Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 14 balandžio d. 12:36
UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašas: kas į jį patenka?

Lotynų Amerikos šokis tango įtrauktas į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą | Foto: „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Neseniai rašėme apie UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, o šį kartą pristatome ne mažiau svarbų UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Svarbu suprasti, kad tai – du skirtingi sąrašai: pirmąjį sudaro 1092 pasaulio objektai, o antrajame rasime įvairiausių veiklų, pradedant skirtingomis pasaulio virtuvėmis ir tradiciniais šokiais, baigiant medžioklės būdais.

Kas yra UNESCO Nematerialus kultūros paveldo sąrašas?

Tango, viduržemio jūros dieta, arabiška kava, Sicilijos lėlių operos… Tai – tik keletas pavydžių UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąraše.

Kaip teigiama UNESCO agentūros svetainėje, „Nematerialus kultūros paveldas – tai ilgainiui nusistovėjusi veikla, vaizdai, išraiškos formos, žinios, įgūdžiai, taip pat su jais susijusios priemonės, objektai, žmogaus veiklos produktai ir su jais susiję kultūros erdvės, kuriuos bendruomenės, grupės ir kai kuriais atvejais pavieniai žmonės pripažįsta savo kultūros paveldo dalimi. (…) Nematerialus kultūros paveldas reiškiasi: žodinės kūrybos tradicijose ir išraiškos formose, įskaitant kalbą kaip nematerialaus kultūros paveldo raiškos priemonę, scenos mene, papročiuose, apeigose ir šventiniuose renginiuose, su gamta ir visata susijusiose mokslo srityse ir veikloje, tradiciniuose amatuose.“

Susiję:

Taigi, UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąraše yra tiek festivalių ar tradicinių patiekalų, tiek įvairių šokių ir amatų. Deja, nemažai tokių tradicijų ir veiklų nyksta ar praranda savo autentiškumą dėl globalizacijos padarinių. Būtent todėl UNESCO 2003 metais priėmė Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvenciją, kuria įsipareigojo puoselėti Nematerialųjį kultūros paveldą. Už konvencijos įgyvendinimą Lietuvoje yra atsakinga Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Sicilijos lėlių operos – unikali, tačiau nykstanti tradicija, įtraukta į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą | Foto: „Vilniaus galerija“.

UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašas Lietuvoje

Lietuvoje į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą patenka kryždirbystė bei kryžių simbolika, Dainų ir šokių šventės Baltijos valstybėse bei lietuviškos sutartinės.

Kryžių simbolika siejama su religijos, meilės gamtai bei meno sinteze, artima lietuvių kultūrai ir pasaulėžiūrai. Dainų ir šokių šventės Baltijos valstybėse sąraše puikuojasi todėl, kad atspindi kultūrinę šalių tapatybę, yra laisvės, tautiškumo simbolis. Tuo tarpu lietuviškos sutartinės yra seniausios ir ypatingos mūsų šalies dainos, atsiradusios dar iki Lietuvos krikšto. Būtent dėl savo unikalumo, Lietuvos tradicijas atspindinčių tekstų bei muzikinės dermės jos ir įtrauktos į sąrašą.

Apie konkrečius UNESCO Materialaus pasaulio paveldo sąrašui priklausančius objektus skaitykite rubrikoje „Pasaulio paveldo sąrašas“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!