžių, spalvų ir raiškos (vitrinoje pateikiama vieno lapo kopija). Aleksandros ir Stanislovo Kostkos Potockų 1805 m. viešai prieinama Wilanów kolekcija vargu ar buvo atsitiktinumas. Tai gerai apgalvotos ir nuosekliai sukurtos kolekcionavimo koncepcijos, kuri buvo įgyvendinta tinkamoje aplinkoje, atsižvelgiant į istorinės karališkosios rezidencijos genius loci, rezultatas. Kolekcijai sukurti reikėjo ne tik materialinių priemonių, bet ir intelektualinio, emocinio bei žinių kapitalo.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti meno centrą Karaliaus Jano III rūmų muziejų:


Nacionalinė meno galerija „Zacheta“

pl. Małachowskiego 3, Warsaw

Paroda „Vakaro diskomfortas
2022 07 16–2022 10 16

Paroda „Vakaro diskomfortas“

„Vakaro diskomfortas“ – tai daugiausia per pastaruosius trejus metus (2020–2022 m.) sukurtų darbų paroda, naudojant įvairiausias priemones: nuo pastaruoju metu didžiulio populiarumo sulaukusios tapybos iki piešimo, skulptūrinės instaliacijos, video, fotografijos, keramikos, tekstilės, pasirodymų ir veiksmų. Tarp 1985–2000 m. gimusių menininkų yra ir naujausių debiutantų, ir nusistovėjusias pareigas bei pripažintą meninę praktiką turinčių menininkų, kurių darbai Zachėtoje dar nebuvo rodomi. „Jaunystė“ yra problematiška ir miglota kategorija, o meninių reiškinių stebėjimas per kartų objektyvą gali atrodyti nesuderinamas su šiuolaikiniais laikais, todėl amžius nėra lemiamas kriterijus.
Daugiau apie parodą.

Karolinos Balcer paroda „Laiminga šeima
2022 05 13–2022 07 24

Karolinos Balcer paroda „Laiminga šeima“

„Laiminga šeima“ yra šeimos projektas. Ją sukurti paskatino situacija, į kurią ne kartą pakliuvo vyresnysis menininko brolis Filipas. Nors šeimos namuose nieko netrūko, jis periodiškai buvo benamis. Benamystės problema yra tokia sudėtinga, kad dažnai sunku tiksliai nustatyti jos priežastis. Viena iš labiausiai paplitusių yra socialinė atskirtis, kurią sukelia psichikos ligos ar sutrikimai, įskaitant priklausomybę, arba ilgalaikis buvimas kalėjime. Tai apima klaidingą diagnozę arba diagnozės nebuvimą, psichikos ligonių stigmatizavimą, ligonių ir jų artimųjų pagalbos arba galimybės ja pasinaudoti stoką. Per asmeninę patirtį menininkė gali papasakoti tikrą istoriją ir galbūt sulaužyti tabu, susijusią su psichinės sveikatos tema. Šioje istorijoje jos brolis nebėra tik šeimos narys – jis tampa visuomenės atstovu.
Daugiau apie parodą.

 

Kaip rasti nacionalinę meno galeriją „Zacheta“:


 Varšuvos arkivyskupijos muziejus

Dziekania 1, Warsaw

Paroda „Düreris: Marijos gyvenimas, didžioji aistra, apokalipsė“
2022 06 28–2022 09 04

Paroda „Düreris: Marijos gyvenimas, didžioji aistra, apokalipsė“

Varšuvos arkivyskupijos muziejaus kolekcijoje yra neįkainojami kūriniai – trys Albrechto Diurerio medžio raižinių serijos: Marijos gyvenimas, Didžioji aistra ir Apokalipsė. Medžio raižiniai išleisti 1511 m., atspausdinti ant rumbuoto popieriaus ir įrišti į vieną tomą. Saugumo sumetimais jie rodomi retkarčiais. Paskutinį kartą jie buvo pristatyti 2019 metais parodoje „Apokalipsa“.

Albrechas Diureris dirbo prie medžio raižinių 1497–1511 m. Seniausią ciklą – Apokalipsę – sudaro 16 graviūrų, kurios pirmą kartą buvo išleistos 1498 m. Menininkas juose sukūrė ryškią pasaulio pabaigos viziją – dramatišką, išraiškingą ir įtaigią. Impulsas dirbti prie Apreiškimo knygos iliustracijų ir šv. Jono vizijos buvo istoriniai įvykiai (vykstantys karai, maras) ir tikėjimas, kad artėja pasaulio pabaiga. Didžiosios aistros serija, kurią sudaro 12 medžio raižinių, buvo pirmasis Diurerio aistros ciklas. Marijos gyvenimo ciklas (20 scenų) pasižymi Marijos gyvenimo įvykių patalpinimu į autoriui žinomas realijas – tokias kaip kostiumai, architektūra ir kasdieniai daiktai.
Daugiau apie parodą.

