Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 20 balandžio d. 17:06
„Spalvų šokis: Suomijos modernizmo menas“ – paroda Kadriorgo meno muziejuje Taline

Väinö Kunnas. Raudonasis šokis. 1927 m. Aliejus. Estijos meno muziejus

Tikras spalvų džiaugsmas ir didžiausių Suomijos modernizmo vardų ekspresijos galia pristatoma Kadriorgo dailės muziejaus (Talinas) parodoje „Spalvų šokis: Suomijos modernizmo menas“. Tai pirmųjų XX a. dešimtmečių Suomijos meno tyrinėtojų ir maištininkų darbai, kuriuose vietoj politiškai motyvuoto meno autoriai išreiškė savo vidines patirtis ir subjektyvius kūrybinius pasirinkimus. Parodoje eksponuojami darbai tokių iškilių tapytojų kaip Alvar Cawén, Väinö Kunnas, Jalmari Ruokokoski, Tyko Sallinen, Yrjö Ollila.

Susiję:

Eksponuojami kūriniai yra surinkti iš Estijos dailės ir Ateneum meno muziejų kolekcijų, Suomijos nacionalinės galerijos, HAM Helsinkio ir Didrichseno dailės muziejų. Tai paroda, siūlanti įvairiapusę autorių, kurie daugiausia dėmesio skyrė spalvų ir formų tyrinėjimams, emocinei ekspresijos galiai, kūrybos apžvalgą.

„Nors spalvų proveržis ir ryškių palečių laikotarpis Suomijos mene buvo trumpalaikis, šioje parodoje pamatysite nemažai laisvą teptuką ir mėgavimąsi spalvomis puoselėjusių autorių, tokių kaip Magnus Enckell, Yrjö Ollila, Ellen Thesleff ir kt. Žiūrovai, mėgstantys klasikinius estų modernizmo meistrus – Konradą Mägi, Nikolajų Triiką ir kitus su Pallas mokykla susijusius autorius – šioje parodoje suras daug paralelių, susijusių su ryškiu koloritu ir temų parinkimu“, – teigia parodos kuratorė Kerttu Männiste.

Parodoje pagrindinis dėmesys skiriamas žmogui ir aplinkai. Psichoanalizės teorijų paveiktų menininkų susidomėjimas kūniškos ir psichologinės žmonių prigimties vaizdavimu, įskaitant jų paslėptus ir tamsesnius aspektus, įvedamas į dialogą su gyvenimo džiaugsmu ir gausa, išreikštais per peizažo tapybą ir idėją egzistavimo harmonijoje su gamta.

„Suomijos menas ir bendradarbiavimas su Suomijos muziejais yra svarbus Estijos dailės muziejaus parodų politikos aspektas, – komentuoja Männiste. – Bendradarbiavimas su Ateneum dailės muziejumi, prasidėjęs 1993 m. Estijai atgavus nepriklausomybę, Estijos žiūrovams pasiūlė suomiško modernizmo rinkinį. 2000 m. atidarius Kadriorgo muziejų, buvo eksponuojami suomių meno kūriniai, priklausantys mūsų muziejaus kolekcijoms, ir tai yra šios parodos pagrindas. Kai 1930 m. įvyko pirmoji suomių dailės paroda estų kalba, Estijoje buvo įsigyti Alvaro Cawéno „Aklas“ ir Tyko Sallineno „Peizažas“.

Paroda „Spalvų šokis: Suomijos modernizmo menas“ rodoma Kadriorgo muziejuje iki 2023 m. rugpjūčio 20 d. (Weizenbergi 37, Talinas). Darbo laiką ir kitą informaciją apie muziejų rasite čia. Kiekvieną mėnesį paruošiame Talino muziejų ir meno parodų apžvalgą – kviečiame peržiūrėti ir keliauti aplankyti. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!