Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 3 kovo d. 18:29
Vilnius švenčia savo 700 metų jubiliejų: kokių renginių tikėtis pavasarį
vilnius700 programa

Vilniaus pokeris. Nuotr. Viganto Ovadnevo

Sausį Vilnius iškilmingai sutiko savo 700 metų jubiliejų, tačiau gimtadienio metams skirti renginiai dar tik prasidėjo. Pavasarį sostinė kvies į daugybę parodų, koncertų, festivalių ir ekspozicijų, skirtų jubiliejui. Vilniečiai bei miesto svečiai susipažins su Vilniaus istorija ir čia kuriančiais menininkais per nepaprastas patirtis: nuo persikėlimo į garsaus sostinės metraštininko, rašytojo Ričardo Gavelio knygos „Vilniaus pokeris“ pasaulį iki išskirtinės Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro jubiliejui skirtos programos.

Savo jubiliejų Vilnius švenčia visus metus. Tai atspindi ir išsiskirianti renginių gausa ir įvairovė, leidžianti miestiečiams bei sostinės svečiams pajusti šventinę atmosferą. Pasak Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, mieste visada gyveno daugybė menininkų ir kūrėjų, kurie savo darbais įprasmino sostinės vardą: „Meniškas, kūrybiškas ir išskirtinis Vilniaus gimtadienis susilaukė viso pasaulio dėmesio, tačiau neketiname sustoti – švęsime miesto gimtadienį ištisus metus. Pavasarį daugiausia dėmesio paskyrėme istorijai ir kultūrai ir kartu su mūsų partneriais kviečiame visus  susipažinti su čia ir svetur gyvenančiais bei kuriančiais menininkais, jų miesto vaizdiniu.“

Vilniaus 700-ojo jubiliejaus proga: atgaivinamas legendinis „Vilniaus pokeris” 

vilnius700 programa

Vilniaus pokeris. Nuotr. Viganto Ovadnevo

Nuo dailininkų iki rašytojų – daugybė skirtingų kūrėjų Vilnių naudojo savo dailės, teatro ar literatūriniams peizažams. Vienas ryškiausių pavyzdžių – Ričardo Gavelio romanas „Vilniaus pokeris“, įkūnijęs kosmopolitiškąjį miestą. Knyga įkvėpė daugybę kitų menininkų,  kūrusių bei skleidusių savo miesto viziją. Ši idėja įkvėpė „MO muziejaus“ komandą ir režisierių Oskarą Koršunovą, scenografą, menininką Gintarą Makarevičių, kurie nusprendė vizualiai permąstyti garsųjį „Vilniaus pokerio“ romaną. „MO muziejaus“ vadovė Milda Ivanauskienė lankytojams žada neįprastą polifoninę parodą–instaliaciją, paliesiančią tiek garsinėmis, tiek vaizdinėmis būsenomis. Paroda lauks lankytojų nuo balandžio 22 d.

„Neieškojome šabloniškų sprendimų, juolab, kad buvo nuspręsta remtis R. Gavelio „Vilniaus pokeriu“. Rašytojo vizijoje Vilnius savyje turi daugybę miestų.  Tai lyg sapnas, kuriame nėra nieko tikslaus ir realaus. Pristatoma paroda leis vilniečiams kvestionuoti jau susikurtą Vilniaus miesto vaizdą ir atrasti jį iš naujo. Ekspozicijoje galėsite atpažinti tiek R. Gavelio romane skaitytų Vilniaus motyvų, tiek ir patirti to laikmečio gyvybingumą bei laisvės norą“, – sako Milda Ivanauskienė.

Žinomas režisierius Donatas Ulvydas, taip pat nusprendė atsisukti į garsųjį Ričardo Gavelio romaną „Vilniaus pokeris“, pagal kurį ne tik kuria filmą, bet ir išplėtė jį į daugialypes patirtis. Filmų režisierius sako, kad siekė parodyti miestą tokį, kokį mato jis pats.

