Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 13 rugsėjo d. 11:41
Venecijos rūmus primenantis dailės muziejus „Rygos birža“
Rygos birža

Dailės muziejus „Rygos birža“. Vieša nuotrauka.

Lankydamiesi Rygoje, užsukite į dailės muziejų „Rygos birža“, kur pasijusite tarsi renesanso laikų Venecijoje. Šis muziejus buvo pastatytas 1852–1855 m. Venecijos renesanso rūmų, simbolizuojančių turtus ir prabangą, stiliumi. Pastatą suprojektavo vokiečių kilmės Sankt Peterburgo architektas Haraldas Juliusas von Bosse (1812–1894). Nuolatinę muziejaus ekspoziciją sudaro Rygos užsienio meno kolekcijos, kurios buvo kaupiamos per šimtmečius ir dabar yra Latvijos nacionalinio meno muziejaus kolekcijos dalis. „Rygos birža“ yra valstybinės reikšmės architektūros paminklas.

Muziejaus istorija

Muziejaus ištakos siekia 1920 m., kai buvo įkurtas Valstybinis dailės muziejus. Jo profilis pasikeitė po Antrojo pasaulinio karo, kai užsienio meno kolekcijos, buvusios Valstybiniame dailės muziejuje ir Rygos miesto dailės muziejuje (įkurtas 1905 m., dabartinis pagrindinis Nacionalinio dailės muziejaus pastatas K. Valdemāra iela 10a), buvo sujungtos į vieną įstaigą. Daugiau nei 90 metų muziejus buvo įsikūręs Rygos pilyje.

Rygos birža

Dailės muziejus „Rygos birža“. Vieša nuotrauka.

Muziejaus kolekcijos istorija dar senesnė. Jis buvo paremtas buvusių Rygos miesto seniūnų, pirklių ir burmistrų kolekcijomis, kurios daugiausia datuojamos XVIII amžiaus pabaigoje ir ypač XIX a. „Rygos biržos“ ekspozicijose taip pat eksponuojami kūriniai iš buvusio Kuršo provincijos muziejaus (Jelgava) ir Latvijos universiteto muziejaus.

Dailės muziejus „Rygos birža“

Dailės muziejus „Rygos birža“. Vieša nuotrauka.

Muziejaus pastato restauravimas ir rekonstrukcija

2008–2011 m. Rygos vertybinių popierių birža buvo kapitaliai rekonstruota ir restauruota, kad pastatas būtų sugrąžintas į buvusią šlovę. Pastatas buvo ne tik labai funkcionalus to meto poreikiams, bet ir vienas geriausių mieste. Jei pirmojo aukšto prekybinė erdvė buvo palyginti asketiška, tai pagrindinė laiptinė ir viršutinio aukšto anfilada išsiskyrė įmantriu interjeru, gausiai išpuoštu dirbtinio marmuro tinku, puikiais baldais ir kitais interjero objektais.

rygos birža

Dailės muziejus „Rygos birža“. Vieša nuotrauka.

Pagrindinis veiksnys vykdant rekonstrukciją buvo Valstybinio kultūros paminklo statusas. Tai reiškė, kad vertingų interjero detalių korpusas turėjo būti atkurtas ir išsaugotas bei leidžiami tik neesminiai išplanavimo pakeitimai. Po rekonstrukcijos ir restauracijos pastatas ir patalpų išdėstymas buvo pertvarkytas, kad būtų užtikrintas judėjimo negalią turinčių lankytojų patekimas. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas ir šeimoms su mažais vaikais. Rygos biržos patalpos dabar pritaikytos nuolatinės muziejaus ekspozicijos reikmėms, užtikrinamas tinkamas mikroklimatas įvairaus masto tarptautinių parodų organizavimui. Pastate įrengtos pagal šiuolaikinius standartus parodų salės, įvairios ekspozicijos, edukacinės, seminarų ir konferencijų patalpos.

Dailės muziejus „Rygos birža“. Vieša nuotrauka.

