Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 4 lapkričio d. 01:42
A. Liobytės „Pasaka apie narsią Vilniaus mergaitę ir galvažudį Žaliabarzdį“: „Sniego mergelė“
„Pasaka apie narsią Vilniaus mergaitę ir galvažudį Žaliabarzdį“

Birutės Žilytės iliustracijos pasakai „Sniego mergelė“

„Vilniaus galerija“ džiaugiasi galėdama pristatyti ketvirtąjį Aldonos Liobytės knygos „Pasaka apie narsią Vilniaus mergaitę ir galvažudį Žaliabarzdį“ leidimą (išleido R. Paknio leidykla).  Šešias pasakas sekančiame leidinyje – ne tik vaizdingi rašytojos A. Liobytės tekstai, bet ir spalvingos, prie didžiulio knygos populiarumo prisidėjusios Nacionalinės premijos laureatės Birutės Žilytės iliustracijos. „Vilniaus galerija“ kviečia skaityti knygos ištraukas iš pasakos „Sniego mergelė“. Knygą įsigyti galite 2di.lt internetinėje parduotuvėje bei 2di pardavimo vietose.

Dalinamės ištraukomis iš pasakos „Sniego mergelė“.

* * *

Birutės Žilytės iliustracijos pasakai „Sniego mergelė“

Gyveno vyras ir pati, viskas jiems gerai klojosi, kupinas buvo ir puodas, ir aruodas, tik vaikelio jiedu neturėjo. Bet svetimi vaikai dūzgė apie jų namus kaip bitės. Jeigu kaimynė atsiunčia čia savo bamblį druskos ar sieto pasiskolinti, tai, žiūrėk, tas vaikas dar nė neprasižiojo, ko atėjęs, o šeimininkė jau pakišusi jam sūrio kąsnį ar obuolį, ar mėlynių košės.

* * *

O vieną dieną nulipdė jaunoji  šeimininkė sniego lėlytę, tokią  gražią, nors po stiklu dėk. Jos akytės buvo juodų angliukų, veidukai parausvinti buroko sunka, o plaukiukai balti kaip sniegas ir suraityti. Prarėžė šeimininkė jai burnytę,  ogi jaučia – iš burnytės šiltas kvapas dvelkia. Nustebo, atšoko geroji moterėlė, o jau sniego mergelė rankeles į ją tiesia ir šaukia „mamut“.  Iš pradžių jos žodžiai rodės lyg sušalę, o paskui prašneko pilna burna. Tai buvo džiaugsmo šeimininkams iš tos sniego mergelės!

Birutės Žilytės iliustracijos pasakai „Sniego mergelė“

* * *

– Balta kaip avižinis kisielius, – šaipėsi nepraustaburniai berniokai. Bet nedrįso jos nei vytiniu per  pakinklius čaižyti, nei  vandeniu  laistyti,  nei  sūpuoklėse  cypinti  kaip kitų merginų, nors tokie buvo kaimo  papročiai.  Tik  vienas juodbruvas  garbanius įmesdavo jai pro atdarą langą šilagėlių ar purienų saują ar padėdavo ant palangės iš lizdo iškritusį, sparnelį nulūžusį paukščiuką.

* * *

Snieguolė niekados neidavo į jaunimo vakarones – ji bijojo karštų, tvankių trobų kamšaties, alsių  šnabždėjimų į ausį, karštų, prakaituotų delnų; jie turėjo teisę kiekvieną merginą prie savęs prispausti ir  sukti, ir dūkti, ir į šalis blaškyti. Bet šiuokart ėjo ir mama – ji nešėsi didelį baltą sūrį kaip gulbę, į skarelę  įrištą, ėjo tėtis – jis rideno alaus statinaitę, o svarbiausia – juodbruvas  garbanius šiąnakt buvo į jos langinę pasibeldęs ir pro išpjautą širdelę  pašnabždėjęs: – Ateik į saulėgrąžos šventę. Būtinai ateik.

* * *

Susiję:

Nebenustygo jaunimas savo kailyje, Snieguolės ir juodbruvo garbaniaus padūkimo užkerėti. Berniokus pagavo siutas – jie ėmė šokinėti per laužus. Mergaitės klykė  iš siaubo ir smagybės, gaudė juos stačiai į glėbį, gesino kibirkštis ant  drąsuolių plaukų ir drabužių. – Ir aš! Ir mudu! – sušuko Snieguolė. – Ką tu, mergyt, nė viena nedrįsta  šokti,  žiūrėk,  kaip  aukštai  muša  liepsna! Iki pat juodo dangaus! – Tu bailys, jeigu su manimi nešoksi, ir aš neisiu su tavim paparčio žiedo ieškoti! Užvirė garbaniui  širdis iš apmaudo, jis čiupo Snieguolę už rankos ir puolė jiedu kaip vėtra laužo pusėn.

* * *

– Snieguole! – sušuko motina. – Snieguole! – sušuko juodbruvas  garbanius.
–  Snieguole, Snieguole, Snieguole! – pakartojo juoda giria. Bet Snieguolė nebeatsiliepė. Gal ji ištirpo šokdama per laužą – juk  vis dėlto ji buvo sniego mergelė, o  gal jos iš viso nė nebuvo?

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!