Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 15 spalio d. 19:55
Menų spaustuvėje – jubiliejinė „Stalo teatro“ savaitė

Pranešimo spaudai nuotr.

15-ojo gimtadienio proga „Stalo teatras“ kviečia spalio 19-27 dienomis įsiklausyti į senovėje naudotų daiktų istorijas ir aplankyti teatro kūrybinius takus ir takelius, kurių per tiek metų išminta ne vienas kilometras. Visą gimtadienio savaitę Menų spaustuvėje žiūrovų lauks ryškiausių apdovanojimų sulaukę spektakliai, edukacijos vaikams, netradiciniai muzikiniai patyrimai ir kūrybinės dirbtuvės, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Nuo pat įkūrimo 2004 m. pradžios „Stalo teatras“ atrado ir iki šiol tebetęsia savo kūrybinę – objektų ir gyvos muzikos – koncepciją. Šio teatro įkūrėjos – aktorė, režisierė ir scenografė Saulė Degutytė bei kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė – nuo pat pirmojo „Stalo teatro“ pasirodymo „Eglė žalčių karalienė“ susilaukė pripažinimo ir apdovanojimų. Menininkės, pripažindamos, jog pasirinko išties nelengvą laisvų, nepriklausomų ir publikai nepataikaujančių kūrėjų kelią, per šiuos 15 gyvavimo metų liko ištikimos sau ir savo idėjoms.

Pranešimo spaudai nuotr.

Jubiliejinė „Stalo teatro“ programa prasidės 19 d. 17 val. naujausiu, Auksiniam scenos kryžiui nominuotu šio teatro pastatymu „Sibiro haiku“ pagal Jurgos Vilės to paties pavadinimo knygą. Čia dešimtmečio berniuko (vaidina – aktorius Balys Ivanauskas) lūpomis perpasakota rašytojos tėvo Algimanto Stakėno tremties istorija, o per ją atskleidžiamas daugelio lietuvių likimas. Svarbiausia sceninio žaidimo terpe virto žemė – iš jos iškyla visi pasakojimo veikėjai. Po šio spektaklio 18.30 val. Menų spaustuvėje bus atidaryta „Stalo teatro“ objektų paroda „Antstaliacija“.

Spalio 21 dieną 12 val. mažųjų žiūrovų laukia pasaka iš Jono Basanavičiaus tautosakos bibliotekos „Kaip žvejys į dangų ėjo“. Pasaką apie žveją, kuris, bandydamas „išpirkti“ mylimą merginą keliauja į kitą pasaulį ir atlieka įvairias užduotis, seks Saulė Degutytė, o muziką gyvai atliks Gediminas Žilys.

SPalio 22 dieną 10 val. patiems mažiausiems (nuo 1 metukų) žiūrovams bus pristatytas spektaklis „Pasaka apie karalius“, kuriame, naudojant grafoprojektoriaus techniką ir kompozitorės Snieguolės Dikčiūtės gyvai atliekamą muziką, kurią atliks aktorius Saulius Čėpla, pasakojama istorija apie gerą ir blogą karalius, kurie susidurdami su savo karalysčių gyventojais, užkrečia juos gera ir bloga nuotaika. Spektaklyje pasitelkti psichodramos, muzikos terapijos bei dailės terapijos metodai, padedantys vaikams suvokti savo emocijas bei nuotaikas, atskirti savo jausmus, juos įvardyti bei valdyti nerimą, pyktį ir baimes. O vakare, 18.30 val. bus parodytas visai šeimai skirtas spektaklis, pastatytas, bendradarbiaujant su Lietuvos žmonių su negalia sąjunga, „Nojaus arka“, kalbantis bibline „Tvano“ tema.

Spalio 23 dieną žiūrovų laukia muzikinis dadaistinio stiliaus (kuomet žodis interpretuojamas priešingai) spektaklis „Kas pasauly g(a)ražiausia?“, kuriame, naudojantis įvairiausiais garažo įrankiais, bus dadaistiniu stiliumi papasakota visiems gerai žinoma „Snieguolės ir septynių nykštukų“ istorija.

Spalio 24 dieną 11 val. vyks ekskursija nuo Mindaugo paminklo link Menų spaustuvės, o 12 val. vaikų lauks kūrybinės dirbtuvės ir spektaklis „Sekretai iš būtųjų laikų“, pasakojantis apie paslaptingą šventojo Kazimiero ranką bei didžiąją Žygimanto ir Barboros meilę, kunigaikščio Mindaugo karūną ir Žalgirio mūšį!

Spalio 25 dieną 12 val. vyks muzikinis etnologinis veiksmas „Gandro dovana“, 2010 m. pelnęs aukščiausią Lietuvoje teatro apdovanojimą – „Auksinį scenos kryžių“. Šiame spektaklyje Jis ir Ji, skambant gyvai atliekamai muzikai, kuria pasaulį pagal senoves lietuvių „Gyvybės medžio“ modelį.

Spalio 26 dieną 12 val. bus parodytas spektaklis-regėjimas „Avinėlio kelionė“ – muzikos, vaizdų ir vaidybos sinteze grįstas reginys, pasakojantis apie tai, kad kiekvieno iš mūsų širdyje gyvena mažytis avinėlis, kurį atradus žiūrovai bus kviečiami leistis į pasaulio sukūrimo istoriją. 19 val. vyks spektaklis-patyrimas „Pievos“, kuriame ne žodžiais, o spalvų liejimo, meditatyvinės muzikos improvizacijos ir skambančios judesio plastikos priemonėmis aktorė ir dailininkė Saulė Degutytė, kompozitorė, atlikėja ir muzikos terapeutė Snieguolė Dikčiūtė pasakoja savo gyvenimo istorijas ir dalinasi savo emocine patirtimi.

Spalio 27 dieną 12 val. bus parodytas pirmasis šio teatro spektaklis „Eglė – žalčių karalienė“, kurio metu bus galima paragauti senovės lietuvių papročių: burtažodžių, ritualų, gyvai atliekamų smuiko melodijų ir pyragėlių, teatre iškeptų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!