Olos Krawczenko paroda „Gylis“
2022 06 23–2022 09 04

Olos Krawczenko paroda „Gylis“

Parodos pavadinimas „Gylis“ reiškia pasinerimą į tradiciją, stiprybės ir įkvėpimo semtis iš šaltinio, sklindančio iš pasaulio kūrimo. Tai sukuria supratimą, kas yra evoliucija, pokytis, suteikiantis gyvenimui naujumo, nors ir persunktą tradicijomis.

Ola Krawczenko sukurti paveikslai įkvėpti senųjų ukrainiečių dainų ir giesmių tekstų ir melodijų. Dainininkė Maria Oneszczak ir garso prodiuseris Oleś Kowal suteikė jiems šiuolaikišką skambesį. Paveikslai nutapyti senąja temperos technika. Menininkė naudojo pagrindines priemones ir spalvas, iš kurių paimama tūkstančiai atspalvių ir nuo kurių prasidėjo menas: kreida, molis, anglis. Kreida – tai balta spalva, reiškianti dainavimą, orą, lengvumą ir sklandumą. Molis – terakota, spalva to, kas materialu ir natūralu. Anglis – tai juoda spalva, nurodo į nežinomą ateitį, naujas technologijas ir sintetiškumą. Visos šios reikšmės susijusios su kompozicijos simbolika, o jose esantys vaizdai kilę iš protėvių tikėjimo, įterpto į ukrainiečių dainas ir giesmes.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Šventas ir profaniškas“
Nuolatinė ekspozicija

Paroda „Šventas ir profaniškas“

Muziejaus kolekciją sudaro įspūdinga liturginės tekstilės, auksakalių, skulptūrų, paveikslų, piešinių ir grafikos kolekcija. Ankstyvosios tapybos kolekcijos puošmena – italų dailininko Francesco Bassan „Piemenų garbinimas“ (1575 m.). Lenkų tapybai, be kita ko, atstovauja Matejko, Rustemas, Simmleris, Wyspiańskis, Pankiewiczius, Malczewskis, Vlastimilas Hoffmannas. Atskirą vietą kolekcijoje užima lenkų šiuolaikinė tapyba, ypač nepriklausomas 1980-ųjų menas, įskaitant išeivijos menininkų (Józef Czapski, Jan Lebenstein, Adam Kossowski) kūrinius.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Varšuvos arkivyskupijos muziejų:


Galerija „lokal_30“

Wilcza 29a/12, Warsawa

Paroda „Plakite, nuplaukite, pakartokite: A.I.R. Galerija, Niujorkas“
2022 06 24–2022 09 16

Paroda „Plakite, nuplaukite, pakartokite: A.I.R. Galerija, Niujorkas“

„Plakite, nuplaukite, pakartokite“ yra pirmoji iš dviejų menininkių mainų parodų, vykstančių Varšuvoje (Lenkija) ir Niujorko mieste (JAV). Galerija Niujorke ir „lokal_30“ Varšuvoje yra skirtos sudaužyti stiklines lubas, slegiančias moteris ir nebinarinės lyties menininkus. Vykdydamos šias programas, organizacijos siekia ištirti moterų ir nebinarinių menininkų praktikos bendrumus ir skirtumus JAV ir Lenkijoje.

Paroda „Plakite, nuplaukite, pakartokite“, eksponuojama „lokal_30“, tyrinėja formalias ir metaforines teiginių ir pasikartojimų pasekmes moterų mene, jo įvaizdžius ir vietą viešajame diskurse. Metafora, kad reikia pakartotinai nuplauti ir nuplauti, pripažįsta marginalizuotų istorijų pažeidžiamumą ir būtinybę, nes dažnai jas reikia perpasakoti, kad būtų patvirtinta jų „istorinė svarba“. Ši metafora ypač stipri A.I.R. menininkams. Galerija, kurios penkiasdešimties metų misija visada buvo remti menininkų, kurių kūryba buvo sistemingai nepakankamai atstovaujama ir kritiškai nepakankamai pripažinta, demografinę grupę. Jų feministiniai norai ir reikalavimai buvo įtraukti į galerijos struktūrą ir toliau atsiskleidžia jų meninėje praktikoje. Iki šiol kai kurie A.I.R. menininkai aiškiai kuria feministinius projektus, o kiti kreipiasi į feminizmą abstraktesniais būdais. Tikslas nėra nustatyti esmines savybes. Vietoj to, paroda parodo, kaip feministės menininkės šiandien skatina moterų menininkių rūpesčius formaliomis ir emocinėmis technikomis.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „lokal_30“:


