Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 25 balandžio d. 07:39
Tomo Venclovos „Vilniaus vardai“: Moniuška Stanislovas
„Vilniaus vardai“
Stanislovas Moniuška

Stanislovas Moniuška. Dail. A. Lafosseʼas, 1850; Tomas Venclova, „Vilniaus vardai“ (Vilnius: R. Paknio leidykla, 2017. 446 p.)

Vilnius – ypatingas, daugiakultūris, įtraukiantis miestas. Su juo dalį gyvenimo susiejo daugybė žymių Lietuvos ir pasaulio menininkų, rašytojų, visuomenės veikėjų. Apie juos ir jų ryšį su sostine knygoje „Vilniaus vardai“ rašo poetas, publicistas, profesorius Tomas Venclova. „Vilniaus galerija“ dalinasi ištrauka (ankstesnius tekstus skaitykite čia), kurioje autorius pristato Stanislovą Moniušką. Knygą „Vilniaus vardai“ 2017 metais išleido ir jos tekstais pasidalinti sutiko R. Paknio leidykla.

Leidinį įsigyti galima 2di.lt internetinėje parduotuvėje arba 2di pardavimo vietose.

Moniuška Stanislovas (Stanisław Moniuszko, 1819–1872), lenkų kompozitorius. Gimė netoli Minsko, mokėsi Varšuvoje ir Berlyne. 1840 m. vedęs vilnietę apsigyveno Vilniuje, lankydavosi čia ir anksčiau. Ligi 1842 m. buvo Šv. Jonų bažnyčios vargonininkas. Privačiai mokė muzikos, dirigavo teatro orkestrui, rūpinosi muzikinės literatūros leidimu. Sukūrė daug operečių ir vodevilių Vilniaus teatrui, apie 300 dainų, keturias Aušros vartų litanijas. 1846 m. parašė operą Halka, ji buvo pastatyta Vilniuje 1848 m. (koncertinis variantas) ir 1854 m. (sceninis variantas); Varšuvoje jos ilgai nepraleido cenzūra. Trejus metus koncertavo Druskininkuose. 1858 m. persikėlė iš Vilniaus į Varšuvą, ten gyveno ligi mirties. 1862–1865 m. sukūrė antrąją garsią operą Baisusis dvaras (Straszny dwor).

Susiję:

Moniuška laikomas antruoju reikšmingiausiu lenkų kompozitoriumi romantiku (po Fryderyko Chopino), jo operos populiarios ligi šiol. Kūryboje ryškūs regioniniai – baltarusiški ir lietuviški – motyvai. Moniuškos žodžiais tariant, tai, „kas tautiška, regioniška, čionykštiška, tai, kas yra mūsų vaikiškų prisiminimų aidas, niekad nesiliaus patikti tiems, kas tame krašte gimė ir užaugo“. Lietuviška tematika parašyta jo baladė „Trys Budriai“ ( Adomo Mickevičiaus žodžiai), mitologinės kantatos Milda ir Nijolė ( Juzefo Ignaco Kraševskio žodžiai), dainos Liudviko Kondratovičiaus žodžiais ir kt.

Vilniuje Moniuška gyveno Vokiečių g. 26, koncertuodavo Römerių namuose (Bokšto g. 10). Skvere prie Šv. Kotrynos bažnyčios stovi kompozitoriaus biustas (skulpt. Boleslovas Balzukevičius,1922), jam panaudotas 1915 m. išgabento į Rusiją Aleksandro Puškino paminklo postamentas. Žvėryne yra Stanislovo Moniuškos gatvė, o prie namo Vokiečių g. 26 kabo paminklinė lenta.

Ištrauka: Tomas Venclova, „Vilniaus vardai“ (R. Paknio leidykla: Vilnius, 2017, p. 176–177).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!