Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 19 gruodžio d. 14:30
Čekiškos prakartėlės

Čekiškos prakartėlės yra žinomos visame pasaulyje. Jų kūrimo tradicijos Čekijoje siekia XVI a. ir išliko gyvos iki šiol. Didžiausią judančią prakartėlę pasaulyje, čekiškai vadinamą Krýzovy jeslička, monumentalų meistro Tomašo Kryzos (1838-1918) kūrinį, įrašytą į Gineso rekordų knygą, rasite Jindržichūv Hradece (137 km į pietus nuo Prahos). Kristaus gimimo scena, susidedanti iš beveik 1400 figūrėlių, buvo kuriama daugiau nei 60 metų!

Tršeštis (Třešť) Vysočinos krašte garsėja prakartėlių gamyba. Šios tradicijos ištakos siekia XIX amžių, kai vystėsi iš pradžių popierinių, o vėliau ir medinių prakartėlių kūrimas. Pagrindinis Tršeščio prakartėlių elementas yra Kūdikėlio Jėzaus gimimo vieta, dažniausiai viduryje, gražios gamtos, kaimo sodybų, trobelių ir ganyklų apsuptyje. Tršeščio prakartėlės susideda iš net 500 figūrėlių ir siekia iki 7 metrų. Prakartėlės pristato ne tik biblines istorijas, bet taip pat paprastų žmonių gyvenimą. Šiuo metu
Tršeštyje gyvena apie 10 liaudies skulptorių, kurie iki šiol išlaiko prakartėlių kūrimo tradiciją. Visą Kalėdų laikotarpį prakartėlės yra prieinamos lankytojams. Privačiuose menininkų namuose ar Vysočinos krašto muziejuje galima pamatyti net 20 prakartėlių.

Třešť betlém

Třešť betlém. Fot. Vysočina Tourism

Prakartėlių muziejuje Tršebechovicėse prie Orebo (Hradec Kralovės krašte) rasite per 400 eksponatų, pagamintų iš įvairių medžiagų iš visų Čekijos regionų. Vertingiausia iš jų yra „Probošto prakartėlė“, unikali judanti Jėzaus gimimo scena, kurią sukūrė liaudies skulptoriai Josefas Proboštas, Josefas Kapucianas ir mechanizmo autorius Josefas Frimlas. Tai vienintelė prakartėlė paskelbta nacionaliniu kultūros paminklu. Kūrinys, įskaitant mechanizmą, buvo pagamintas iš medžio daugiau nei prieš šimtmetį. 7x3x2 metrų plote išdėstyta per 2000 medinių elementų.

Třebechovice pod Oreb

Třebechovice pod Oreb. Fot. Hradec Kralovės regiono turizmo būstinė.

Pardubicės rūmuose galima pamatyti neįprastą krištolinę prakartėlę. Monumentalų bareljefą 2004–2006 metais sukūrė visame pasaulyje garsus stiklo menininkas Jaromiras Rybakas. Prakartėlė sveria tris su puse tonos, jos aukštis – 245 cm, o plotis – 180 cm. Ji sukurta iš bronzos ir Brazilijos krištolo.

Miške, netoli Kukso ligoninės, baroko stiliaus komplekso Elbės slėnyje, kurį XVIII amžiaus pradžioje įkūrė grafas Šporkas, rasite pažintinį taką „Eikime kartu į Betliejų”. Takas veda prie unikalų barokinių skulptūrų iškaltų uoloje, vaizduojančių Biblijos scenas ir atsiskyrėlių gyvenimą. Garsaus skulptoriaus Mateušo Bernardo Brauno darbas buvo sukurtas 1718–1732 metais. Iki šių dienų iš 26 originalių skulptūrų liko tik dešimt. Jos pristato, be kita ko, Trijų Karalių, piemenų, atsiskyrėlių figūras bei Šventosios šeimos pabėgimą į Egiptą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!