Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 20 rugsėjo d. 21:49
Į teatrą – su šeima: 10 spektaklių vaikams, kuriuos šį sezoną verta pamatyti Vilniuje

Akimirka iš spektaklio „Upė“ | Teatro „Pradžia“ nuotr.

Pamažu įsibėgėjant rudeniui, prasideda ir naujas teatro sezonas. Kaip ir kasmet, nemaža dalis programos skirta mažiesiems žiūrovams. Kokius naujus ir senus spektaklius kartu su visa šeima verta pamatyti šiais metais, rekomenduojame straipsnyje.

10. „Raudonkepurė“

Šis spektaklis yra puikus įrodymas, kad visiems gerai žinomoje pasakoje apie Raudonkepuraitę net ir po šitiek metų galima atrasti naujų temų, o jas pateikti netradiciniais būdais. Šį kartą idėja apie mergaitę, jos vienatvę ir ryšį su mama kilo režisieriui Pauliui Tamolei. Jis sukūrė interaktyvų spektaklį, kuriame vaikai kviečiami piešti, dalyvauti bei stebėti įspūdingas vaizdo projekcijas.

Stebint pasirodymą nenuobodžiaus ne tik mažieji žiūrovai, bet ir jų tėvai – analizuojamos temos aktualios visai šeimai. „Pommerat „Raudonkepurė“ – apie mažą mergaitę, apie jos vienatvę. Ar mes, tėvai, susimąstome, kiek mūsų vaikai būna vieni, stokodami artimųjų dėmesio? Kaip vaiką veikia vienatvė? Koks apskritai vaikų ir tėvų santykis? Ką mes vadiname vaikų savarankiškumu?“ – daugybę klausimų kelia režisierius.

Spektaklį žiūrėkite Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Akimirka iš spektaklio „Raudonkepurė“ | LNDT archyvo nuotr.

9. „Kaime nėra WI-FI“

„Kaime nėra WI-FI“ – šio sezono naujiena, pirmą kartą pristatyta žiūrovams rugsėjo 14-15 d. Tai – Šarūno Datenio režisuotas spektaklis pagal Danguolės Kandrotienės knygą „Spintos istorijos“. Pasakojimas sukasi apie 9 metų Oną, kuri, patekusi į palėpę, susipažįsta su čia slypinčiais daiktais ir netikėtomis jų istorijomis. Šmaikštūs pokalbiai bei aršios diskusijos atskleis šeimos istoriją, prisilies prie laikinumo, vartotojiškumo temų.

Spektaklį žiūrėkite Vilniaus teatre „Lėlė“.

8. O Viešpatie, Vilnius!

Dramos ir objektų spektaklis vaikams – taip kūrinį  „O Viešpatie, Vilnius“ pristato Vilniaus teatras „Lėlė“. Spektaklis pasakoja apie skaudžiai su mama susipykusį berniuką bei jo vienatvę. O tuo pačiu kalba ir kita siužeto linija, kurioje susipažįstama su unikaliuoju Vilniumi, jo paslaptimis ir čia gyvenančiomis būtybėmis.

„Norėčiau, kad po šio spektaklio išėję vaikai klausinėtų tėvų apie Vilnių. Ir kad šis spektaklis jiems būtų kaip impulsas praleisti laiką kartu, kalbėtis“, – teigia spektaklio režisierius Ainis Storpirštis.

Spektaklį žiūrėkite Vilniaus teatre „Lėlė“.

7. „Sibirko Haiku“

Pagal Jurgos Vilės ir Linos Itagaki knygą vaikams ir paaugliams „Sibiro haiku“ sukurtas to paties pavadinimo spektaklis pasakoja tremties istoriją. Ko gero, tai vienintelis spektaklis vaikams, kalbantis šia tema. Nors iš pažiūros gali pasirodyti, kad istorija vaikams kiek per sunki, „Stalo teatras“ įrodo kitaip – pasitelkdama įvairius buitinius daiktus, komanda kuria šviesų ir žaismingą pasirodymą. 2019 metais spektaklis buvo nominuotas Auksinių scenos kryžių apdovanojimui. Spektaklis skirtas vaikams nuo 10 metų, o norint geriau suprasti spektaklį, prieš tai rekomenduotina perskaityti ir minėtą knygą „Sibiro Haiku“.

Spektaklį žiūrėkite „Menų spaustuvėje“.