„Iki tol, kol nesugalvojau, kad norėčiau kurti filmą apie „Vilniaus pokerį“, buvau romano neskaitęs, bet daug apie jį girdėjau. Kai paėmiau knygą į rankas ir pradėjau skaityti, ėmiau matyti Ričardo Gavelio kuriamą daugialypį Vilniaus portretą. Tuomet supratau, kad lengva nebus, bet minties nepaleidau ir ji galiausiai patapo kitomis meninėmis išraiškomis.“

Vilniaus 700 metų jubiliejaus proga režisierius pristato du išskirtinius projektus. Kovo 28 d.  „Business stadium gallery“ atidaroma paroda „Ar ne tu kanukas?“ pristatys net dvidešimties menininkų požiūrį į Vilnių ir į save, kaip tai darė R. Gavelio kuriami personažai. Paroda kviečia prisiminti knygos veikėjus, jų jausmus ir ieškojimus. O gegužės 12 d., kartu su išskirtine 22 muzikantų grupe „Vilnius JJAZZ Ensemble“, režisierius pakvies į Lukiškių kalėjime rengiamą kino koncertą „Vilniaus pokeris“, sujungsiantį 3 skirtingas meno sritis: kiną, literatūrą ir muziką. Renginio dalyviai po atviru dangumi išvys įspūdingus scenografijos sprendimus, išgirs filmui kurtas muzikines kompozicijas ir pamatys šiuolaikišką romano improvizaciją.

vilnius700 programa

Vilniaus pokeris. Nuotr. Viganto Ovadnevo

Atveriama nauja ekspozicijų erdvė – bus galima pamatyti, kaip Vilnius atrodė prieš 200 metų 

Vilnius – amžinai augantis ir vis savo pavidalus keičiantis miestas. Daugelis dabar gyvenančių vilniečių, sunkiai atpažintų Lietuvos sostinę skirtingais istoriniais laikotarpiais. Norinčius iš arčiau susipažinti su Vilniaus istorija, Lietuvos nacionalinis muziejus pakvies į išskirtinę erdvę – paviljoną, kuriame bus galima pamatyti, kaip Vilnius atrodė prieš 200 metų.

Atvykę lankytojai iš arčiau galės pažinti XVIII a. pabaigos – XIX a. pradžios miesto gyventojus ir Vilnių, kuriame jie gyveno. Svarbiausia ekspozicijos dalis – iš originalių archyvinių šaltinių sukurtas miesto maketas, kuris leis suprasti, kaip miestas plėtėsi, augo ir žydėjo. Žiūrovai nusprendę leistis į kelionę laiku, susipažins prarastais ar dabar neatpažįstamais pastatais, gatvėmis, vietomis ir pamatys savą, bet kitokį Vilniaus portretą. Paviljonas įsikurs unikalioje vietoje – prie vienintelio Lietuvos karaliaus Mindaugo paminklo, priešais Lietuvos nacionalinio muziejaus Naujojo arsenalo, taip stiprindamas ryšį ne tik su Vilniaus miestu, bet ir su valstybe. Lankytojai jį galės pamatyti gegužės – spalio mėnesiais.

Džiugins šiuolaikinės ir klasikinės muzikos garsai 

Vilnius visame pasaulyje garsus ne tik savo rašytojais ar dailininkais, bet ir muzikais. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rimkevičiaus, kovo 16 d. pristatys Vilniaus 700 metų jubiliejui parengtą išskirtinę programą. Joje solo partiją atliks visame pasaulyje garsi pianistė Anna Geniušienė. Renginyje taip pat skambės kompozitoriaus Algirdo Martinaičio oratorija „Laiškas visiems tikintiems“.

Lietuvos sostinė savo muzikalumu įkvepia ne tik vietos kūrėjus, bet ir užsienio menininkus, atvykusius čia pasisvečiuoti. Septyni iškilūs pasaulio kompozitoriai rengia dovanas jubiliejų mininčiam Vilniui: jų muzikiniai kūriniai papuoš pačių pasirinktas sostinės erdves. Japonijos ir Vakarų Europos muzikines tradicijas jungiantis kompozitorius Toshio Hosokawa vizito metu susižavėjo Vilniaus universiteto rūmų ansambliu ir jam paskyrė savo kūrinį „Muzika Vilniui“, kurį pristatys gegužės 6 – 7 d. Šv. Jonų bažnyčioje vyksiančiame koncerte. Išskirtinę išpažintį Vilniui ir kitus atlikėjo kūrinius atliks Lietuvos ansamblių tinklas.

Toshio Hosokawa. Go Vilnius nuotr.

Vilniuje savo mylimą vietą atrado ir garsus šiuolaikinio teatro kūrėjas bei kompozitorius Heiner Goebbels. Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia muziką įkvėpė sukurti jai audiovizualizacinę instaliaciją, kuri sujungs garsus, vaizdo projekcijas, kinetinius objektus ir net šviesų dailę. Autorius kartu  su kitu garsiu Vokietijos šviesų menininkų Rene Liebert pavers bažnyčios erdves įvairių pojūčių pasauliu, nustebinsiančiu savo išradingumu. Instaliacija veiks nuo gegužės 11 d. iki gegužės 14 d. H. Goebbels kūrybą platesniu masteliu pristatantis koncertas vyks Vilniaus Rotušėje. Kūrinius atliks Lietuvos ansamblių tinklas.

