Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 24 kovo d. 17:44
Įdomiausi pavasario įvykiai Čekijoje 2023 m.
Olomouc

Olomouc. Fot. Libor Sváček

Pavasaris – puikus metas aplankyti Čekiją. Dienos ilgėja ir dažniau būna saulėtos, bet dar ne karštos. Lankytinos vietos dar nėra perpildytos ir jomis galima mėgautis ramioje atmosferoje. Atrinkome keletą įdomiausių renginių, kurie Jūsų laukia pavasarį Čekijoje.

Migdolų šventė Hustopečėje: kovo 24-26 d.

Šalia Hustopečės miestelio, ant kalvos, vaismedžių sodo viduryje, stovi apžvalgos bokštas. Jo atidarymas 2012 m. buvo susijęs su Migdolų festivalio premjera. Renginys vyksta pavasarį, kai aplinkines kalvas užlieja balti ir rausvi migdolų žiedai. Per migdolų šventes Hustopečės restoranai siūlo saldžius ir pikantiškus migdolinius patiekalus, namų kiemuose prekiaujama naminiais gaminiais, rengiamos vaikų darbų parodos, o vyndariai atidaro savo rūsius. Tai pats geriausias laikas pasivaikščioti migdolų taku iki apžvalgos bokšto ir pasigrožėti pavasarišku Moravijos kraštovaizdžiu.

Hustopeče. Fot. Shutterstock

Velykos Moravijos Valakijoje: balandžio 8–10 d.

Rožnovo muziejaus po atviru dangumi „Mediniame miestelyje“ vyksiančios Valakijos Velykos supažindins Jus su Moravijos Valakijos regiono velykinėmis ir pavasario tradicijomis, tokiomis kaip velykinis giedojimas, margučiai, beržo šakelių vantos ir barškučiai. Savaitgalį galima užsukti į Velykų mugę su rankdarbiais ir šventiniu maistu. Galėsite įsigyti margučių, beržinių vantų, švilpukų, barškučių, rankdarbių, taip pat pasninkinių ir šventinių patiekalų. Velykų pirmadienį muziejus po atviru dangumi taps džiugia šventine scena su gausia kultūrine programa.

Sūrio festivalis Olomouce: balandžio 15-16 d.

Balandžio viduryje Olomouce susitiks visi tikri gero ir labai „kvapiojo“ sūrio mėgėjai. Olomouco sūris „tvarůžky“ yra regioninis delikatesas – lieso pieno sūris saugomas Europos Sąjungos prekės ženklu. Moravijos gyventojai juo taip didžiuojasi, kad šiam sūriui skyrė net ypatingą šventę. Olomouco sūrio festivalį lydės folkloro pasirodymai ir vietinių alaus daryklų stendai.

Pranešimo spaudai nuotr.

Flora Olomouc: balandžio 20–23 d.

Olomouce, Čekijos sodininkų asociacijos paviljone, galėsite mėgautis puikia gėlių paroda su įdomiais gėlių kompozicijų kūrimo konkursais, pavasario gėlių parodomis ir nemokamomis ekspertų konsultacijomis. Sodininkai, floristai ar gėlių mylėtojai tikrai aplankys sodininkystės turgų, esantį atviroje Smetanos sodų ekspozicijų zonoje (Smetanovy sady). Parodos lankytojams bus atviri ir šiltnamiai su egzotiškos floros kolekcijomis bei šalia įsikūręs universiteto botanikos sodas.

Berouno keramikos mugė: gegužės 13-14 d.

Vidurio Čekijos miestas Berounas didžiuojasi savo senovinėmis keramikos tradicijomis. Vietiniai įgudę amatininkai daugiausia garsėja raudonos spalvos keramika, puošta baltais motyvais. Jas įvertino, pavyzdžiui, imperatorius Rudolfas II arba diplomatas Viljamas Rozenbergietis. Beroune keramiką galima apžiūrėti ir įsigyti miesto informacijos centre Huso aikštėje bet kuriuo metų laiku. Tačiau vienas populiariausių miesto renginių – pavasarinė keramikos mugė, kurioje savo gaminius siūlo du šimtai keramikos dirbtuvių iš visos Čekijos. Svečių laukia taip pat koncertai ir tradicinio čekiško maisto degustacija.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!