6. „Triušis Edvardas“ (Rusų k., lietuviški titrai)

Fantazijos ir stebuklų kupina aplinka atsiveria Rusų dramos teatro spektaklyje „Triušis Edvardas“. Čia pasakojama apie savanaudžio porcelianinio triušio kelionę, kurioje jis mokosi mylėti ir būti ne tik dėl savęs, bet ir dėl kito. Knygų mėgėjai tikriausiai jau spėjo suprasti, kad „Triušis Edvardas“ pastatytas pagal amerikiečių rašytojos Kate DiCamillo pasaką „Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė“. Magiška, įtraukianti knygos atmosfera perteikiama ir spektaklyje, išsiskiriančiame įspūdingais kostiumais ir daugybe veikėjų.

Spektaklį žiūrėkite Lietuvos rusų dramos teatre.

Akimirka iš spektaklio „Triušis Edvardas“ | LRDT archyvo nuotr.

Akimirka iš spektaklio „Triušis Edvardas“ | LRDT archyvo nuotr.

5. „Geltonų plytų kelias“

„Geltonų plytų kelią“ galima drąsiai vadinti nesenstančia klasika, spektakliu, su kuriuo užaugo ne viena vaikų karta. Daugiau nei dešimtmetį scenoje gyvavęs kūrinys atgimė kartu su naujais aktoriais ir pastatymu, tačiau išlaikė visų pamiltas daineles ir vertybes. Vaikams nuo ketverių metų rekomenduojamas pasirodymas kviečia patirti keisčiausius nuotykius, mokytis draugystės, gerumo ir, žinoma, tikėti savo svajonėmis.

Spektaklį žiūrėkite „Keistuolių teatre“.

4. „Hop“

2018 metais Aido Giniočio pristatytas muzikinis spektaklis „Hop“  – itin „keistuoliškas“ pasirodymas, kuriame apstu dainelių bei netikėčiausių istorijų. Spektaklis sukurtas pagal Donaldo Bisseto pasakas, jau ne pirmą kartą pristatomas „Keistuolių teatro“ scenoje.Su jaunatvišku užsidegimu (čia vaidina jaunieji teatro aktoriai), laisve ir nevaržomu šėliojimu papasakotas spektaklis rekomenduojamas vaikams nuo 5 metų.

Spektaklį žiūrėkite „Keistuolių teatre“.

Susiję:

3. „Upė“

Patiems mažiausiems – 6 mėn-3 metų amžiaus vaikams skirtas spektaklis „Upė“ supažindins su teatru ir jo galimybėmis. Tai – judesio spektaklis, pripildytas švelnios scenografijos, klasikinės muzikos garsų, kurie skatina ir ugdo vaiko pojūčius, aplinkos suvokimą. Pasirodyme koncentruojamasi į vandens stichiją, jos nešamą gyvybę ir ramybę.

Spektaklį žiūrėkite teatre „Pradžia“.

Akimirka iš spektaklio „Upė“ | Teatro „Pradžia“ nuotr.

2. „Po grybuku“

„Po grybuku“ – spektaklis kviečiantis paprastai ir šmaikščiai pasižiūrėti į tai, apie ką tėvai dažnai vengia kalbėtis, o galbūt, paprasčiausiai nemoka. Tai – pasakojimas apie mirtį ir gyvenimą, draugystę ir šeimą. Pagrindinis spektaklio personažas Lapiukas nesutinka, kad jo artimąjį pasiimtų ponia Mirtis ir nepabūgsta jai pasipriešinti. Iš to kyla daugybė nuotykių, sutinkama spalvingų veikėjų, žaidžiama. Kūrinys rekomenduojamas vaikams nuo 5 metų.

Spektaklį žiūrėkite Vilniaus kameriniame teatre.

1. „Broliai Liūtaširdžiai“

Su vaikais kalbėti apie sunkesnes ir diskusijas keliančias temas norintys tėvai neturėtų aplenkti 2018 metais pasirodžiusio spektaklio „Broliai Liūtaširdžiai“. Daugiau nei metus statytas pasirodymas kalba apie vaikų spektakliuose retai nagrinėjamas, tačiau labai gyvenimiškas temas – karą, mirtį, ligą. Pagal Astridos Lindgren knygą pastatytas spektaklis, kuriame neperrašytas nei vienas rašytojos sakinys, – danės Kirsten Dehlholm kūrinys. Režisierė, kurdama tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, vengia banalaus turinio, temų supaprastinimo. Ne gana to, čia pasitelkiamos įvairios audiovizualinės technologijos, žaidžiama garsais ir vaizdais.

Spektaklį žiūrėkite Valstybiniame jaunimo teatre.

Akimirka iš spektaklio „Broliai Liūtaširdžiai“ | Jaunimo teatro archyvo nuotr.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!