Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2018 m. 2 rugpjūčio d. 00:17
M. Žilinsko dailės galerija – didžiausias Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padalinys

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Mykolo Žilinsko dailės galerija – didžiausias Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padalinys, kuriame pristatomi taikomosios ir vaizduojamosios dailės darbai bei rengiamos tarptautinės meno parodos.

Galerijoje saugoma Mykolo Žilinsko (1904–1992), Lietuvos kultūros veikėjo ir žymaus kolekcininko bei mecenato, Kaunui padovanota 1683 meno kūrinių kolekcija.

Galerija stebina lankytoją dar neužėjus vidun – įsikūrusi pačioje Kauno širdyje, šalia Soboro (Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios), galerija yra vienas įdomiausių postmodernistinės architektūros pavyzdžių. Galerija 1989 m. pastatyta pagal E. Miliūno, K. Kisieliaus ir S. Juškio projektą, o 1991 m. papildyta įspūdinga Petro Mazūro skulptūra „Žmogus“.

Pirmajame galerijos aukšte pristatoma XVII–XX a. taikomosios dailės ekspozicija, kurios didžioji dalis skirta porceliano dirbiniams iš Europos ir Tolimosios Azijos šalių. Ekspozicijoje gausu įvairių interjero dekoro detalių – išmargintų sieninių lėkščių, indų, puošnių žvakidžių, sieninių kilimų, ornamentais dekoruotų įspūdingo dydžio vazų ir net senoviškų baldų. Čia taip pat galima rasti tuomečio stiliaus ir mados detalių – įvairių papuošalų bei kitų aksesuarų. Nedidelė pirmojo aukšto dalis skirta ir Senovės pasaulio dailei – Lietuvos Senovės Egipto senienų rinkinys kviečia lankytojus susipažinti su eksponatais iš Senovės Egipto, Mesopotamijos, Graikijos ir Romos bei pažvelgti į senųjų civilizacijų kultūrą, meną ir kasdienį gyvenimą.

Foto: © „Vilniaus galerija“ / A. Klimas

Viršutiniuose galerijos aukštuose lankytojus pasitinka M. K. Čiurlionio dailės muziejaus vaizduojamosios užsienio dailės kūriniai. Žymių menininkų darbai į galeriją pateko iš kunigaikščių Oginskių, grafų Tiškevičių ir kitų žymių Lietuvos dvaruose rinktų kolekcijų bei buvo papildyti M. Žilinsko dovanotais darbais. Didžiausia ekspozicijos dalis skirta XVI–XVIII a. Italijos dailei. Kolekcijoje surinkta įvairių menininkų, tarp kurių ir žymieji Jusepe de Riberos, Francesco Rustici, Domenichino, kūriniai, atspindintys Vėlyvojo Renesanso ir Baroko idėjas. Ekspoziciją pratęsia XVI–XVIII a. Flamandų ir olandų, XVII–XVIII a. Vidurio Europos ir XIX a. Europos menininkų darbai: natiurmortai, portretai, peizažai, skulptūros ir kt. XX a. ir XXI a. meno tendencijas atskleidžia Baltijos šalių, Belgijos ir Vidurio Europos menininkų darbai.

Svarbu paminėti, kad nuo 2006 metų M. Žilinsko dailės galerijoje įrengta akliesiems ir silpnaregiams skirta ekspozicija, sukurta pasitelkiant reljefiškas darbų formas ir audio techniką.

Be nuolatinės muziejaus kolekcijos, galerijoje galima pamatyti ir nuolat besikeičiančias dailės, fotografijos, skulptūros ir modernaus meno parodas, dalyvauti įvairiose dirbtuvėse, edukacinėse programose, o kino festivalių metu – išvysti dokumentinius ir meninius kino filmus.

Daugiau apie M. Žilinsko galeriją sužinosite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!