Galerija „aTAK

ul. Mazowiecka 11 lok. 38, Warsawa

Paroda „Stefan Gierowski 2013“
2022 05 20–2022 07 28

Paroda „Stefan Gierowski 2013“

Paroda „Stefan Gierowski 2013“ yra unikali dėl daugelio priežasčių. Galerijoje aTAK rodomi paveikslai tapo savotišku atradimu ir pačiam menininkui, nustebusiam jo panaudotų spalvinių plokštumų derinių efekto. Džiaugdamasis nenumatytu tapybos gestų rezultatu, Gierowskis nusprendė tęsti šį klausimą; gauti paveikslai turi bendrą tapybos būdą.

Iš šios darbų grupės Stefanas Gierowskis parodai atrinko tik kelis savo paveikslus, kurie kilę iš 2012–2013 m. Žvelgiant į juos, galima sakyti, kad devyniasdešimtmetis menininkas nesensta. Jo drobės spinduliuoja jaunatvišku švytėjimu, nepaisant to, kad jose pirmiausia dvelkia brandus nuolankumas, disciplina ir tapybos sprendimų meninis rimtumas.

Kiekvienas, kuris myli meną, turėtų pamatyti šią parodą.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „aTAK“:


Galerija „Raster“
ul. Wspólna 63, Warsawa

Paroda „200 apreiškimų“
2022 07 09–2022 09 24

Paroda „200 apreiškimų“

Geležinkelių remonto gamyklos Olavoje (Lenkija) darbininkas Kazimierzas Domańskis gavo daugiau nei 200 apreiškimų, kuriuos paskatino jo gilus tikėjimas ir misionieriškas uolumas. Tačiau Katalikų bažnyčia niekada nepripažino nė vieno iš šių apreiškimų. Mūsų paroda skirta šioms pilkoms vaizduotės sritims – religiniam įkarščiui ir vizijoms, kylančioms iš metafizinių dirgiklių pertekliaus arba, priešingai, iš tokių dirgiklių trūkumo ir dvasingumo ilgesio pasaulyje, kuriame dominuoja kasdieninio pragmatizmo ekonomika. Mus domina psichodelinio nusižengimo momentas, kai tikėjimas skatina elgesį, viršijantį tradicinę, konvencinę socialinę ar bažnytinę tvarką. Liaudies regėjimai, apsireiškimai ir haliucinacijos, dažniausiai gėdingai nustumti į viešojo gyvenimo paraštes, geriausiu atveju randa namus bulvarinėje spaudoje arba pigioje kvazidokumentinėje literatūroje. Jų sąjungininkai – masinės, religinės ir dažnai mėgėjiškos meninės raiškos formos: medžio raižiniai, stiklo tapyba, vitražai. Jie sudaro didžiąją parodos dalį, atskleidžia savo anarchinį, fantastinį, antiinstitucinį potencialą per šiuolaikinių menininkų darbus.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „Raster“:


Galerija „Le Guern“
ul. 25 Katowicka, Warsawa

Jungtinė Ania Borzobohaty, Jerzy Budziszewski, Karl Stenge paroda „Išrautas“
2022 06 25–2022 07 30

Jungtinė Ania Borzobohaty, Jerzy Budziszewski, Karl Stenge paroda „Išrautas“

Parodoje eksponuojami Anios Borzobohaty, Jerzy Budziszewskio ir Karelio Stengelio paveikslai, skulptūros, reljefai ir darbai ant popieriaus – trijų menininkų, kurie jau kelerius metus buvo „Le Guern“ galerijos domėjimosi ir programos centre.

Abstrakcija vizualiuosius menininkus žavi jau daugiau nei šimtą metų, o jos galimybės, susidūrus su figūracija, atrodo neribotos. Tai virsta vis naujomis kūrinių formomis, naudojant nereprezentacinio meno kalbą, neturinčią tiesioginių nuorodų į plačiai suprantamą tikrovę. Kelias į abstrakciją dažniausiai veda į menininkų kovas su figūrinių menų vingiais. Tai ilgų ir kruopščių ieškojimų rezultatas, kuriam menininkai turi subręsti, nusprendę nutolti nuo gamtos mėgdžiojimo. Metodas naudoti spalvų ir formų žvaigždyną, dažnai radikaliai sumažintą iki paprastų gestų ar sprendimų, yra tik iš pažiūros lengvas. Tiesą sakant, kuriant tokį meną, reikia konceptualaus ir materializuoto tyrimo – tiek teorijos, tiek praktikos lygmenyje – susidūrus su savo vaizduote ir mimetikos našta.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „Le Guern“:

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!