Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 29 rugsėjo d. 12:22
Žatecas įtrauktas į UNESCO sąrašą
Žatecas unesco

Saaz apynių kraštovaizdis. Fot. Vaclavas Machas

Čekijoje jau yra 17 paminklų, įtrauktų į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą! Naujausias įrašas yra Žatecas ir Saaz apynių kraštovaizdis (sąrašo nr. 1558).

Susiję:

Pasaulio paveldo objektais buvo oficialiai pripažinti ne tik istorinis Žateco centras ir pastatai, istoriškai susiję su apynių auginimu, laikymu ir perdirbimu. Į UNESCO sąrašą pateko ir prekybos apyniais vietos, apynių laukai prie Ohržės upės bei Trnovanai su išsaugotomis apynių džiovyklomis. Taip pat apynių laukai šalia Stekniko miestelio, kur įsikūrusi nuostabi, gryno rokoko stiliaus pilis su itališku terasiniu sodu, kuris sukuria unikalią kompoziciją su apynių laukų kraštovaizdžiu.

Žatecas įsikūręs Ūsčio krašte, Vakarų Čekijoje. Apyniai Žateco aplinkoje auginami apie 700 metų. Per tą laiką susiformavo unikalus jų auginimo kraštovaizdis, o žmonės aplink apynių perdirbimą sukūrė ištisus miestus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!