Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 30 sausio d. 14:36
Čekijos pilys ir rūmai, kurie nebijo žiemos
Čekijos pilys

Prahos pilis, fot. shutterstock

Dauguma Čekijos pilių ir rūmų žiemą uždaro savo vartus. Tačiau netrūksta istorinių perlų, kurie svečius sutinka išskėstomis rankomis ištisus metus, net ir be išankstinės rezervacijos. Tai rezidencijos ir tvirtovės miestų centruose ir mažuose miesteliuose. Susipažinkite su įdomiausiais Čekijos rūmais ir pilimis.

Prahos pilis, vienas didžiausių pasaulyje rūmų kompleksų, veikia visą žiemą. Pavyzdžiui, galite aplankyti Senuosius karališkuosius rūmus, Šv. Jurgio baziliką, rūmų paveikslų galeriją (Obrazárna), imperatoriškąsias arklides (Císařská konírna) su parodomis ir Šv. Vito katedra. Apžiūrėti paminklus galima iki 16 val.

Čekijos pilys

Křivoklát. Fot. Shutterstock, Adam Dufek

Kržyvoklato pilis (Vidurio Čekija) buvo viena iš svarbiausių Čekijos karalių rezidencijų. Čia išliko daug vertingų vėlyvosios gotikos interjerų. Verta pamatyti ir biblioteką, kurioje saugoma daugiau nei 52 000 knygų ir spausdinių, taip pat kalėjimą, kuriame dvejus metus kalėjo garsus anglų alchemikas Edvardas Kelis. Žiemą pilis atidaryta tik savaitgaliais.

Netoli Prahos įsikūrusi didinga Karlšteino pilis buvo pastatyta Karolio IV užsakymu kaip ori vieta Čekijos karūnos brangenybėms ir šventųjų relikvijoms laikyti, taip pat ypatingiems svečiams priimti. Žiemą (nuo penktadienio iki sekmadienio) galite aplankyti prašmatnias sales ir Karolio IV privačius kambarius.

Klasikiniai Mnišeko prie Brdų (Mníšek pod Brdy) rūmai (Vidurio Čekija) buvo didikų buveinė iki XX amžiaus vidurio. Rūmuose puikiai jaučiama tų laikų atmosfera. Apžvalginis maršrutas veda per reprezentacinius ir privačius paskutiniųjų rūmų savininkų kambarius. Kada ten apsilankyti? Geriausiai savaitgalį. Grupėms iki 5 asmenų išankstinė rezervacija nereikalinga.

Į šiaurės rytus nuo Prahos, Čekijos rojaus regione, galite aplankyti barokinius Detenicės rūmus. Jie atviri savaitgaliais nuo 11:00 iki 17:00 val. Rūmai kviečia į ypatingą pasakų maršrutą, kuris yra puiki atrakcija vaikams. Šalia rūmų verta užsukti į garsiąją viduramžių užeigą arba pernakvoti viduramžių stiliaus viešbutyje. Nepraleiskite progos pamatyti rekonstruotą alaus daryklos pastatą, kuriame verdamas vietinis alus.

Visus metus lankytojus kviečia baroko stiliaus Vidurio Čekijos Loučeno rūmai, apsupti didžiulio angliško parko su labirintu ir daugybe kitų romantiškų objektų. Rūmų istorija susijusi su didikų Thurn-Taxis gimine, kuri išgarsėjo pašto ir žmonių transporto sistemos sukūrimu. Bėgant metams rūmus aplankė daug žinomų svečių – Austrijos imperatorius Pranciškus I, amerikiečių rašytojas Markas Tvenas ir čekų kompozitorius Bedržichas Smetana. Rūmuose sužinosite, iš kur kilo TAXI pavadinimas ir kaip buvo sukurtas didžiausias barjeras garsiosiose „Velká pardubická“ žirgų lenktynėse.