Meno geno projekto „Muzika Vilniui“ dalyvio vokiečio Heiner Goebbels apsilankymas Vilniuje. (Greta Skaraitienė/BNS)

Optinio tapybos stiliaus Kazio Varnelio kūryba ir vienas seniausių Rotušės aikštėje išlikusių pastatų įkvėpė garsų Italijos kompozitorių, Milano konservatorijos absolventą Ivan Fedele sukurti kūrinį, kuris įkūnys bendrą muzikos, meno ir architektūros simbiozę. Garsaus lietuvių dailininko paveiksluose atsispindinčios ryškios linijos ir geometrinės figūros pametėjo kompozitoriui idėją – spalvas perkelti į natas.  Išskirtinę kūrėjo patirtį vainikuos gegužės 25-27 dienomis vyksiantys šio kūrinio koncertai, kurie bus atlikti Kazio Varnelio namuose-muziejuje įsikūrusiame paslaptingame meno labirinte. Kompozitoriaus kūrybą platesniu masteliu pristatys Lietuvos ansamblių tinklas portretiniame koncerte Vilniaus Rotušėje.

Ivan Fedele. Go Vilnius nuotr.

Visas naujienas ir išsamius renginių aprašymus kviečiame sekti puslapyje: www.700vilnius.lt.

Ilgalaikį projektą „Vilnius 700“ inicijavo Vilniaus miesto savivaldybė,  programą kuruoja  Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūrai „Go Vilnius“. Kelerius metus organizuojama šventė kuriama partnerystės principu. Jubiliejinę programą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija.

PROGRAMA 

Nuo vasario 15 d.  

Vasario 15 – gegužės 28 d. – tarptautinė paroda „Lvivas sveikina Vilnių. Europos tapybos šedevrai iš Lvivo“.

Vieta: „Valdovų rūmai“ , Katedros a. 4.

Kovo 16 d.  

Vilniaus 700 gimtadieniui skirtas LVSO koncertas. Vieta: Lietuvos nacionalinė filharmonija, Aušros Vartų g. 5.

Kovo 28 d.  

Kovo 28 – gegužės 8 d. – D. Ulvydo kinematografinio projekto ,,Vilniaus pokeris” paroda „Ar ne tu kanukas?“. Vieta: Business Stadium Gallery, Šeimyniškių g. 19B.

Balandžio 1 d.  

Vilniaus universiteto 444 gimtadienis. Vieta: Vilniaus universitetas, Universiteto g. 3.

Balandžio 7 d.  

Balandžio 7 – birželio 11 d. – paroda „Svetimšalio žvilgsnis į Vilnių“. Vieta: Nacionalinė dailės galerija, Konstitucijos pr. 22.

Balandžio 22 d.  

2023 m. balandžio 22 – 2024 m. sausio 28 d. – paroda „Vilniaus pokeris“. Vieta: MO muziejus, Pylimo g. 17.

Gegužės 3 d.  

Gegužės 3 – spalio 15 d. – paviljonas „Vilnius prieš 200 metų“. Vieta: Lietuvos nacionalinis muziejus, Arsenalo g. 1.

Gegužės 6 d.  

Gegužės 6 –  7 d. – koncertas „Muzika Vilniui | Toshio Hosokawa kurinys Vilniaus universitetui“. Vieta: Vilniaus universiteto Šv Jonų bažnyčia, Šv. Jono g. 12.

Gegužės 11 d.  

Gegužės 11 – spalio 15 d. – Vilniui skirta paroda VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje. Vieta: P. Smuglevičiaus salė, Vilniaus universitetas, Universiteto g. 3.

Gegužės 11 – 14 d. – koncertai „Muzika Vilniui| Heiner Goebbels. Kūrinys Švč. Mergelės Marijos Ramintojos

bažnyčiai“. Vieta: Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia ir Rotušė, Savičiaus g. 15 ir Didžioji g.31.

Gegužės 12 d.  

Kino-koncertas „Vilniaus pokeris“. Vieta: „Lukiškių kalėjimas 2.0“, Lukiškių skg. 6.

Gegužės 25 d.  

Gegužės 25 – 27 d. – koncertai „Muzika Vilniui | Ivan Fedele. Kūrinys Kazio Varnelio namams-muziejui“. Vieta: Kazio Varnelio namai-muziejus, Didžioji g. 26, ir Rotušė, Didžioji g. 31.

Gegužės 25 d. – simfonija „Iš šiaurės Jeruzalės“. Vieta: Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!