Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2018 m. 15 gruodžio d. 15:11
Pasirodė knyga apie vieną ryškiausių Lietuvos operos artistų

Kieti viršeliai, aplankas, 171 x 240 mm, p. 264. Sudarytoja – Jūratė Katinaitė. Dailininkas – Jokūbas Jacovskis.

Pasirodė knyga apie vieną ryškiausių ir talentingiausių Lietuvos operos artistų, nepriekaištingos vokalinės technikos ir išskirtinių artistinių gabumų menininką, ilgametį LNOBT solistą, vokalo pedagogikos profesorių, Sąjūdžio aktyvistą Vaclovą Daunorą (g. 1937). Knygą „Karalių kuria aplinka“ (sud. Jūratė Katinaitė, R. Paknio leidykla, 2018) jau dabar galima įsigyti elektroninėje parduotuvėje 2di.lt

Nuo jaunumės žavėjęs nuostabiu balsu ir įtaiga, Daunoras nuėjo ilgą ir efektingą, radikalių posūkių nestokojantį profesinės karjeros kelią. Laimėjęs prestižinius konkursus, stažavęs Milano „La Scalos“ teatre, patekęs į sovietinės valdžios nemalonę, jis vis tiek išsikovojo visus menininkams anuomet skiriamus titulus, o atgavus Nepriklausomybę spėjo įžengti į reikšmingiausią pasaulio operos sceną – prestižiniame Niujorko „Metropolitan Opera“ teatre debiutavo sulaukęs 59-erių ir dainavo jame 10 sezonų!

O Lietuvos publika lig šiol negali pamiršti tėvynėje jo sukurtų vaidmenų – Pilypo II, Boriso Godunovo, Mefistofelio, Don Bazilijaus…

Monografija padės suprasti dainininko poelgių ir gyvenimą pakeitusių sprendimų motyvus. Garsus operos solistas čia pasirodo kaip skurdo ir prabangos, kančių ir pergalių, smerkimo ir aplodismentų patyręs žmogus.

Karaliui nereikia vaidinti karaliaus. Jam išėjus į sceną, iš aplinkos reakcijos ir elgesio publika turi suprasti, kad įėjo karalius. Karalių kuria aplinka, jam nereikia vaidinti savo didybės.

Milžinišką artistinę ir vokalinę patirtį Daunoras išdėstė memuarų dalyje. Jis gyvai pasakoja vaikystę gimtojoje Žagarėje, studijų metus Vilniuje, apie konkursų ir stažuotės Italijoje patirtis, vaidmenis, išsiugdytą dainavimo metodiką ir pedagogikos principus. Atskleidžia įdomių faktų apie savo bičiulius ir mokytojus menininkus Rimantą Siparį, Henriką Kurauską, Jadvygą Čiurlionytę, Gitį Trinkūną, Robertą Bekionį, Placidą Domingą, Francą Zeffirellį ir kt. Spalvingai vaizduoja sovietinės nomenklatūros veikėjus, apie menininko ir totalitarinės sistemos konfliktą, atverčia kitus dramatiškus ir kurioziškus biografijos puslapius.

Monografijos pavadinimą ir struktūrą inspiravo jos herojaus moto: „Karaliui nereikia vaidinti karaliaus. Jam išėjus į sceną, iš aplinkos reakcijos ir elgesio publika turi suprasti, kad įėjo karalius. Karalių kuria aplinka, jam nereikia vaidinti savo didybės.“ Knygoje Daunoro – karališkų vaidmenų kūrėjo – paveikslą taip pat kuria aplinka – jo karjeros liudininkai: Giedrė Kaukaitė, Gražina Ručytė-Landsbergienė, Sofija Jonaitytė, Ričardas Daunoras, Edmundas Gedgaudas, Robertas Bekionis, Vytautas Laurušas ir kt.

Sudarytoja Jūratė Katinaitė pateikia išsamų pasakojimą apie operos solisto karjerą ir atidžiai, nešališkai, dokumentuotai nagrinėja dviejų operos grandų – Daunoro ir Virgilijaus Noreikos – konfliktą.

Yra kūrybos ir gyvenimo chronologija, vardynas, knyga iliustruota nuotraukomis ir dokumentais, liudijančiais menininko kelią, taip pat Daunoro tapybos, kuriai didelį dėmesį skyrė visą gyvenimą, reprodukcijomis.

Knygą „Karalių kuria aplinka“ jau dabar galima įsigyti Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Utenoje įsikūrusiose „Vilniaus galerijos“ pardavimų vietose. Daugiau parduodamų knygų meno, kultūros ir istorijos temomis rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!