Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 30 rugsėjo d. 10:49
Marta Vosyliūtė. Kai brangu tampa pigu, kai pigu tampa brangu

Marta Vosyliutė iš serijos „Kai brangu tampa pigu, kai pigu tampa brangu“

Spalio 4 d. (trečiadienį) 17.30 val. Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4) atidaroma personalinė Martos Vosyliūtės paroda „Kai brangu tampa pigu, kai pigu tampa brangu“.

Europaletės tapo ištisas šalis sujungiančiais padėklais, iš mūsų perkant – prašom, gaunat. Vieni jas susipjaudavo malkoms, kiti darėsi terasas ir baldus. Maximos jas kartais išmesdavo, kartais išsidalindavo ir išdalindavo. Atsirado ištisas europalečių šešėlinis tinklas – atiduodam / pasiimk šiandien; parduodu po 5 eurus, turiu 18 vnt; parduodamos nenaudotos paletės (kas yra melas, nes bent kartą jos siuntinius ir siuntėjus aptarnaudavo). Gaudžiau kiekvieną kaip brangenybę keletą metų aplink savo kaimą, nes buvau netipinė europietė – neturėjau mašinos, o visi draugai gyveno ne čia. Ir tik iš naujo atrastas vaikystės sūpynių draugas per kelis kartus suvežė atiduotas iš artimiausio didmiesčio, dar kelias – sutarti prašalaičiai. Pavėsinė iš pigių medžiagų tapo brangenybe. KAI PIGU TAMPA BRANGU.

*Kai kalbama apie plokščią pagrindą, ant kurio sudedamos ir vežamos prekės, tokia reikšme žodis paletė nevartotinas. Tai – padėklas, jeigu kalbama apie Europos standartus atitinkantį medžio gaminį.

Marta Vosyliutė iš serijos „Kai brangu tampa pigu, kai pigu tampa brangu“

Parodoje šalia nuotraukų rodomas videofilmas KAI BRANGU TAMPA PIGU, kuriame šiuolaikinis šokis apdainuoja ir įžemina J. Mikėno „Pirmąsias kregždes“. Tik mūsų kregždė – influencerė – nedalyvavo Vilniaus performansų festivalyje, nes būtų per daug sujaudinus publiką erotiniu šokiu.

Viskas padėta ant padėklo, tik imk, perdaryk, naudok ir kurk.

Marta Vosyliutė iš serijos „Kai brangu tampa pigu, kai pigu tampa brangu“

Marta Vosyliūtė baigė dailės studijas M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje, vėliau – Vilniaus dailės akademijoje. Dalyvauja įvairiose parodose, bet jau žino, kad geriausia paroda – personalinė. Domisi įvairiomis technikomis, netradicinėmis erdvėmis, kuria spektaklių dekoracijas, videokūrinius, tapo, rašo tekstus kultūros kritikos temomis. Ši paroda pribrendo kaip hipsterių, nežinančių, kaip senelių kartos rūšiuodavo ūkio daiktus, atliekas perdirbimui, kritika. Nes žmonėms, kurie pamiršo šaknis, jau reikia tvarumo stovyklų, dirbtuvių ir paraiškų nebūtiniems projektams šalyje, kuri neturi naftos.

Susiję:

Menininkės asmenininės svetainės puslapis: www.marta.lt

Paroda veiks iki lapkričio 4 d.

Vilniaus fotografijos galerijos darbo laikas:

II–V 12:00–18:00, VI 12:00–16:00

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!