Kolekcijos ir nuolatinės ekspozicijos

Muziejuje yra šešios nuolatinės ekspozicijos. Ketvirtajame pastato aukšte yra Europos dailės galerija su XVI–XX a. tapyba, skulptūra, porcelianu ir sidabro dirbinių kamera su XVII–XX a. Baltijos, Rusijos ir Vokietijos sidabru. Trečiame muziejaus aukšte įsikūrusi Azijos meno galerija su XVII–XXI a. Japonijos, Kinijos, Indijos ir Pietryčių Azijos menu. Tame pačiame aukšte yra Senovės Egipto kamera, kurioje eksponuojami tūkstančių metų senumo artefaktai, Senovės Graikijos ir Romos meno rūmai, kuriuose eksponuojama senovės keramika, numizmatika ir skulptūra, ir Rericho tapybos galerija su Nikolajaus Rericho (1874–1947) tapybos kolekcija.

Susiję:

Įspūdingomis škotiško granito kolonomis pasižyminti Didžioji parodų salė, kuri iki muziejaus atidarymo buvo pagrindinė biržos pastato verslo salė, yra vieta dideliems tarptautiniams meno parodų projektams, o istoriniame Schaar & Caviezel rūsyje organizuojami interesų klubai. Muziejus aktyviai organizuoja tarptautines konferencijas, leidžia leidinius, taip pat vykdo intensyvų edukacinį darbą, siūlydamas lankytojams įvairius teminius renginius, edukacines programas, koncertus ir dirbtuves, susijusias su skirtingomis pasaulio kultūromis.

Dailės muziejus „Rygos birža“. Vieša nuotrauka.

2013 m. Dailės muziejus „Rygos birža“ buvo apdovanotas Europos muziejų forumo padėkomis ir tapo vienu iš aštuonių sėkmingiausių Europos muziejų. Vertinimo komisijos ekspertai įvertino sąveiką tarp kokybiškos rekonstrukcijos ir lankytojams sukurtos nuostabios atmosferos.

Dailės muziejus „Rygos birža“ save pozicionuoja kaip kultūrinių mainų vietą, kur meistriškumas yra svarbesnis už menininko tautinę kilmę. Savo veikla muziejus sudaro tiltą tarp Azijos, Europos ir Amerikos, savo ekspozicijose ir parodose siūlydamas dialogą tarp klasikinio ir šiuolaikinio meno raiškų.


Parodos

Nuo 2022 m. rugpjūčio 20 dienos iki gruodžio 4 dienos muziejuje veikia paroda „Neįmanomas grupinis portretas. Vadovo pasirinkimas“ – tai pasakojimas apie kolekcijos vertybes ir asmeninį kuratoriaus požiūrį. Parodos pagrindas – dailės muziejaus „Rygos birža“ vadovės Daigos Upenieces darbas prie knygos „Vadovo pasirinkimas“, kurią pakvietė parašyti Londono leidykla „Scala Arts & Heritage Publishers“. Meno kūrinių tyrimo medžiagą knygoje ketinama pateikti taip, kad būtų išsaugota individuali nuomonė, emocijos ir jausmai, lemiantys konkrečią atranką. Vykstant knygos leidybai, parodoje eksponuojama 30 kolekcijos vienetų, kurie sudaro iš pažiūros neįmanomą visumą, kurią vienija „Vadovo pasirinkimo“ vizija.

Paroda „Neįmanomas grupinis portretas. Vadovo pasirinkimas“

Paroda „Neįmanomas grupinis portretas. Vadovo pasirinkimas“ dailės muziejuje „Rygos birža“. 2022 m.

Muziejų „Rygos birža“ rasite adresu Doma laukums 6, Rīga, darbo laikas ir kita informacija pateikta čia.

Ryga – pilnas kultūros miestas, kiekvieną mėnesį parodos keičia viena kitą, vis nustelbdamos temų ir stilių gausybe. Todėl kiekvieną mėnesį mes pateikiame kasmėnesinę Rygos parodų apžvalgą, kurią rasite čia.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!