Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 22 vasario d. 10:44
Vilniaus 700 metų gimtadienio išvakarėse – renginiai, skirti pažinti romantinį XIX a. Vilnių
Adomo Mickevičiaus muziejus

A. Mickevičiaus muziejus. Pranešimo spaudai nuotr.

Vasario 23 d. Vilniaus universitetas kviečia į Adomo Mickevičiaus muziejaus organizuojamą pirmąjį Literatūrinį trečiadienį. Belaukiant jubiliejinio Vilniaus gimtadienio, 2022 m. minimas romantizmo 200 metų jubiliejus.

Romantizmo minėjimas Lietuvai svarbus dėl Adomo Mickevičiaus indėlio. Būtent šio poeto įdirbis yra siejamas su romantizmo pradžia Lenkijoje ir Lietuvoje. 1822 m. Vilniuje, Juozapo Zavadskio spaustuvėje, buvo išspausdinta pirmoji A. Mickevičiaus knyga – pirmasis „Poezijos“ tomas. Baladėje „Romantika“ poetas suformulavo aiškiai romantišką svarbiausią savo poetinį, kartu ir moralinį principą: „Širdį turėk, žvelk į širdį“ (R. Koženiauskienės vertimas).

Šiais metais švenčiant A. Mickevičiaus pirmojo „Poezijos“ tomo 200 metų jubiliejų, tradicinis A. Mickevičiaus muziejaus Literatūrinių trečiadienių ciklas skiriamas prisiminti romantizmo epochą ir jos herojus. Ne tik ieškosime mistikos Aleksandro Puškino gyvenime ir kūryboje, bet ir keliausime karštais XIX a. pradžios Vilniaus akademinio jaunimo pėdsakais, nagrinėsime A. Mickevičiaus poezijos tomo atsiradimo istoriją ir jo sukurtų literatūrinių herojų svarbą lietuvių literatūrai. Taip pat prisiminsime ir kitus su Vilniumi susijusius svarbius romantizmo atstovus – J. Lelevelį, J. I. Kraševskį, V. Vankavičių, prisiliesime prie jų gyvenimo ir kūrybos.

Literatūriniai trečiadieniai 2022 m.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!