Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 8 gruodžio d. 12:52
Čekiškas stiklas įtrauktas į UNESCO sąrašą

Čekiškas stiklas. Fot. Moser

Rankų darbo stiklo gamyba buvo įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Paraiška, kurią kartu pateikė šešios Europos šalys, buvo patvirtinta UNESCO komiteto posėdyje Botsvanoje. Stiklo gamybos amatas tapo devintuoju Čekijos įrašu į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Stiklo gamybos įtraukimą į UNESCO sąrašą inicijavo Prancūzija, o Čekija, Vokietija, Vengrija, Suomija ir Ispanija prisijungė prie šios iniciatyvos. 2020 metais Čekija jau spėjo užtikrinti UNESCO apsaugą tradiciniams kalėdiniams papuošimams, kurie nuo šimtmečių yra gaminami iš pūstų stiklo karoliukų Poniklos miestelyje, Krkonošės kalnuose. Dabar įrašo sritis yra daug platesnė – jis apima visą stiklo gamybą.

Čekiškas stiklas UNESCO

Čekiškas stiklas. Fot. www.sklarnaharrachov

Čekiškas stiklas UNESCO

Čekiškas stiklas. Fot. JABLOBIJOUX Co.Ltd

Rankų darbo čekiškas stiklas yra garsus visame pasaulyje. Pavyzdžiui, krištoliniai šviestuvai iš Čekijos pateko į žymiausių pasaulio valdovų buveines, įskaitant Prancūzijos Versalio rūmus. Įmonių „Preciosa“ ir „Lasvit“ pagaminti gigantiški šviestuvai žiba Dubajaus metro stotyse. „Lasvit“ dirbtuvė gamina taip pat Tour de France laimėtojų trofėjus.

Fot. Harrachov Novosad

Atskiro dėmesio nusipelno papuošalų gamyba. Čekija yra viena iš pasaulyje pirmaujančių papuošalų gamintojų. Vietiniai amatininkai stiklo papuošalų gamybos meno išmoko iš Venecijos meistrų. Ne tik Čekijoje, bet ir visoje Europoje didžiausią papuošalų kolekciją saugo stiklo muziejus Jablonece prie Nisos.

Čekiškas stiklas UNESCO

Fot. Lasvit Ajeto Glassworks

Libereco kraštas be abejo laikomas čekiško stiklo tradicijų Meka. Bet tai ne vienintelė vieta, kur gimsta stiklo stebuklai. Viena žymiausių Čekijos stiklo liejyklų įsikūrusi Karlovi Varuose. Stiklą iš garsiosios  „Moser“ manufaktūros pamilo imperatoriai ir karaliai, emyrai ir maharadžos. Stiklo liejyklos įkūrėjas Liudvikas Moseris net buvo paskirtas Vienos imperatoriškojo dvaro tiekėju.

Čekiškas stiklas UNESCO

Čekiškas stiklas. Fot. Moser

Čekiškas stiklas UNESCO

Mucha kolekcija. Fot. Moser

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!