Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 24 rugpjūčio d. 11:55
Spalvotos fotografijos atsiradimo istorija

Joseph Nicephore Niepce, pirmoji spausdinta fotografija, 1826 m.

Nuo pat fotografijos išradimo pradžios vyko technologiniai eksperimentai, stengtasi pagerinti bei palengvinti fotografavimo ir ryškinimo procesą. Pirmoji spausdinta fotografija, išlikusi iki mūsų laikų, yra Joseph’o Nicephore Niepce 1826 m. nuotrauka „View from the Window at Le Gras“. Siekiant išgauti kuo tikroviškesnį vaizdą, nuotraukos pradėtos spalvinti. 1861 m. škotų fizikas James Clerk Maxwell pagamino pirmąją spalvotą fotografiją. Spalvotas kaspino atvaizdas buvo išgautas fotografuojant objektą tris kartus panaudojant spalvotus filtrus: raudoną, mėlyną ir geltoną. Vėliau gauti atvaizdai buvo sujungti į vieną spalvotą kompoziciją.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2022 m. vasario 23 d. portale vilniausgalerija.lt

Taip pradėjo formuotis spalvotos fotografijos teorija, vėliau mokslininkų eksperimentai siekė tiesioginio spalvų atkūrimo metodo, kuris nebuvo pagrįstas pagrindinių spalvų maišymu. 1891 m. prof. Gabriel’ius Lippmann’as pademonstravo spalvų procesą, kuris sukuria muilo burbuluose matomas ryškias spalvas. Šis atradimas G. Lippmann’ui 1908 m. pelnė Nobelio premiją, tačiau fotografijoje nebuvo ilgai taikomas dėl itin ilgo ekspozicijos laiko.

James Clerk Maxwell, „Tartan Ribbon“, 1861 m.

Susipažinęs su J. C. Maxwell’o pasiekimais, Louis Ducos Du Hauron paskelbė spalvotų nuotraukų kūrimo būdą derinant spalvotus pigmentus, o ne maišant spalvotą šviesą. Taigi reikėjo tris juodai baltus negatyvus perleisti per raudoną, žalią ir mėlyną filtrą. Gauti trys pozityvūs, atskirai nudažyti vaizdai, kuriuos sujungus, gaunama spalvota nuotrauka. Būtent šis metodas yra šių dienų (RGB) spalvų procesų pagrindas.

Amerikiečių fotografas ir išradėjas Frederic’as Ives sukūrė sistemą, pagrįstą trimis spalvų atskyrimo negatyvais, paimtais per spalvotus filtrus. Tokiu būdu buvo gaunamos vadinamos kronogramos – spalvotos nuotraukos. Ir, nors metodas buvo veiksmingas, tačiau tai buvo brangus ir sudėtingas metodas, todėl nepaplito.

William Edward Kilburn, ranka spalvintas dagerotipas, 1851 m.

Pirmąjį itin praktišką ir komerciškai sėkmingą spalvotos fotografijos procesą išrado broliai Auguste ir Louis Lumiere’ai, kurie eksperimentavo su spalvota fotografija nuo 1890 m. Išgarsėję kaip kinematografo išradėjai, broliai Lumiere’ai 1904 m. pristatė savo procesą Prancūzijos mokslų akademijai ir jau po 3 metų pradėjo gaminti autochromines plokštes. Šias plokšteles buvo gana sudėtinga pagaminti, bet labai paprasta naudoti. Iki 1913 m. Lumiere gamykla Lyone kasdien pagamindavo po 6000 autochrominių plokščių. Autochrominiai atvaizdai turėjo specifinį grūdėtumą, suteikiantį unikalų žavesį, todėl šios fotografijos neretai lyginamos su impresionistų ir puantilistų darbais. Šio proceso komercinė sėkmė paskatino atsirasti daugybę kitų spalvotos fotografijos procesų. Pavyzdžiui, Dufaycolor pirmą kartą pasirodė 1932 m. kaip 16 mm. Kino juosta, 1935 m. „Rollfilm“ versija, kuri buvo skirta momentinių nuotraukų rinkai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!