Čekijos pilys

Loučeno rūmai. Fot. Shutterstock, Petr Svoboda

Įsikūrę tarp Prahos ir Pilzeno, Zbiroho rūmai ir viešbutis siūlo ekskursijas visą žiemą, išskyrus sausį. Zbirohe susipažinsite su rūmų istorija, pamatysite masonų salę ir kambarį, kuriame Alfonsas Mucha sukūrė garsiąją paveikslų seriją „Slavų epopėja“. Taip pat sužinosite apie Tamplierių ordino istoriją ir pamatysite keletą unikalių eksponatų. Ekskursijos vyksta kasdien nuo 10:00 iki 17:00 val.

Čekijos pilys

Zbiroh. Fot. Shutterstock, aut. Bear Fotos

Gotikinė Loketo pilis (Vakarų Čekija) netoli Karlovi Varų yra viena gražiausių pilių Čekijoje. Ji buvo pastatyta ant uolos, iš trijų pusių apsuptos Ohržės upės. Imperatorius Karolis IV dažnai apsistodavo rūmuose, pirmiausia būdamas 3 metų, kai buvo ten kalinamas. Iš unikalių pilies kolekcijų įdomiausios yra gausi porceliano kolekcija ir ginklų kolekcija. Pilyje taip pat yra meteoras, nukritęs ant Loketos 1422 m. Žiemą pilis dirba kiekvieną dieną iki 16 val.

Loket

Loket. Fot. Ladislav Renner

Romantiškoji Hlubokos prie Vltavos pilis yra viena gražiausių Pietų Čekijos pilių. Žiemos maršrutas veda per privačius paskutinių keturių Švarcenbergų šeimos kartų kambarius, įskaitant medžioklės valgomąjį, maisto gaminimo kambarį ir paskutinio pilies savininko dr. Adolfo Švarcenbergo butą. Žiemą pilis dirba kiekvieną dieną, išskyrus pirmadienį.

Jei aplankysite Česky Krumlovą žiemą, pati pilis bus uždaryta. Tačiau nerimauti nėra ko. Pilyje įrengtas muziejus, kuriame galima sugrįžti į Krumlovo valdovų, Rožmberkų giminės ir kitų garsių didikų šeimų, valdžiusių pilį šimtmečius, valdymo laikus. Čia galima pamatyti didikų portretus, istorinius raštus ir unikalius atminimo daiktus. Jus tikrai nustebins iki tol nežinomas Česky Krumlovo vaizdas iš neseniai atidaryto pilies bokšto. Muziejus dirba kiekvieną dieną, išskyrus pirmadienius.

Čekijos šiaurėje netoli Libereco įsikūrę neogotikiniai Sychrovo rūmai buvo prancūzų Rohanų šeimos rezidencija. Rūmų patalpose išsaugoti istoriniai originalūs baldai, paveikslai ir kita įranga. Daugumoje kambarių taip pat galite grožėtis turtingomis drožinėtomis dekoracijomis. Vienas žinomiausių rūmų lankytojų buvo čekų kompozitorius Antoninas Dvoržakas. Žiemą rūmai dirba kiekvieną dieną iki 14:00.

Sychrov

Sychrov. Fot. Ladislav Renner

Susiję:

Pietų Moravijos Lednicės rūmai yra viena populiariausių lankytinų vietų Čekijoje. Tai buvo Lichtenšteinų šeimos vasaros rezidencija. Rūmai yra Lednicės-Valticės komplekso, įtraukto į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, dalis. Žiemą kompleksas dirba savaitgaliais, išskyrus sausio mėnesį. Kokios grožybės Jūsų laukia rūmuose? Reprezentatyvūs kambariai su dekoratyvinėmis lubomis, sienų paneliais ir gražiais senoviniais baldais. Šios patalpos buvo skirtos įvairiems renginiams, susitikimams ir baliams, organizuojamiems didikams iš visos Europos.

Lednice rūma

Lednice rūmai. Fot. Shutterstock, Martin Mecnarowski

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!